Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Matbutik hade reklamfoldrar för SD – kanslichef "städade" bort dem

Kanslichefens handling väcker kritik.Foto: Sveriges riksdag
Kansklichefen städade bort foldrar från SD:s valkampanj.Foto: ICA

När Johan Linander, kanslichef i Tomelilla, såg att det låg material från SD:s valkampanj på Ica – städade han undan det, uppger Sydsvenskan.
I ett facebookinlägg skrev han att han "gjorde personalen en tjänst".

Kanslichefen i Tomelilla har tidigare varit riksdagsman för Centerpartiet där han bland annat hade en post som ordförande i justitieutskottet.

Han lämnade  riksdagen efter förra valet och blev kanslichef i Tomelilla.

När han var och handlade i en Ica-butik i helgen såg han ett tjugotal foldrar från SD:s valkampanj vid kassan.

Då samlade han ihop dem för att slänga dem i en papperskorg, sedan skrev han ett inlägg om det på Facebook där han skrev att han "gjorde personalen en tjänst".

"Bör förhålla sig neutralt"

Som kanslichef arbetar han nära samtliga politiska partier och nu väcker hans handlade kritik eftersom det ses som ett politiskt ställningstagande emot Sverigedemokraterna.

Handlingen kan räknas som ett politiskt ställningstagande.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

– En högre kommunal tjänsteman bör förhålla sig neutral till politiska partier och inte så tydligt visa sitt avståndstagande utåt. Rör det sig om en kanslichef tycker jag definitivt det är olämpligt, säger Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet till Sydsvenskan.

"Jag blev förbannad"

Själv menar politikern att han inte menade att göra ett politiskt ställningstagande utan tyckte att politiskt material "inte hör hemma i kassan på Ica".

– Nej, det var en ingivelse jag fick. Jag blev förbannad. Man går inte till mataffären för att få politisk propaganda, säger Linander till Sydsvenskan.

Han menar själv att han politikerna i kommunen tagit det hela i ro och att han hade gjort lika dant om det var hans tidigare egna parti.

– Jag hade tyckt det var lika illa om det här om det var Centerpartiet som gjorde det, säger Linander till Sydsvenskan.