Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kaos vid stranden – bilar fick motas bort: ”Hätsk stämning”

Åsikterna går isär om trängsel på stränderna – hör vad några badgäster säger.
Pontus Carlsson är bevakningschef på Falsterbonäsets livräddare.
I Malmö har många sökt sig till Ribersborg.Foto: Fritz Schibli
Många passar på att svalka sig i hettan.Foto: Fritz Schibli

Solen och hettan för många sydsvenskar till stränderna. 

På Kämpinge strand i Höllviken har det slagits besöksrekord i helgen med över 10 000 gäster. 

– Det är ett okontrollerbart kaos. Det är helt smockfullt, säger Pontus Carlsson, bevakningschef på Falsterbonäsets livräddare.

Strålande sol och nära 30 grader i luften – i dag är det många som söker sig till strand och bad. 

Under lördagen samlades runt 40 000 personer på semesterfavoriten Tylösand i Halmstad och lika många väntas under söndagen. Helgen blir en av sommarens mest välbesökta. 

Sofia Karlborg, bevakningschef på Livräddarna Tylösand, påpekar att stranden är lång, men att det trots det finns vissa platser där gästerna inte tar hänsyn till avstånd. 

– Det gör det väldigt mycket svårare för oss att komma fram om det skulle vara något, säger hon. 

På Falsterbonäsets stränder har det slagits besöksrekord. Kämpingestranden i Höllviken rymmer under söndagen 10 000 personer. 

Pontus Carlsson beskriver stranddagen i Höllviken som ”ett okontrollerbart kaos”.Foto: Privat
Över 40 000 personer befann sig på Tylösand under lördagen.Foto: Privat

”Hätsk stämning” 

Pontus Carlsson, bevakningschef på Falsterbonäsets livräddare, säger att det nu är helt omöjligt att komma ner till stranden – det är fullt på alla vägar och parkeringar. 

Innan har det varit helt omöjligt för räddningspersonal att komma fram, säger Pontus Carlsson, men i dag har hans personal spärrat av och fått mota bort bilar från att parkera felaktigt. 

– Det blir ganska hätsk stämning ganska snabbt, när alla bara helt panikartat ska till stränderna. 

I vanliga fall brukar en del av hans personal gå omkring bland gästerna på stränderna för att se om någon behöver hjälp, råd eller tips. Det gör de inte den här helgen. 

– Det är alldeles för trångt. Det är inte tryggt för min personal att gå omkring där nere, säger Pontus Carlsson. 

Nere på stranden kan det funka bra med avstånd, men värst blir det i köer till toaletter, restauranger och kiosker, säger Pontus Carlsson. 

– Där jag står nu ser jag inte sand, jag ser bara människor. Det är smockfullt. 

Vad tycker du om miljön på stränderna? 

Foto: FRITZ SCHIBLI

Ann-Kristin Jeppsson, kock, från Staffanstorp besöker Ribersborgsstranden: 

– Jag tycker att folk inte tar hänsyn, de går för nära, ligger för nära - som man ser här runtomkring. De är rent för nära och jag tycker att här skulle varit mer badvakter som säger till. Vi brukar sitta ute på T-bryggan och lägger ut våra handdukar så att vi sitter själv. Kommer någon för nära så ber jag dem flytta på sig och likadant på bussar när man åker ut. 

Foto: FRITZ SCHIBLI

Ingrid Roos, pensionär, Malmö: 

– Det märks inte att det är någon pandemi, utan det ser ut precis som alla andra år. Det finns ingen skillnad och ingen tar hänsyn för andra heller. Vill man ha avstånd får man säga till vissa att hålla avstånd. Jag sade till i går och de flyttade faktiskt på sig. Jag tror man glömmer det sådana här fina dagar

 

Foto: FRITZ SCHIBLI

Christian Oberländer, marknadsförare, Malmö: 

– Det är lite olyckligt för dem som vill bada, det är lätt att glömma av svårigheten med avstånd och hålla distans. Det kan man ju förstå just när det är så exceptionellt fint väder. 

 

Foto: FRITZ SCHIBLI

Thomas Engström, 57, systemutvecklare, Limhamn: 

– Jag tycker faktiskt att det inte är så jättemycket trängsel. Grupper sitter tillsammans, men mellan grupperna är det ett par meter i varje fall så jag ser inte det som ett jätteproblem. Man kanske lägger ut lite filtar runtomkring sig och några säger till andra att de ska flytta sig ifall de kommer för nära.

 

Foto: FRITZ SCHIBLI

Emma Thorsel, 32, lärare, Malmö: 

– Vi försöker komma tidigt för vi har två små barn så tanken är att vara här tidigare och sprida ut sina saker lite. Men det är ganska svårt. Nu vid den här tiden kring tolv så kommer det ju mycket folk och de lägger sig närmre och närmre så det är svårt att hålla avstånd. Jag har inte sagt till de som kommer för nära men det borde man kanske göra. Men man tänker att folk ska ha lite mer vett än man har.

Smittan ökar i Skåne: ”Varnade för detta”

Nu menar regionråd Carl-Johan Sonesson (M) att det är dags att återinföra två-timmars regeln

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!