Karin Laserow blev tv-kändis vid 64 års ålder. Nu är hon nominerad till Årets Skåning 2017. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅNKarin Laserow blev tv-kändis vid 64 års ålder. Nu är hon nominerad till Årets Skåning 2017. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Karin Laserow blev tv-kändis vid 64 års ålder. Nu är hon nominerad till Årets Skåning 2017. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
"Fantastiskt, jag älskar mitt Skåne" säger Karin Laserow om att bli nominerad till Årets Skåning 2017. Foto: ALEXANDER DONKA / EXPRESSEN"Fantastiskt, jag älskar mitt Skåne" säger Karin Laserow om att bli nominerad till Årets Skåning 2017. Foto: ALEXANDER DONKA / EXPRESSEN
"Fantastiskt, jag älskar mitt Skåne" säger Karin Laserow om att bli nominerad till Årets Skåning 2017. Foto: ALEXANDER DONKA / EXPRESSEN

Karin byter inte bort sitt Skåne

Publicerad

Karin Laserow blev tv-kändis vid 64 års ålder.

Nu jobbar hon med fjärde säsongen av tv-succén "Bytt är Bytt" och tänker inte slå av på takten.

2017 är Karin nominerad till Årets Skåning.

– Fantastiskt, jag älskar mitt Skåne, om jag blir Årets Skåning blir jag ännu lyckligare, säger Karin Laserow till Kvällsposten.

Karin Laserow är ett fenomen i svensk tv-historia. Hon är utbildad sjuksköterska men har jobbat med antikviteter under större delen av sitt vuxna liv och varit lokalkändis inom sin bransch.

Men hon blev ändå förvånad när produktionsbolaget Mastiff ringde och ville att hon skulle provfilma som sidekick till René Nybergs för den nya programserien "Bytt är Bytt".

Allt stämde och den nya antikserien blev en hit, från 700 000 tittare per avsnitt första året till att nå en toppnotering på 1 125 000 i sjunde programmet förra säsongen.

Karin har onekligen bidragit till succén där gamla dammiga prylar blivit heta ingredienser i jakten på tittarna men tillägger att tävlingsmomentet ger extra spänning.

Säger vad hon tycker

Men framgången kan också bero på de tre saker som många trodde skulle vara ett hinder på vägen.

– Att jag är kvinna, talar skånska och har fyllt 65 - nej inte alltid så lätt att ta sig fram i den mansdominerade antikvitetsvärlden.

– Det handlar om att vara genuin, börjar man frisera dialekten blir det som att gå till frissan i hopp om att bli någon annan.

 

LÄS MER: Nu kan du rösta på Årets Skåning! 

 

En annan förklaring till Karin Laserows framgång i tv-rutan är att hon är rak och ärlig, säger vad hon tycker och tänker, drar sig inte för att krydda sin skånska dialekt med ett och annat svärord.

Att inte förställa sig är hennes bästa råd till framtida tv-stjärnor.

Vad tycker du är bäst med Skåne?

– Naturen, språket och det sköna livet med "go mad" och allt vad det innebär. I Skåne är livet också lite enklare och lugnare.

På Österlens bakgård

Karin har varit Skåne trogen hela sitt liv. Mesta tiden har hon bott i Malmö men sedan 12 år tillbaka bor hon och maken Kaj Laserow strax norr om Sjöbo på den skånska landsbygden där man driver Laserow Antiques med filial i New York som drivs av dottern Liza.

Den gången valde man att flytta från villaområdet Bellevue i Malmö till en pampig gård i Brandsta. Men säg inte Österlen, då är Karin snabb att ändra.

– Många tror att den här delen tillhör Österlen, det tycker kanske att det låter finare, men det är fel, jag brukar kalla det Österlens bakgård.

 

- Naturen, språket och det sköna livet med "go mad" och allt vad det innebär. I Skåne är livet också lite enklare och lugnare, säger Karin Laserow.Foto: /IBL / /IBL

Anledningen till att Karin och Kaj bestämde sig för Brandsta har sin förklaring i att Karins mamma Brita växte upp här. Dessutom har Karin och Kaj haft sommarställe här ute.

Din favoritplats i Skåne?

– Vombsjöns stränder, när jag är där får jag känslan av Skåne och Söderhavet, det är en vacker plats. En annan favorit är där jag bor, at sitta med mitt morgonkaffe i köket och titta ut över naturen, en skön känsla.

Du tillbringar numera en hel del tid i Stockholm i rollen som "tv-stjärna", hur känns det som genuin skåning?

– Stockholm är fantastiskt vackert och trevligt, det är ju vår huvudstad, men när jag närmar mig Skåne känner jag mig åter "himma", just så, med två i och två a.

– Även om jag reser har jag aldrig önskat flytta utanför Skånes gränser.

Nu är du inne på fjärde säsongen av "Bytt är Bytt, är det enklare och göra programmet nu?

– Nej, man kan inte leva på gamla meriter, du måste hela tiden leverera så att det blir bra tv.

Hinner du med att hålla antikhandeln vid liv samtidigt som du jobbar med "Bytt är Bytt"?

– I dag sköter man det mesta på nätet, jag har hela mitt antiklager nedpackat i min lilla, platta laptop, vill jag jobba finns jobbet nära till hands.

Vad händer i sommar?

– Då ska jag vara ledig, ta det lugnt ett tag, tänker dra in tre djupa andetag och andas in den skånska sommaren och bara njuta av livet.

Tänker du unna dig någon semesterresa?

– I så fall blir det Franska rivieran.

 

Så röstar du i Årets Skåning 201

Årets Skåning ska vara en person som gjort god PR för Skåne.

 

Omröstningen organiseras av Kvällsposten och priserna presenteras i samarbete med Ronneby Brunn.

 

Kandidaterna till Årets Skåning ska ha en bred folklig förankring och ha en verksamhet som når ut till en bred allmänhet.

 

Du kan rösta fram till och med den 14 juli via kupong eller sms.

 

Kupongen skickar du in till:

Kvällsposten

Årets Skåning

205 26 Malmö.

 

SMS skickar du till nummer 72200. Börja med att skriva KVP (mellanslag) VINNARE (mellanslag) följt av ditt svar, ditt namn och din adress.

 

Bland dem som röstat på den vinnande kandidaten drar vi en vinnare som vinner en spaweekend, tillsammans med en vän, på Ronneby Brunn. 

Dessutom lottar vi ut 5 st Kvällsposten-väskor.

 

Bland de röstande, som dessutom skriver en motivering till varför deras kandidat ska vinna, delar vi ut en flagga till den bästa motivering och lottar ut tre till. Stora skånska flaggor, passande till en 10 m flaggstång

 

Priset delas ut av Stiftelsen Skåneländska Flaggans Dag i samarbete med Kvällsposten. Kvällsposten samarbetar också med Swedavia, Malmö Airport. Den som blir Årets skåning kommer att hamna som en av bilderna i Skåne Hall of Fame på flygplatsen. Ett porträttgalleri med skånska representanter inom idrott, design, arkitektur, konst, mode, skönhet, kultur, nöje, musik, affärsliv, entreprenörskap och fred som välkomnar resenärerna på flygplatsen.

 

skaneflaggan.nu

swedavia.se/malmo/

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag