Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kanonen som skulle stoppa Hitlers armé

Svenskt försvar. Kanonen Maja i sin öppna bunker med röret mot väst (Öresund och Danmark), för att ge en bild av hur det såg ut "på riktigt". Betongen ovanför är mer än en meter tjock. Kanonen Majas öppning är i dag övertäckt med glas, likt ett drivhus för att skydda kanonen mot väder och vind. Foto: Calle Bergendorff
Majas kanonrör. Foto: Calle Bergendorff
Ammunitionsförrådet i Majas bunker, med (tömd) ammunition. Sista skotten avlossades 1983. Foto: Calle Bergendorff
Hjälpmedel. Detaljbild på diverse mätinstrument skytten hade att ta hänsyn till när man skulle skjuta. Foto: Calle Bergendorff
En titt in i kanonröret. Ammunitionen som vägde 46 kilo var 15 centimeter bred. Kanonen tillverkades av Bofors 1940. Foto: Calle Bergendorff
Hela kanonen. Till vänster: den plattform som manskapet stod på. I mitten: den pansarplåt som skulle skydda manskapet. Foto: Calle Bergendorff

Med siktet inställt mot den tyska ockupationsmakten på andra sidan sundet var kanonen Brita utanför Helsingborg låset i Öresund. Fientliga makter som ville ta Sverige hade att slå ut henne först.

- Hitler lade sådan vikt vid kanonerna här att han satte upp motsvarande batterier i Danmark, säger Johan Andrée vid Beredskapsmuseet.

Världen stod i fullständig brand 1940 när försvarsmakten byggde Batteri Hälsingborg efter att Nazityskland invaderat Norge och Danmark. Rädslan var stor för att även Sverige skulle hamna under tysk ockupation.

De fyra kanonerna i Djuramossa sattes upp i syfte att hindra en tysk invasion och se till att ingen skulle kunna ta sig norrut genom Sundet.

Batteri Hälsingborg hölls i gång över krigsslutet och genom hela kalla kriget, men när muren föll i Tyskland 1989 och när Sovjetunionen senare bröt samman lades batteriet i Djurmossa ned och tre av kanonerna, som senast avlossade skott 1983, göts in i betong.

Mausoleum för kanoner

- Man göt in hela pjäserna. Det är som ett mausoleum för kanoner och det är helt unikt. Något liknande har aldrig gjorts, varken före eller efter, vare sig utomlands eller i Sverige, säger Johan Andrée som är chef på Beredskapsmuseet som ansvarar för de fyra pjäserna.

Ända sedan kanonerna göts in 1991 har de varit orörda och gömda för allmänheten. Men i somras beslöt Beredskapsmuseet sig för att titta in. Med tillstånd av markägaren Gustaf Trolle borrade Johan Andrée och andra frivilliga sig in genom betongen till kanonen Brita.

- Det var en dröm som gick i uppfyllelse. Den är som i en törnrosasömn, helt orörd, igendammad och med spindelnät överallt. Helt otroligt, säger Johan Andrée som jämför intrycken med hur Harold Carter måste ha känt sig när han upptäckte Tutan- khamuns gravkammare 1922.

Pjäserna är oerhörda. Brita väger omkring 30 ton, är fyra, fem meter hög och är omkring 15 meter lång.

Tillsammans med kanonerna Asta, Sonja och Maja (de döptes efter vackra flickor i bygden) utgjorde de ett respektingivande invasionsförsvar på sin tid.

- Räckvidden var stor, de kunde skjuta 2,5 mil vilket räckte en bra bit in på den danska sidan, säger Johan Andrée.

Den skarpa kvartetten utgjorde ett sådant hot mot Hitlers Nazityskland att han valde att anlägga motsvarande batterier på den danska sidan.

- Han insåg att om de ville ta Sverige skulle de vara tvungna att slå Batteri Hälsingborg först, säger Johan Andrée.

Under krigsåren, och även under kapprustningen i kalla kriget, förlades soldater till Batteri Hälsingborg. Främst för övningar.

- Totalt finns det utrymme för 300 soldater här.

Öppet hus

I samband med att kanonen Brita grävdes fram höll Beredskapsmuseet öppet hus för allmänheten en dag. Gensvaret stort och personalen höll guidade turer hela dagen.

Nu finns planer på en renodlad utställning om kalla kriget. Tanken är att rusta upp Brita, städa av dammet och göra henne tillgänglig för allmänheten.

- Folk vet inte så mycket om kalla kriget i dag, när man pratar om andra världskriget så vet ungarna att Hitler var elak och att USA kom in och vann allt men när man säger kalla kriget så är det liksom tomt, säger Johan Andrée.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!