Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kaos vid gränsen efter Beyoncé-konsert

Under söndagskvällen framträdde Beyoncé på Parken i Köpenhamn.
Foto: Timothy Mcgurr / AP TT NYHETSBYRÅN
Tusentals svenskar hade korsat sundet för att få se världsstjärnan.
Foto: Timothy Mcgurr / AP TT NYHETSBYRÅN

Gränskontrollerna mellan Danmark och Sverige är inte dimensionerade för Beyonce.

Kaos utbröt när säkerhetsvakterna inte klarade av att genomföra id-kontroller på alla som ville ta sig hem till Sverige efter söndagens konsert i Köpenhamn.

Fortfarande sitter tusentals fast på Kastrup.

– Just nu är vi runt 2 000 som väntar på att det förhoppningsvis ska komma bussar, säger Malmöbon August Lindmark, 37.

Tusentals svenskar korsade sundet för att se världsstjärnan Beyonce uppträda i Köpenhamn på söndagskvällen.

Hemresan gick inte lika smidigt. Sedan regeringen från den 4 januari införde tillfälliga gränskontroller måste alla som reser in i landet från Danmark först id-kontrolleras. Och efter Beyoncekonserten utbröt kaos på Kastrup när en underdimensionerad styrka säkerhetsvakter inte klarade av att hantera den extraordinärt stora mängden människor.https://twitter.com/EmmaOlssson/status/757334496383492096

August Lindmark åkte till Köpenhamn i sällskap med en kompis. Runt midnatt anlände de till Kastrup för att resa hem med tåg.

– Ett tåg stod inne men bara några få dörrar var öppna. I dörrarna stod vakter som skrek åt folk att backa, så till slut gjorde folk det och då körde tåget i väg halvfullt.

Ett nytt tåg körde fram strax efter. August och sällskapet klev på.

– Men när vi suttit där ett tag fick vi besked om att vi skulle id-kontrolleras och kördes av tåget. I och med kom ned nytt folk hela tiden blev det kaos varje gång det kom ett nytt tåg. Väktarna tyckte väl att det blev farligt och jag såg att några människor blev omhändertagna och insläpade i något slags väktarrum.https://twitter.com/emileriksson/status/757341974261301248

Inställd tågtrafik

Även det andra tåget kördes i väg halvfullt. Därefter informerade polis om att tågtrafiken var inställd, berättar August Lindmark.

– Just nu är vi runt 2 000 som väntar på att det förhoppningsvis ska komma bussar, säger han.

– Securitas har samlat sju personer, de klarar inte av att genomföra kontrollerna. Förmodligen har de inte i sitt avtal att de ska ha extra bemanning för stora event.

På sociala medier ventilerar flera strandade Beyoncefans om sin frustration.

På sociala medier ventilerade flera strandade Beyoncefans sin frustration.

"Tågen inställda. Tusentals personer hänvisas till linjetrafik med buss. Gissa hur ofta det går Köpenhamn-Malmö vid 01:30. Taxikön är flera timmar lång", skriver Oliver Rosengren, ledamot i Moderata ungdomsförbundets styrelse, på Twitter.

"Kaos vid gränskontrollen på Kastrup. Vi är fast här Forever", skriver användaren Emma Olsson.https://twitter.com/OliverRosengren/status/757348271492829185

En informatör på plats ska ha hävdat att sex bussar är på väg, men August Lindmark är inte övertygad om att han kommer att få sova i sin egen säng i natt.

– Just nu ser det väldigt mörkt ut, så mycket folk som det är här nu behövs, det många bussar.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!