Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kängurun Åke på rymmen – igen

Wallabyn Åke hann skutta 2,5 kilometer och vara borta över natten innan hans ägare Sara och Fredrik kunde fånga in honom.
Foto: Privat
"Det blir alltid lite uppståndelse då den här lilla hoppjerkan drar i väg", säger Åkes ägare Fredrik Karlsson som till sist kunde fånga in Åke.
Foto: Skärmdump

Birgit Hansson i byn Grinderum utanför Vimmerby trodde hon såg syner. 

På gårdsplanen skuttade en känguru.

Det var wallabyn Åke som var på rymmen.

– Det blir alltid lite uppståndelse då den här lilla hoppjerkan drar i väg, säger Åkes ägare Fredrik Karlsson som till sist kunde fånga in Åke.

Hundarna skällde och skällde ute på gården och Birgit Hansson kikade ut genom fönstret. Hon trodde hon skulle klassas som galen då hon spanade ut genom fönstret. På gården skuttade nämligen en liten känguru! Hon trodde inte sina ögon.

– Först trodde jag att jag såg i syner, men det gör ju inte hundarna. Jag litar mer på dem än på min syn, säger Birgit Hansson till Vimmerby tidning var först att rapportera om den förrymda kängurun i Grinderum. 

Smet genom trasigt stängsel

Men det var ingen känguru utan wallabyn Åke som var ute på äventyr. Äventyret började redan i onsdagskväll när Åke smet ut genom ett trasigt stängsel. 

Åke hann skutta 2,5 kilometer och vara borta över natten innan han fångades in.

Till sist kunde rymlingens ägare Sara och Fredrik Karlsson fånga in den lilla krabaten. 

– Och man kan ju inte jaga ett djur, då blir de ju bara stressade. Och att jaga efter Åke, det går inte. Han kommer ju upp i 70 kilometer i timmen när han sätter fart. Det var tur att han hade hoppat in hos dem, det var ju lite inhägnat. Jag fick ta honom i en filt och ett lakan - han sprattlar ju en del. 

Varit på rymmen förut

Åke bor sedan två år tillbaka tillsammans med ett par dvärggetter hos Sara och Fredrik i Hällerum. För tillfället är Åke trött och har gått och lagt sig i sitt hus. Trots tiden på rymmen är han vid gott mod, enligt Fredrik. Och Åke är rutinerad, han har rymt förut. Då har det inte blivit lika stor uppståndelse.

– Lite ståhej blir det alltid, för han är ju en udda fågel, så att säga. I höstas var han borta i fyra veckor, men då var det inga journalister på plats. Ibland sticker han bara iväg en stund för att sedan skutta tillbaka. 

Varför har man en wallaby?

– Ja det undrar jag också. Jag var på en gård och skulle köpa två dvärgsgetter när min sambo fick syn på Åke som behövde ett hem. Och ja, då fick vi hem den här hoppjerkan också, säger Fredrik och gäspar.

Du verkar lite trött på Åke?

– Ja, det får man nog säga. Jag har ju varit och letat efter honom ett bra tag och tidningar och tv har ringt i ett. Men det är klart - Åke är en gemytlig och söt liten studsare.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!