Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Känner du igen platserna i SVT:s nya polisserie?

Livräddning i Sankt Johanneskyrkan
Foto: Simon Pramsten/Anagram
”Tunna blå linjen”-producenten Martin Persson tillsammans med skådespelarna Gizem Erdogan till höger och Per Lasson i bakgrunden.
Foto: Håkan Schüler/Anagram

I SVT:s nya serie ”Tunna blå linjen” får vi följa polisens vardag i Malmö.

Alla scener som framställer Malmö är inspelade i staden, även de som utspelar sig i det fiktiva problemområdet ”Ekängen”.

– Hoppas att folk kommer känna igen Malmö, säger producenten Martin Persson.

Den 17 januari släpptes de två första avsnitten i SVT:s nya serie ”Tunna blå linjen”.

Serien utspelar sig i Malmö och skildrar polisernas vardag med att få ihop sina yrkesliv med kärlek och relationer.

Det är inte ovanligt i filmvärlden att återskapa platser i studiobyggnader eller att filma på andra platser än de som framställs.

Men så är det inte i ”Tunna blå linjen”. Här får tittaren se det riktiga Malmö.

– Jag hoppas att folk kommer känna igen Malmö men jag tror att många kommer göra det från nya håll. Det ska bli intressant att se vad folk tycker om hur staden skildrats. Många som aldrig varit i Malmö var förvånade över att staden är så pass fin, säger Martin Persson, exekutiv producent på Anagram.

Äkta platser

Sara och Magnus utanför Jureks butik (Amanda Jansson och Oscar Töringe). Livsbutiken ligger i hörnet mellan Brobygatan och Osbygatan.
Foto: Håkan Schüler/Anagram

Möllan, Västra hamnen, Triangeln, Gamla Väster. I serien är alla platser i Malmö äkta – förutom en: ”Ekängen”.

– ”Ekängen” är seriens problemområde. Den utspelar sig på olika platser i Malmö men det är inget område som finns på riktigt. Manusförfattaren Cilla Jackert ville inte peka ut något särskilt område. Dessutom vill hon inte att serien skulle bli inaktuell över tid då det har gått flera år mellan författande av manuset och inspelningen av serien. Om man skildrar Sofielund eller Södervärn som problemområden i manuset det förändras över tid och då blir serien inaktuell när den visas, säger Martin Persson.

En av seriens viktigaste miljöer är polishuset där karaktärerna Leah, Sara och Magnus vistas dagligen.

Sara (Amanda Jansson) med poliskollegor på polisstationen, inspelad på Bulltoftavägen.
Foto: Håkan Schüler/Anagram

Men polishuset fick skapas då det inte är tillåtet att filma i polishus.

– Vi behövde något som kunde se ut som olika delar av ett polishus. Insidan av polishuset man ser i serien är inspelad i en fastighet på Södra Bulltoftavägen. Förut var det någon typ av kommunal verksamhet. Vi gjorde en reception och olika polisrum, bland annat briefingrummet man ser flera gånger. Polishusets fasad är baksidan av byggnaden på Storgatan där spelbolaget Massive hade sina lokaler förut, säger Martin Persson.

Tiotals platser i Malmö

Även karaktärernas lägenheter är Malmöhem som har lånats ut till produktionsbolaget för inspelningen av serien.

– Man är i flera av polisers hemmiljöer. Leah bor snett emot Möllevångstorget. Sara bor bakom det såkallade kuktornet på Södervärn. Magnus bor i ett radhus i ett område i södra Malmö, säger Martin Persson.

Karta över alla inspelningsplatser för Tunna blå linjen i Malmö.
Foto: Martin Persson/Anagram

”Tunna blå linjen” har tagit 137 dagar att spela in, mellan juni 2019 och januari 2020. 400 roller finns i manus och uppemot 1 000 statister har tagit del av inspelningen.

Scenerna har filmats på nära 100 olika platser runtom staden. 

I slutet av inspelningen fick Martin Persson och hans kollega Erik Magnusson en gåva från skådespelarna: en karta över Malmö med röda prickar som representerade varje inspelningsplats i Malmö.

– Det är enormt många miljöer. Jag och Erik hade en riktig karta i vårt kontor med alla inspelningsplatser men den var enorm, den var lika stor som en vägg, säger Martin Persson.

Känner du igen platserna i klippet?

I serien får du följa med i polisens vardag.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!