Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SMHI varnar: Risk för kraftiga skyfall

Bence Papp förundras av vädret. Foto: Privat
Här är vyn som mötte Bence när han tittade ut genom fönstret. Foto: Bence Papp
Vi är mitt i juni, då lade haglet sig på gräset i Hanaskog. Foto: Jens Christian
Vi är mitt i juni, då lade haglet sig på gräset i Hanaskog. Foto: Jens Christian
Översvämning och hagelstorm i Hanaskog. Foto: JENS CHRISTIAN / JENS CHRISTIAN

Efter extremtorkan slog regn och hagel till mot södra Sverige.

Bromölla var inget undantag.

– Jag har aldrig tidigare sett något liknande, säger Bence Papp som bor i området.

I spåren av ovädret blev även cirka 1 400 kunder strömlösa och fastigheter runtom i Skåne blev översvämmade. 

I Broby gav ett tak till en industri vika av regnmassorna.

– Lyckligtvis har ingen skadats, säger Jonas Nilsson, inre befäl på räddningstjänsten i Kristianstad.

När Bence Papp tittade ut genom fönstret från sitt hem i Bromölla såg han att grannens bil som vanligt stod parkerad ute på gatan.

Med en avgörande skillnad.

Asfalten under bilen gick inte att se. Istället såg det ut som att bilen var parkerad mitt i en å. Vattnet sträckte sig ett par decimeter upp över bilens däck och var på väg att närma sig dörrkanten.

– Det verkligen öste ned och allt det där kom på bara några minuter, säger Bence. Det var otroligt mycket vatten.

Kraftiga översvämningar stoppar folk från att ta sig in i sina garage i Hanaskog. Foto: JENS CHRISTIAN / JENS CHRISTIAN

På räddningstjänsten i Kristianstad har man haft fullt upp under dagen. Flera bostadshus och villor har fått sina källare översvämmade och taket till en industri i Broby gav vika för regnmassorna.

– Delar av taket rasade men lyckligtvis blev ingen person skadad. Regnfallet har varit kraftigt på vissa håll i området men det rör sig bara om materiella skador. Det är en del villor och flerfamiljshus som fått sina källare översvämmade, säger Jonas Nilsson, inre befäl på räddningstjänsten.

Även i Löberöd i Eslöv och i Hässleholm har räddningstjänsten åkt ut för att bistå villaägare som fått sina bostäder översvämmade.

– Det är svårt att skydda sig mot den här typen av händelser, men vi har bistått och pumpat ut en del och använt vattendammsugare. Men det blir inte helt torrt så det gäller att kontakta sina försäkringsbolag. Bor man på ett ställe där det ofta blir översvämning kanske man får fundera över vad man förvarar i källarutrymmet, säger Jonas Nilsson.

”Klart man funderar över klimatet”

Bence Papp kan inte minnas att han sett något liknande i Bromölla. Bara en gång tidigare har han sett en motsvarande översvämning.

– Det var när jag var i Ungern, det var en stor översvämning, men det var också precis intill en stor å, säger han.

I maj har vi i Sverige noterat rekordhöga temperaturer för månaden och stora mängder sol. När regnet nu kom gjorde det så i stora mängder.

– Det är klart att man funderar över klimatet. Man märker ju en förändring och funderar så klart på varför det är som det är.

Som om det inte var nog med skyfall har det dessutom haglat i Hanaskog utanför Kristianstad.

Snöbollar i juni? Ja i Hanaskog blev det verklighet under onsdagsförmiddagen. Foto: Jens Christian

Marken har torkat ut

Efter den senaste månadens hetta har SMHI gått ut med brandvarningar, och eldningsförbud, och flera kommuner har utfärdat vattningsförbud då värmen medfört att grundvattennivån sänkts.

Men knappt hann dessa varningar ebba ut innan nästa dök upp: den här gången om kraftiga regn- och åskoväder som skulle passera södra Sverige under onsdagen.

På tisdagseftermiddagen utfärdade SMHI följande varning för Skåne och Blekinge.

”Under onsdagen, främst under eftermiddagen, förekommer regn- och åskskurar som kan vara kraftiga och ge stora regnmängder på kort tid. Placeringen på skurarna och nederbördsmängderna är osäkra.”

– Det laddas mycket energi i lufthavet och det finns en stor risk att det bildas mycket åskväder söderifrån. Det kan bli rätt kraftiga åskväder, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Det var inte lätt att ta sig till pizzerian i Broby. Foto: JENS CHRISTIAN / JENS CHRISTIAN
Trots det kom faktiskt kunderna. Foto: JENS CHRISTIAN / JENS CHRISTIAN
Kunder och personalen fick hjälpas åt för att hålla undan vattnet. Foto: JENS CHRISTIAN / JENS CHRISTIAN

Vid pizzerian i Broby stod vattnet på gatan ett par decimeter högt. Inne på pizzerian kämpade man hårt med att hålla torrt.

Trots det kom kunderna.

– Det har varit mycket vatten, men vi har hjälpts åt. Kunderna är snälla och glada i alla fall. Det är första gången jag är med om något sådant här, säger Reban som jobbar på pizzerian.

Kraftig nederbörd

Det extremt torra vädret har gjort att marken får svårt att ta emot nederbörden när den äntligen kommer, i alla fall om den kommer som skyfall.

– Det är rätt torrt i backarna och när det kommer häftigt tar det längre tid att suga upp vattnet vilket gör att det kan bli stora ansamlingar. Lokalt kan det bli riktigt stora mängder och då kan det komma att översvämma någon källare, säger Groth.

Räddningstjänsten tar sig fram på en översvämmad villagata i Broby. Foto: JENS CHRISTIAN / JENS CHRISTIAN

Varning i stora delar av landet

Mitt i regnkaoset i syd håller SMHI fast vid sina övriga varningar i resterande delar av landet. I Skagerak råder klass 1-varning för kulingvindar och hela vägen från Halland till Västerbotten råder fortsatt risk för skogsbränder på grund av torkan som majs värmebölja medfört.

Regnvarningen är utfärdad i Skåne (med undantag för Österlen) och längs med östkusten upp till och med Kalmar län.

Under dagen har även ett intensivt åskoväder orsakat elavbrott i Skåne och Kronobergs län. Energibolaget Eon rapporterade om mer än 1 100 drabbade kunder i Sjöbo, Tomelilla och Hörby. 

I Kronobergs län drabbades 280 kunder i Markaryd och Uppvidinge av strömavbrott.

Vid 15-tiden på onsdagen finns fortfarande ingen prognos för när de ska kunna få elen tillbaka, berättar Pernilla Schoug, kommunikationschef på Eon för TT.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!