Kaoset på E65 – kastar sten på danska turister

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå)
Polisen gör sig synliga längs med vägen för att både skapa trygghet men även verka brottsförebyggande.
Foto: JENS CHRISTIAN
– Vad har vi gjort för att förtjäna det här?, säger Camilla Grall, dansk bilist.
Foto: JENS CHRISTIAN

Under hela våren har någon kastat sten på danska bilar längs med E65:an mellan Malmö och Ystad. Över 100 bilister har drabbats och polisen finns på plats med både helikopter och drönare.

Danskar som behöver stanna och larma om ett stenkast får nu en ny biljett till Bornholmsfärjan – allt för att hitta den skyldige.

– Vad har vi gjort för att förtjäna det här? säger Camilla Grall, dansk bilist.

Ännu en sten viner över E65 och träffar rutan på en danskregistrerad bil. Det är onsdagskväll och polisen registrerar den tredje stenkastningen den här veckan. Under morgondagen rapporteras två till, varav ett kan vara ett stenskott.

Attackerna har pågått sedan april och nu har över 100 bilar blivit träffade av stenar längs vägen mellan Malmö och Ystad. Polispatruller, drönare och helikopter tycks inte sätta stopp för gärningsmannen.

– Det är som att leta efter en nål i en höstack, säger polisen Per Näslund som står positionerad utanför Skurup.

Det är 32-gradig värmebölja och piketbussen lapar sol. Per Näslund håller sig till det något svalare baksätet och lyssnar på polisradion. 

– Vi pratar om knytnävsstora stenar, de borde ligga längs med vägen.

Per Näslund bevakar en del av området av E65. Han är även UAS operatör (drönare), så han är beredd om den skulle behöva lyfta.
Foto: JENS CHRISTIAN
Per Näslund är förvånad över att man inte hittat några stenar längs med E65:an.
Foto: JENS CHRISTIAN

”Trygghet och synlighet”

Victor Gupta som är en av insatsledarna berättar att de är många enheter på plats som jobbar med ärendet, även om alla inte syns från där vi står.

– Insatsen är byggd på att att skapa trygghet och synlighet. Vi ska stärka brottsförebyggande och försöka hitta en gärningsman, säger han.

Victor Gupta berättar att antalet trafikolyckor på just den här vägen har minskat sedan stenkastningen började.
Foto: JENS CHRISTIAN

Nu arbetar polisen med att försöka hitta ett mönster för stenkastandet. Enligt Victor Gupta går utredningen framåt men de är fortfarande i stort behov av tips från allmänheten. 

Frustration bland danskarna

Nere i Ystad hamn står bilarna på led och väntar in färjan till Bornholm. Många har DK ingraverat på regplåten och frustrationen är märkbar bland de danska bilisterna. Vad vill de oss? Vad har vi gjort dem? Är frågorna som söker svar.

– Vi har kört en annan väg över Sjöbo, för att undgå stenarna, säger Nils Claesson.

Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: JENS CHRISTIAN

Han brukar vanligtvis ta E65 men det känns säkrare att göra så här nu. Några som dock inte kände att de behövde ta en omväg var familjen Ølgeerd. 

– Vi såg två polisbilar, det var fint och kändes tryggt, säger Dorte Ølgeerd.

Hon berättar att de knappt talar om någonting annat än stenkastningen i Danmark.

– Det är på tv varje kväll, det är obehagligt. 

Emma Christensen och familjen Ølgeerd har åkt E65:an den här morgonen och berättar att det varit lugnt på vägen.
Foto: JENS CHRISTIAN
Nils Claesson undrar varför polisen i Sverige har så svårt att hitta de som kastar sten.
Foto: JENS CHRISTIAN

Reslust till Bornholm

Stenkastningen tycks dock inte ha påverkat reslusten till Bornholm. Enligt Jesper Maack som är PR- och kommunikationschef för Molslinjen är det fler som reser till ön i år än i fjol och 2019. 

– Men det är nog en del som reser som kör en omväg. De är nervösa för att något ska hända, säger Jesper Maack.

Färjetrafiken mellan Bornholm och Ystad har inte påverkats av stenkastningen, säger Jesper Maack PR-och kommunikationsansvarig på Molslinjen.
Foto: Molslinjen

Bornholmstrafiken har infört så att resenärer får en ny biljett, om de skulle missa färjan på grund av att de stannar och larmar polisen om stenkastning. Något som kunde utnyttjas av en dansk bilist som blev träffad i veckan och missade sin ursprungliga färjetur.

– Han ringde oss och vi kunde ge honom en ny tur, säger Jesper Maack.

Första stenkastet

Det första samtalet om stenkastning på E65 kom in till Ewa-Gun Westford vid polisen i april. På andra sidan luren hördes en dansk journalist som skulle bli först att berätta om brotten för svensk polis. Då cirkulerade uppgifterna redan i danska medier.

– Jag hade ingen kunskap om det men det hade journalisten. För mig var det helt otroligt att någon skulle stå och kasta sten på danskar. Men jag tog det förstås på allvar, säger Ewa-Gun Westford.

– Det är svårjobbat där ute. Höga hastigheter och en längre sträcka, säger Ewa-Gun Westford.
Foto: JENS CHRISTIAN

”Vuxna tar inte ut sin frustration så här”

Polisen har nu kallat in gärningsmannaprofilgruppen för att kunna kartlägga vem det är som kastar sten.

– Vi har haft förhör med alla som gjort en anmälan och där har vi fått in utsagor som de nu kan arbeta vidare med, säger Ewa-Gun, polisens presstalesperson.

Ingela Kolfjord som är rättssociolog på socialt arbete på Malmö universitet har sin egen teori kring vem som kastar sten på vägarna.

– Ungdomar självklart, ungdomar som finns där. 

Enligt Ingela Kolfjord som bland annat jobbar med medlingsverksamhet för unga som utför brott finns det en frustration bland många ungdomsgrupper i dag. 

– Det här är ju aggression, ilska och frustration. Många ungdomar har det tufft. Vilka möjligheter har de att hitta på saker under sommaren egentligen? Vad finns det för dem att göra om dagarna? 

Varför tror du att det är just ungdomar?

– För det första vet vuxna hur allvarligt det är att störa trafiken och för det andra är det inte på det här sättet som vuxna tar ut sin frustration.

Ingel Koljford är rättssociolog på socialt arbete på Malmö universitet och jobbar bland annat med medlingsverksamhet för unga som utför brott.
Foto: Privat


Att det är just danska bilister som drabbas är enligt Ingela Kolfjord svårare att begripa.

– Det är mycket märkligt. Finns det en frustration över att man inte får komma till Danmark? Vi har alltid ett behov av att utse syndabockar. Ofta är det lättare om det är en grupp som man kan identifiera, exempelvis en nation.

FLER NYHETER: Allt om stenkastningen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!