Karin Rask, 90, riktar kritik mot Vimmerby kommun som planerar att lägga ner matsalen vid äldreboendet Frödala. Foto: PrivatKarin Rask, 90, riktar kritik mot Vimmerby kommun som planerar att lägga ner matsalen vid äldreboendet Frödala. Foto: Privat
Karin Rask, 90, riktar kritik mot Vimmerby kommun som planerar att lägga ner matsalen vid äldreboendet Frödala. Foto: Privat
"Ska ni förstöra för oss på Frödala våra sista dagar eller år som vi har kvar?", skriver hon i en debattartikel. Foto: Privat"Ska ni förstöra för oss på Frödala våra sista dagar eller år som vi har kvar?", skriver hon i en debattartikel. Foto: Privat
"Ska ni förstöra för oss på Frödala våra sista dagar eller år som vi har kvar?", skriver hon i en debattartikel. Foto: Privat

Karin, 90, är besviken på kommunen: "Vi vill ha matsalen kvar"

Publicerad

När Karin Rask, 90, fick reda på kommunens plan att ta bort matsalen vid äldreboendet blev hon djupt besviken.

Nu vill hon att politiker ska tänka om.

– Det är ledsamt när en är 90 år och trodde att en skulle få det lite bättre, säger hon.

"Ska ni förstöra för oss på Frödala våra sista dagar eller år som vi har kvar? Ska ni ta ifrån oss gemenskapen att få sitta och äta tillsammans?", skriver 90-åriga Karin Rask i en debattartikel på Vimmerby tidning.

Nu riktar hon skarp kritik mot kommunen efter beslutet att lägga ner matsalen vid äldreboendet Frödala.

För henne är gemenskapen som matsalen skapar en viktig del av hennes liv.

Kan inte laga mat själv

Det är svårt att formulera sig väl i hennes höga ålder, säger Karin hjärtligt, men hon försöker sätta ord på sin frustration:

– De tar ju bort gemenskapen. Vi får inte sitta tillsammans och äta, alla får sitta var och en.

I stället för att äta i matsalen kommer personal en gång i veckan fylla på kylskåp med fryst mat. Men enligt Karin kan det innebära problem för henne och andra pensionärer på äldreboendet.

– Jag sitter i rullstol, jag kan inte gå. Mina ben är förstörda. Då är det inte lätt att kunna laga sin mat själv, säger hon.

"Det är ledsamt"

Karin Rask har förlorat många nära vänner på boenden där hon bott tidigare. Hon flyttade till Frödala för att få lära känna nya människor och känna gemenskap igen.

Nu är hon djupt besviken på kommunen.

– Det är ledsamt när en är 90 år och trodde att en skulle få det lite bättre. Det var därför jag flyttade till Frödala, för att få fler att sitta och prata med. Och så gör de så här mot en.

I debattartikeln skriver hon att politikerna måste tänka om. Matsalen är för viktig för henne och hennes vänner.

– Vi vill ha matsalen kvar. Vi vill inte ha den där kylmaten. Det är som om vi bara ska svälta bort, vi gamla.

Anette Ekqvist Dahlberg, enhetschef för Frödala, är orolig för konsekvenserna, enligt Vimmerby tidning.

– Vi jobbar ju hela tiden med att förbättra kvalitetsarbetet och vet vad kosten betyder. För många är det här enda målet lagad mat de äter och risken är att det skulle bli kaffe och macka i stället. Undernäring är en riskfaktor för äldre och äter man sämre leder det till så mycket annat, man blir skör och yr och trillar lättare.

Expressen har sökt kostchef på Vimmerby kommun för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag