Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Makten kan skifta – efter 24 år: ”Rörigt”

”Socialdemokraterna är klart Malmös största parti”, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.
Foto: Fritz Schibli
Applåder och jubel hördes på Socialdemokraternas valvaka i Malmö.
Foto: Fritz Schibli
Socialdemokraterna vann i antal röster – men trots det kan det ske ett maktskifte. Bild från Socialdemokraternas valvaka i Malmö.
Foto: Fritz Schibli

MALMÖ. Socialdemokraterna fick flest röster i Malmös kommunval och utropade sig därmed som stadens vinnare.

Samma uttalande gjordes hos Moderaterna.

Nu kan det bli kaos – eftersom M, genom samarbete med SD, kan få igenom ett maktskifte.

Det skulle innebära att Centerpartiet och Liberalerna bryter sina löften mot väljarna.

Kommunvalet 2018 blev en riktig rysare, ända in i kaklet. Malmö är historiskt sett ett av Socialdemokraternas viktigaste fästen, staden har styrts av partiet under de senaste 24 åren. Söndagens val gav en tydlig indikation på att Socialdemokraterna är ett fortsatt populärt alternativ för Malmöborna, sammanlagt kammade partiet hem 31 procent av rösterna – vilket innebar 10,3 procent mer än kommunvalets näst största parti, Moderaterna, med sina 20,7 procent.

Stämningen på Socialdemokraternas valvaka i Malmö var munter. Det sorlades och pratades, medan gästerna högg in på buffén. Under hela tiden visades SVTs valvaka på tv:n, när Stefan Löfven talade brast många ut i applåder.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), är kommunstyrelsens ordförande i Malmö. Hon utropade sig i natt till segrare – och menade på Socialdemokraternas valvaka, att S kommer att fortsätta regera. 

– Socialdemokraterna är klart Malmös största parti. Det rödgröna blocket är större än alliansen, säger hon.

”C och L sätter sig i knäet på SD”

Men det finns en hake. Genom ett samarbete med SD kan alliansen fälla S-styret i Malmö.

Detta trots att Centerpartiet och Liberalerna i Malmö sedan tidigare har gjort klart att de inte kommer stötta ett samarbete mellan alliansen och Sverigedemokraterna.

– Om alliansen har ett samarbete med SD, som Centerpartiet och Liberalerna har lovat sina väljare att inte göra, kan det tänkas att de får något mandat mer. Men det innebär att C och L kommer sätta sig i knäet på Magnus Olsson (SD), säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

– Man får ju lita på vad Centerpartiet och Liberalerna har sagt till sina följare, att de inte ser alliansen och SD som en möjlighet.

Niels Paarup-Petersen, gruppledare för Centerpartiet i Malmö.
Foto: ANNA W THORBJORNSSON / ANNA W THORBJORNSSON

Centerpartiets gruppledare i Malmö, Niels Paarup-Petersen, menar att C kommer stå fast vid sitt ord – men menar trots det att Alliansen kan bli den viktigaste rösten i staden.

– Jag tror att vi kan få ett maktskifte. Vi har varit jättetydliga, vi kommer inte att styra med SD. Vi ska försöka kombinera de två delarna. Vi står kvar vad vi har sagt, den linjen kommer vi att hålla. Det finns inget rödgrönt block, S och MP vill att vi ska bort från blocken, säger han.

Håller dörren stängd

Socialdemokraterna menar att de, likt Centerpartiet, Liberalerna och även Miljöpartiet samt Vänsterpartiet, inte överväger ett samarbete med SD i Malmö.

– Vi har dörren stängd till SD, vi står väldigt långt ifrån dem. De vill ha ett helt annat Malmö än vad vi jobbar för, en helt annan grundsyn. Moderaterna har flyttat sig längre och längre ut, vi står också långt ifrån varandra. Jag har svårt att se ett formellt samarbete med M, men S har en historia av att kunna göra upp med partier i enstaka frågor, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Hur kommunstyrelsen faktiskt kommer att se ut i Malmö är en fråga som Katrin Stjernfeldt Jammeh inte är säker på under valnatten. 

Klart är att S firade – de anser sig ha vunnit Malmö. 

 – Än så länge vet vi inte hur vi kommer landa en styrelse som är stabil för Malmö. Vi behöver nog avvakta onsdagsräkningen och sedan se vilket alternativ som ger mest stabilitet. Det är jämnt.

Räknar med SD-stöd

Torbjörn Tegnhammar är gruppledare för Moderaterna och haft rollen som oppositionsråd 2014-2018.

– Det jag ser är att Malmö får ett maktskifte med allianspartierna och jag räknar med att SD stöder ett sådant maktskifte. SD stöder alliansen och det kan man inte bortse ifrån.

Vad kräver SD tillbaka av er för att stöda alliansen?

– De har sagt att de inte kräver något tillbaka. Sedan får vi se hur den praktiska politiken blir framöver. Men vi räknar med stöd från SD, även om det är allianspartierna vi samarbetar med.

Kvällsposten har på måndagsmorgonen sökt Magnus Olsson (SD), som inte lämnar några kommentarer.
Inte nu, återkommer”.  

Men i natt sa han så här:

– Vi har lovat ett maktskifte till våra väljare och vi kommer inte att stödja Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Rörigt i Malmö

Socialdemokraterna har styrt Malmö 94 av de senaste 100 åren – och nu 24 år i rad. 

Valet 2018 ger alliansen möjlighet att bryta styret med hjälp av Sverigedemokraterna. Men hur Malmö kommer att styras är på måndagsmorgonen inte känt. 

Hur troligt det är att alliansen samarbetar med Sverigedemokraterna? 

–  Jag vet inte, men jag tror säkert att Moderaterna kan göra gemensam sak med Sverigedemokraterna. Men jag är inte helt säker på Centern och Liberalerna. Om de gör det så sviker Centern och Liberalerna sitt löfte till väljarna, säger Anders Hellström, statsvetare vid Malmö universitet.

Malmöpolitiken kan bli rörig.

– Jag delar upp det i två delar. I det första läget är det väldigt mycket kaos. Men om man hittar en lösning är det inte säkert att det blir kaos.

– Kortsiktigt kaos, långsiktigt, kanske inte.

Har det varit så här rörigt i Malmöpolitiken förr?  

– Jag går på intuition, men jag tänker att Malmö har haft ett stabilt styre när Socialdemokraterna haft maktinnehavet under lång tid. Jag kan inte komma ihåg att det varit så rörigt som det är nu. Men jag vet inte säkert.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!