Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kaniner torteras i park – polisen får inte utreda

Mellanhedsparken. Foto: Google Street View
Polisen kan inte inleda förundersökning. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Någon eller några torterar kaniner i Malmö. 

I början av veckan har flera djur hittats med pinnar trycka genom kroppen.

– Vi kan inte ha människor som går runt och beter sig så här ostraffat i samhället, säger Nils Norling, presstalesperson vid polisen.

Polisen får inte enligt lag inleda en förundersökning. 

Det är två av varandra oberoende kvinnor som under måndagen vände sig till polisen. Båda hade sett flera döda kaniner i Mellanhedsparken i Malmö. Troligtvis rör det sig om det sig om tre stycken.

– Vi kan inte utesluta att det finns fler drabbade djur, konstaterar Nils Norling vid polisen.

Någon eller några har fångat in kaninerna och stuckit upp pinnar i dem via anus eller underlivet – och därefter låtit dem dö, rapporterar Skånska Dagbladet.

– Det är uppenbart att någon människa har skadat kaninerna så illa att de avlidit. Man har tryckt in pinnar i dem, uttrycks det i anmälan, säger Nils Norling.

– Det låter extremt smärtsamt när man läser anmälan, det är obehaglig läsning. 

Kan inte utreda brott

Men som det ser ut nu kan polisen inte utreda brottet. Uppgifterna om vad som hänt – det finns varken tid eller detaljerat tillvägagångssätt – är i nuläget för få. 

– Det finns ingen glasklar motivering, men generellt det måste finnas tillräckligt för att kunna komma vidare. Som det ser ut nu har vi två grundanmälningar där de här kvinnorna beskriver vad de hittat och i vilket skick kaninerna är, förklarar Nils Norling.

– Men vi har i nuläget inga observationer om hur det gick till eller när det skedde och ingen misstänkt att jobba vidare på. Det gör att vi enligt lagen inte kan arbeta vidare heller, för då måste vi lägga vår arbetskraft på ärenden där det finns ledtrådar eller tips att gå vidare på. 

Vill inleda utredning

Nu vädjar polisen till allmänheten att höra av sig med upplysningar eller tips som kan hjälpa dem att inleda en förundersökning. 

– De tipsen och ledtrådarna hoppas jag verkligen kommer in till oss, för det här skulle vi behöva utreda, säger Nils Norling.

– För vi kan inte ha människor som går runt och beter sig så här ostraffat i samhället.