Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kaothar, 21, tvingas
ha kortärmat i jobbet

Tandvårdshögskolan i Malmö tillåter inte att elever som vill skyla sina armar av religiösa skäl använder lösa engångsärmar som hygienskydd. Detta har fått Kaothar Alfredji att reagera. Nu anmäler hon skolan till diskrimineringsombudsmannen.
Foto: Tomas Leprince
Kaothar föreslog engångsärmar som hygienskydd. Men Tandvårdshögskolan i Malmö sa nej. "Jag har tagit det här väldigt personligt och vill inte alls jobba inom detta längre", säger hon.
Foto: Privat

OBS! Följande artikel publicerades 2 juli 2014 och är alltså snart ett år gammal. I dag sprids den på sociala medier.


Tandvårdsstudenten Kaothar Alfredji, 21, ville inte bära kortärmat på grund av sin religion och föreslog engångsärmar som hygienskydd.

Men Tandvårdshögskolan i Malmö sa nej – nu har Kaothar Alfredji anmält skolan till diskrimineringsombudsmannen (DO).

– Jag har tagit det här väldigt personligt och vill inte alls jobba inom detta längre, säger hon till Kvällsposten.

Kaothar Alfredji från Malmö har så länge hon kan minnas drömt om att jobba inom tandvårdsyrket. För två år sedan blev hon antagen till tandhygienistutbildningen och började plugga vid Tandvårdshögskolan i Malmö.

När klassen övade på dockor hittade Kaothar Alfredji olika metoder för att dölja armarna, men när de i stället började göra övningarna på skolans klinik blev kraven på kortärmat högre.

– Jag förklarade att jag inte ville visa armarna av religiösa skäl. Då föreslog handledaren att jag skulle ha trekvartsärm, men det kändes inte alls hygieniskt, säger Kaothar Alfredji.

I stället presenterade hon en egen lösning på problemet: Engångsärmar.

– Jag fick tipset av en kompis som också jobbar som tandläkare eftersom de är just hygieniska och godkända av Socialstyrelsen, säger Kaothar Alfredji.

Men skolan nappade inte alls på förslaget. Kaothar Alfredji valde då att i stället köpa in några på egen hand och fick även klartecken från sin handledare att använda dem. Men bara efter ett par tillfällen blev det tvärstopp.

– Min handledare kom fram till mig en dag och sa att skolans tandvårdsnämnd hade sagt att jag inte fick använde dem. Men när jag frågade varför kunde hon inte svara.

"Känns så orättvist"

Kaothar Alfredji valde då att vända sig direkt till tandvårdsnämnden för ett möte och gick dit tillsammans med en kompis.

– Det var det mest otrevliga möte jag någonsin varit med om. De hittade på att det inte var hygieniskt och snurrade in sig i sina egna resonemang utan att jag fick något rakt svar.

Enligt Kaothar Alfredji pekade nämnden också på att användningen av engångsärmarna skulle ta en massa extra tid.

– Det tar mindre tid att ta på sig dess än att ta på sig handskarna, säger hon.

Hon tror snarare att problemet ligger i en brist på förståelse och tycker att det är orättvist att en muslimsk kvinna ska behöva prioritera bort en utbildning när det finns kliniskt godkända alternativ.

– Det känns bara så orättvist.

Hon har nu valt att anmäla skolan till diskrimineringsombudsmannen. Dels vill hon tvinga skolan att verkligen ta frågan på allvar, dels vill hon vara en röst för andra som drabbats av samma sak.

– Jag har haft det otroligt jobbigt och inte gått till skolan vissa dagar på grund av det här. Jag vet att det är fler som mår dåligt men som inte vågar säga något, säger hon.

Vägrar kompromissa

Men Leif Leisnert, ordförande i tandvårdsnämnden, håller inte alls med om att det skulle vara tal om diskriminering.

– Detta blir en kompromiss när det gäller vårdhygien och patientsäkerhet och det är vi inte beredda att göra, säger han.

Samtidigt pekar han på att diskrimineringsombudsmannen just nu håller på att behandla ett liknande fall i Stockholm. Om DO skulle komma fram till att det handlar om diskriminering efterlyser Leif Leisnert tydligare direktiv från Socialstyrelsen.

– Jag förstår inte hur det skulle kunna vara diskriminering, men vi får vänta och se. Jag gör min bedömning utifrån vårdkvalitet och vårdhygien. Socialstyrelsen är väldigt kategoriska i sina skrivningar hur man ska vara klädd och sedan har man lagt till ett tillägg, men inget om när det ska användas, säger han.

Men Kaothar Alfredjis eget förtroendekapital är redan förbrukat. I somras tog hon sin examen från skolan, men tror aldrig att hon kommer att jobba som tandhygienist.

– Jag har alltid velat jobba inom tandvården, men nu vill jag inte ens vara i den miljön. Jag kommer inte att söka några jobb utan tänker plugga till något annat, säger hon.

Tidningen City var först ut med att berätta om DO-anmälan.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!