Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Karin fick spontant besök av Bob Dylan

Miva Gallery i Malmö är ett av nio gallerier i världens som representerar Bob Dylans konst. Förra veckan visade Karin Lamiva verken för – Bob Dylan. Foto: Tomas Leprince
Bob Dylan var väldigt intresserad av den tyske konstnären Sebastian Krüger, bland annat den här målningen av spanske skådespelaren Javier Bardem. "Han frågade om hans teknik", säger galleristen Karin Lamiva. Foto: Tomas Leprince
"Han har de vackraste ljusblå ögon som jag någonsin har tittat in i. Om ögonen är själens spegel, då är han inte mer än 19 år," säger Karin efter mötet med Bob Dylan. Foto: David Vincent

Här, på galleriet i Malmö, visade delägaren Karin Lamiva upp Bob Dylans konst – för Bob Dylan.

Men den världskände artisten hade hoodtröjan uppfälld så hon insåg först inte vem besökaren var.

– Jag frågade om de trivdes i Sverige och vad de tyckte. Du vet, jag småpratade lite, säger Karin om stjärnmötet.

Det var i torsdags, två dagar före den utsålda konserten på Malmö Live, som en kvinna och en man kom in på Miva Gallery i centrala Malmö.

– Jag frågade om jag skulle hjälpa till, men de ville bara titta, säger delägaren Karin Lamiva, 56.

"Småpratade lite"

Mannen som skulle visa sig vara Bob Dylan gick runt och tittade på konstverken, medan Karin pratade med kvinnan.

– Jag undrade var de kom ifrån, och om det var första gången de var i Sverige. Hon svarade att det var det inte, säger Karin Lamiva och fortsätter:

– Jag frågade om de trivdes i Sverige och vad de tyckte. Du vet, jag småpratade lite.

Paret tittade på det som fanns kvar på galleriet av Bob Dylans konst.

– Då berättade jag att vi är ett av nio gallerier i världen, förutom hans egen agent, som har äran att representera Bob Dylan. Och då gav han sig till känna. Han tittade rakt på mig och började fråga om Sebastian Krüger, om hans teknik, hur hans konstverk är uppbyggda, säger Karin.

Pratar dagligen om Dylans konst

Karin började berätta om Sebastian Krüger, en tysk konstnär som började som illustratör men nu är känd för sina porträtt, bland annat av medlemmarna i Rolling Stones, som han också är vän med. Men Bob Dylan fastnade för en stor duk i galleriet som föreställer den spanske skådespelaren Javier Bardem.

– Sebastian Krüger har även avporträtterat Bob Dylan vid flera tillfällen. Dylan tycker att han är mycket, mycket skicklig, säger Karin.

Hon pratar dagligen om Bob Dylans konst med kunder och kolleger, berättar hon.

Viktigt med integritet

Och så står plötsligt megastjärnan själv inne på galleriet.

Karin Lamiva erkänner att det var omtumlande när hon väl insåg vem den konstintresserade mannen var.

– Han har de vackraste ljusblå ögon som jag någonsin har tittat in i. Om ögonen är själens spegel, då är han inte mer än 19 år, säger hon.

Men då hon stod framför den världskände artisten försökte hon att inte göra så stor affär av det, utan fortsatte berätta om konsten.

– Just det att få behålla sin integritet, det är det mest hedervärda man kan göra. Om man är så känd skapar det lätt ett avstånd till andra, så det gäller att hitta ett medmänskligt perspektiv, säger hon.

Karin Lamiva var också en av 1 600 som såg Bob Dylan spela i Malmö i lördags, biljetter som sålde slut på några minuter.

– Sådana saker sätter Malmö på kartan, även internationellt. Det berättas så mycket negativt om Malmö, men jag tror att man måste vara stolt över sin stad, också.