Karin Björkegren Jones tycker att klimakteriet är en härlig tid. Foto: Martin ThirKarin Björkegren Jones tycker att klimakteriet är en härlig tid. Foto: Martin Thir
Karin Björkegren Jones tycker att klimakteriet är en härlig tid. Foto: Martin Thir
På sin Instagram skriver Karin att hon vill fira tiden i klimakteriet. Foto: PrivatPå sin Instagram skriver Karin att hon vill fira tiden i klimakteriet. Foto: Privat
På sin Instagram skriver Karin att hon vill fira tiden i klimakteriet. Foto: Privat

Karin är trött på det negativa: ”Klimakteriet är en härlig tid!”

Publicerad

Kvällspostens Maria Rydhagens krönika om klimakteriet har väckt uppmärksamhet.

Karin Björkegren Jones blev inspirerad och skrev ett blogginlägg om ämnet.

– Jag tycker att allt som belyses kring klimakteriet är så negativt, säger hon.

"Varför snackar alla skit om klimakteriet?"

Så inleds blogginlägget som Karin Björkegren Jones skrev på sin blogg, efter att hon läst Maria Rydhagens krönika i Kvällsposten. 

Karin är yogalärare och författare, och har bland annat skrivit boken "Knip för bättre hälsa" som beskriver övningar som hjälper kvinnor att få ett starkare bäckenbotten.

– Det finns massor av härliga fördelar med att åldras och bli äldre! Det är så skönt att slippa behaga, säger Karin Björkegren Jones glatt.

Mer jämställt sex

Karin Björkegren Jones berättar om fördelarna med klimakteriet, som hon menar är många.

– Det är precis som Jane Fonda sa - det är en no bullshit-time. Jag slipper behaga någon, och det är så skönt! säger hon.

Enligt Karin Björkegren Jones blir sex mer jämställt när en kvinna är eller har varit i klimakteriet.

– Man kan ju inte bli med barn längre, så då slipper man preventivmedel. Ett ansvar som idag främst ligger på kvinnor, berättar hon.

"Upplevde att PMS var värre"

Karin Björkegren Jones blev chockad in i klimakteriet, eftersom hon fick bröstcancer år 2012.

– Kroppen ska ställa sig in i den snabba förändringen, att den är mindre hormonell, berättar hon. Men det kändes skönt, jag upplevde att PMS var värre.

Det bästa med klimakteriet är enligt Karin Björkegren Jones att man slipper behaga någon.

– Jag tror inte att man någonsin blir klar med sig själv som människa, men man blir klarare efter klimakteriet. Du kan vara det du är, utan en massa förväntningar.

Hon menar att hon helst vill att alla unga kvinnor ska känna friheten att vara precis som de är.

- Det där att vara som man vill är inte alltid lätt för kvinnor, och jag vill helst att alla kvinnor i alla åldrar ska kunna vara precis hur de vill. 

Mer utrymme för alla kvinnor

Karin Björkegren Jones berättar att hon skulle önska att det finns mer utrymme för alla sorters kvinnor.

– I vår kultur är inte åldrande kvinnor coolast direkt, säger hon. Kvinnor som uttrycker sina åsikter blir avfärdade som "klimakteriehäxor". 

I augusti släpper Karin Björkegren Jones en ny, uppdaterad bok under namnet "Nya knip - extra allt".

– Den kommer senare i sommar och den här boken kommer att innehålla mycket mer underliv än den förra! säger hon. 

Nellie Erberth
Nellie Erberth

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag