Kommunanstälda har kunnat komma åt känslig information om sina kolleger i Laholm. Dokument låg oskyddade på det interna nätverket. Foto: Shutterstock
Kommunanstälda har kunnat komma åt känslig information om sina kolleger i Laholm. Dokument låg oskyddade på det interna nätverket. Foto: Shutterstock

Känslig information om kolleger låg öppet för alla

Publicerad

Under flera månader har kommunanställda kunnat få fram känslig information om sina kolleger.

Hälsotillstånd, varningar och beslut om omplaceringar har legat helt öppet, enligt Laholms tidning.

– För mig är det som att de här dokumenten skulle ligga framme i fikarummet, säger en i kommunen till Laholms tidning.

I tre månaders tid har åtminstone 200 anställda i kommunstyrelsens olika verksamheter i Laholm kunnat få reda på känslig information om sina kolleger.

Enligt Laholms tidning har dokument legat vidöppna för de kommunanställda att titta i. Dokumenten har, enligt uppgifter till tidningen, legat oskyddade på det interna nätverket – och har vare sig krävt behörighet eller lösenord.

I dokumenten har bland annat hälsotillstånd, skriftliga varningar och beslut om omplaceringar kunnat läsas.

– För mig är det som att de här dokumenten skulle ligga framme i fikarummet, säger en person i kommunen till tidningen.

Utlåtande från psykiatrimottagning

Ett av dokumentet på interna nätverket är ett utlåtande från psykiatrimottagningen om en anställd. I ett annat fall beskriver ett dokument kompetensluckor hos en anställd – som ska sägas upp. Samma person arbetar kvar i sin organisation och har inte fått reda på planerna kommuner har. 

I ett tredje dokument går det att läsa att en anställd är avstängd på grund av en polisutredning. 

Totalt sträcker sig dokumentet sex månader bakåt i tiden. 

Hur många som läst, eller på annat sätt tagit del av uppgifterna är okänt. Enligt Laholms tidnings uppgifter förs ingen loggdata på vilka personer som är inne och läser. 

Laholms tidning har tagit del av cirka 40 dokument, men enligt tidningen ska det finnas över hundra dokument om de anställda. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag