Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kaos i trafiken –
minst 40 olyckor

Flera bilar och en sopbil var inblandade i en olycka på väg 113.
Foto: Mikael Nilsson
Det blev stopp i trafiken på Sturup efter ett omfattande strömavbrott. Bild från 2007.
Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX
Vidar är här. Snön har börjat falla över Skåne. Bilden är tagen i Gårdstånga utanför Eslöv.
Foto: Mikael Nilsson
En av Skånetrafikens bussar har kanat ner i diket i den hårda vinden och snöfallet vid Dalby norr om Malmö på onsdagen.
Foto: TT
Blåst och snö ger dålig sikt och sliriga vägar i Skåne och Halland. Bilden är från ett ovädersdrabbat Ystad 2014.
Foto: PEO MÖLLER
I Malmö kom snön strax efter elva på på onsdagsförmiddagen.
Foto: Läsarbild
Foto: Läsarbild
1 / 7

Strömavbrott, hårda vindar och blötsnö som skymmer sikten. Efter lunch har ovädret orsakat massvis av avåkningar på de sydsvenska vägarna.

Sturup drabbades av ett omfattande strömavbrott.

– Ja, vi har haft ett strömavbrott och höll flygtrafiken. Jag kan inte spekulera i orsaken till avbrottet, säger Ulf Wallin, presschef på Swedavia.

Ovädret från Danmark har dragit in över den sydliga västkusten på sin väg mot Island. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för Halland och en klass 1-varning för Skåne. Man varnar för mycket snö och hårda vindar i området. Kombinationen gör att sikten på vägarna kan bli dålig. 

SMHI har utfärdat varningar i stora delar av Sverige. Och vädret skapar kaos på flera sätt. I Stockholms län, där en klass 1-varning utfärdats, är taket på Västertorps simhall när att blåsa av enligt en förbipasserande.

Flygplats utan ström

Sturup drabbades av ett stort strömavbrott strax innan klockan 16. Hela flygplatsens terminal blev strömlös och Swedavia valde att hålla trafiken, även om banljusen fungerade ute på landningsbanorna. 

– Både incheckning och säkerhetskontroll slutade fungera och vi kunde därför inte släppa på fler passagerare, säger Åsa Öhman, pressansvarig på Swedavia.

Hur många passagerare som drabbats går inte att säga. Enligt Swedavia var det tre till fyra flighter som berördes av felet. Efter klockan fem kom strömmen tillbaka och flygtrafiken började släppas på. 

– Vi beklagar de som drabbats och vi släpper på planen allt eftersom. Tidigare under dagen har vi haft inställda flighter på grund av hårda väderförhållanden men det ser ut som att vindarna lugnat sig, säger Åsa Öhman.

Stormen rör sig mot Öland

Stormen har kulminerat i Skåne och Halland, men drar vidare österut, mot Blekinge och Kalmar. Där lär det braka loss under eftermiddagen och kvällen. Vid 15:10 stängdes Ölandsbron för vindkänsliga fordon. Vindstyrkan uppgav då vara 27 meter/sekund. Även på Öresundsbron avråds vindkänsliga fordon att köra över bron. Hastigheten där är begränsad till 70 km/h.

– Nu går det ner från storm, till kraftiga stormbyar på västsidan. Det blir blåsigt under natten och rätt blåsigt imorgon. Det värsta stormvädret har dragit över mot öst och där kulminerar det först senare ikväll. Men även om det börjar bli varmare och mindre blåsigt lär det fortsätta vara moddigt och slirigt på vägarna, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Många olyckor

Vid lunchtid hade snöfallet kommit igång rejält på de sydsvenska vägarna. Trafikanterna tog det dock, av allt att döma, kallt i trafiken. Men när klockan slog ett började olyckorna ramla in. Under en timmes tid skedde ett 20-tal olyckor runt om i Sydsverige. Flera personer har skadats och fått föras till sjukhus med ambulans. 

–  Det har varit ett 40-tal olyckor runt om i region Syd. Antagligen är det ännu fler eftersom alla inte larmar oss, säger Calle Persson på polisens ledningscentral.

Strax innan klockan fyra på eftermiddagen körde en buss i diket på E22 i höjd med Jämjö. På bussen befinner sig 6-7 personer men ingen rapporteras som skadad. Olyckan orsakade inledningsvis stopp för trafiken.

En bil körde av vägen på en tvärväg mellan väg 13 och 19, vid Högesta och blev snabbt igensnöad.
Foto: Anders Grönlund / Top news

På väg 113, nära Stehag stod trafiken helt stilla, enligt polisen. Räddningstjänsten och ambulansen hade svårt att nå fram till en början. Kvällspostens fotograf rapporterade att det är helt igensnöat på olycksplatsen.

– Det är flera bilar, varav en lastbil, en sopbil som är inblandade i någon form av olycka. Vägen spärras av i båda riktningarna och det är flera skadade personer. Men jag tror inte ambulansen är framme ännu, säger Stephan Söderholm.

Lastbilar fastnade i snön

Flera lastbilar har kört fast i snön, när däcken inte får grepp om vägbanan. En lastbil körde av vägen och ner i diket i höjd med Tranarpsbron, utanför Åstorp. Olyckan inträffade i södergående riktning och lastbilens förare kunde själv ta sig ur fordonet. Just här inträffade en masskrock 2013, med ett 100-tal fordon inblandade.

Två lastbilar körde i diket på länsväg 101 i höjd med Skivarp med 20 minuters mellanrum vid 14-tiden. En av dem en djurtransport. Ingen person ska dock ha kommit till skada. 

En annan lastbil som försökte ta sig upp för en backe orsakde stopp i trafiken på väg 19 utanför Tomelilla. Lastbilen körde fast vid kvart i tre och först en timme senare rullade trafiken. 

– Ja, i norrgående riktning var det helt stopp, nu har man sandat så det kanske lättar snart. Det här är andra stoppet här, för en och en halv timme sen stod det still i södergående, så den som inte måste ut på vägarna på Österlen borde stanna hemma idag, säger Kvällspostens fotograf. 

En tall knäcktes i blåsten och blockerar vägen.
Foto: Läsarbild

I Karlskrona blåser det friskt. En tallstamm har knäckts och lagt sig över vägen i ett bostadsområde. Lyckligtvis ska ingen person kommit till skada när trädet föll och de flesta av bilarna verkar ha klarat sig från större skador, enligt läsaren.

Tåg och båtar inställda

Tågen på sträckorna Halmstad-Värnamo-Jönköping och Halmstad-Värnamo-Nässjö är inställda fram till 12:00 på torsdag på grund av vädret. 

I Skåne påverkas resenärerna som reser från Malmö till Simrishamn efter ett stopp mellan Svedala och Skurup.

– Just nu in ersätter vi sträckan med pendelbussar. Även mellan Malmö och Trelleborg är det stopp på grund av ett signalfel, men jag vet inte om felen beror på väderleken, säger Anders Stålhammar, tillförordnad pressansvarig på Skånetrafiken.

Ett stopp i Kävlinge påverkar tågen som passerar mellan Lund och Landskrona, orsaken är ett fordonshaveri, meddelar Skånetrafiken. Även i Helsingborg ställs avgångar in. De som reser mot Hässleholm hänvisas till bussar som ersätter i begränsad omfattning.

Även båttrafiken från Landskrona till Ven är inställd.

Bussar blåste av vägen

Två dubbeldäckarbussar har gått av vägen på E 22 vid Fogdarp. Enligt polisens ledningscentral ska bussarna ha blåst av vägen.

– Ja, det sägs så, säger Stephan Söderholm vid polisens ledningscentral.

Marchus Weber tog en bild på Skånetrafikenbussen som gled av vägen i snöovädret.
Foto: Läsarbild

Marchus Weber satt på bussen från Hörby mot Lund. När bussen skulle köra in till hållplatsen i Fogdarp gled fordonet av vägen.

– Den gled av vägen och hamnade i diket, så bra är de nya dubbeldäckarna som Skånetrafiken använder. Som tur var gick det bra för alla, säger Marchus som passade på att ta en bild på dubbeldäckaren i diket innan han hoppade på ersättningsbussen.

Olyckorna har fortsatt. Vid 13.30 körde en personbil in i ett träd som låg över E 22, i östlig riktning, vid Nättraby. En person fick föras till sjukhus och olyckan orsakar stora trafikstörningar på platsen.

Vägarna är mycket hala i framför allt västra Skåne, rapporterar polisen i region Syd.

– På en olycksplats säger patrullen att det är glashalt, säger Stephan Söderholm till TT.

Foto: JOHAN NILSSON / TT

3000 hushåll utan el

I Skåne var 1600 hushåll utan el vid 14.30-tiden. Då saknade 1700 hushåll ström i Blekinge.

På Eon har man lagt extra beredskap från tisdags fram till fredag, enligt Anders Klemedsson, regionchef Syd. 

– Avbrotten är naturligtvis beroende på rådande väderlek. Vi jobbar på och har lagt extra beredskap från Halland, rakt över mot Kronoberg och Kalmar och söderut. Vi har folk på samtliga fel, säger Anders Klemedsson.

Prognosen: Kall och snöig helg

Den rätt milda men blåsiga veckan avslutas med kallare temperaturer. På flera håll sjunker graderna ner mot nollan och ännu mer snö kan väntas.

– Ja det kommer med stor sannolikhet bli snö. Man ska inte ha förhoppning om några stora mängder, men det kan bli lite vitt puder som lyser upp och ger vinterfeeling, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!