Känner du dig ensam? Nu kan du hyra en katt

Ett litet husdjur att gosa med och lite sällskap. Sten Wingren i Trelleborg driver uthyrningsfirma med husdjur.
Foto: Tomas Nyberg/Trelleborgs Allehanda

Sten Wingren har drivit zoo-butik och insett vad djur betyder för oss människor.

Därför hyr han nu ut katter och andra sällskapsdjur till äldre.

– Jag har sett hur min mor blev en annan människa när hon fick katt, berättar han.

För Sten Wingren handlar det om mer än att bara hjälpa äldre att skaffa sig ett djur. Den 61-åriga djurälskaren ser uthyrningsverksamheten som ett sätt att se och lyssna på andra människor och visa att man bryr sig.

– Jag har ju min egen mor och hon lyssnar ju inte på mig. Men äldre människor har mycket som de vill berätta och då tror jag att det är viktigt att bara finnas där. Jag tror många känner att äntligen är det någon som lyssnar, när de får ett djur.

Arbetscoach kläckte idén

Företagsidén Rent a pet kläcktes i samtal med en arbetscoach. Sten Wingren hade blivit uppsagd och någon förtidspension var det aldrig tal om. Sedan ett tag tillbaka är verksamheten i gång.

– Jag tycker om djur och jag tycker om äldre människor. Min mor fick själv en katt och blev som en helt annan människa. Plötsligt har hon någonting att berätta om när jag hälsar på henne.

Alla som vill får hyra

För att verksamheten skulle godkännas krävdes att Sten Wingren skulle besöka sina kunder en gång i månaden. För Sten Wingren ligger halva nöjet just i själva besöket och hyrdjuren är inte bara ämnade för äldre, utan för alla som är intresserade.

– Det handlar inte bara om djur, utan om ensamma människor. Det finns även deprimerade eller på annat sätt folkskygga människor. Jag tycker själv inte om att vara ensam. Av mina sju barn bor min yngsta fortfarande hemma. Man gnäller när de är här och saknar dem när de inte är här. Men för en del gamla kan det gå 14 dagar åt gången innan de träffar någon att prata med.

Terapi för båda

Sten Wingren erkänner att man blir trött i huvudet av allt prat, men menar att det goda i att lyssna ändå överväger.

– Ibland får man lyssna så väldigt mycket och det blir mycket upprepningar, men jag har stort tålamod och samtidigt blir det en terapi för mig också.

När man hyr ett djur av Sten ingår kostnaderna för att skötsel och garanterar samtidigt ansvaret för djurets hälsa.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!