Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kåre, 63, övningskör gratis med flyktingar

Kåre Johansson bestämde sig för att göra en insats för Karlskronas ensamkommande flyktingungdomar.

Kåre Johansson bestämde sig för att göra en insats för Karlskronas ensamkommande flyktingungdomar.

Därför erbjuder han numera kostnadsfria körlektioner till ungdomarna. 

– Körkort kan vara helt avgörande för om de får stanna i Sverige eller inte, säger Kåre.

För att hitta ett jobb krävs ofta körkort.

För att ta körkort krävs pengar.

För att ha pengar krävs ett jobb.

Risken är stor att ungdomar, kanske allra mest ensamkommande flyktingungdomar, hamnar långt bort från den svenska arbetsmarknaden. 

Kåre Johansson bestämde sig för att försöka ändra på den saken och vände sig till  EKB-jouren, en förening som arbetar med att stötta asylsökande barn och ungdomar som bor i Karlskrona och Ronneby. 

Som en del i föreningens arbete började Kåre övningsköra kostnadsfritt med ensamkommande flyktingungdomar för fyra veckor sedan, vilket Sveriges Radio P4 Blekinge var först att rapportera om.

Inom EKB-jouren finns ytterligare två personer som också övningskör gratis åt asylsökande. 

– Det började med att jag fick höra att det behövdes någon som de kan övningsköra med. De är ju ensamma här, så de har ingen annan att göra det med, berättar Kåre.

Måste få ett jobb inom ett halvår 

Enligt den så kallade gymnasielagen måste ensamkommande flyktingungdomar hitta ett arbete eller ett långt vikariat senaste ett halvår efter att de gått ut från gymnasiet.

Annars får de inte stanna kvar i Sverige. 

– Ett körkort kan vara avgörande för om de här ungdomarna får stanna i Sverige eller inte. När de går ut gymnasiet måste de ha ett jobb inom sex månader och ett körkort kan göra dem anställningsbara, säger Kåre, som överlag är kritisk till gymnasielagen: 

– Jag kan förstå att vi behöver ha vissa regler, men jag tycker inte att man tänkt igenom vilka konsekvenser gymnasielagen kan få i längden. De här killarna slits mellan hopp och förtvivlan. 

Allt som allt är Kåre Johansson ute och övningskör med åtta ungdomar varje vecka. 

Initiativet är tidskrävande, men möjligt att genomföra eftersom Kåre har goda möjligheter att själv sätta sitt arbetsschema. 

– Jag och min fru är så lyckligt lottade att vi kan styra vår egen tid eftersom vi äger och driver ett eget Bed & Breakfast. Men jag kör aldrig med mer än tre killar på en dag, annars blir man för trött när man sitter och spänner ögonen.