Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kängan till Sölvesborg – följer inte skollagen

Åkesson (SD): ”Skillnad i synen på det här mellan högern och vänstern”.
Louise Erixon, kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg.Foto: SVEN LINDWALL

Skolinspektionen riktar nu skarp kritik mot SD-styrda Sölvesborg. 

Detta eftersom kommunen visar stora brister i att erbjuda modersmålsundervisning i nationella minoritetsspråk till högstadieelever. 

”Brister som naturligtvis inte ska existera och ska åtgärdas skyndsamt”, skriver Kith Mårtensson, M, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Sölvesborgs kommun får nu en rejäl åthutning av Skolinspektionen. Myndigheten har, efter ett oannonserat tillsynsbesök, avslöjat att kommunen inte uppfyller reglerna för information kring och undervisning i nationella minoritetsspråk. 

De svenska minoritetsspråken är finska, jiddisch, meänkieli, romani chib (alla variationer) och samiska (alla variationer). Tillhör man en nationell minoritet har man enligt skollagen rätt till att få modersmålsundervisning i språket i högstadiet – även om man helt saknar förkunskaper i det. 

Skolinspektionen: Det räcker inte

När Skolinspektionen gjorde sitt besök i Sölvesborgs två högstadieskolor anordnades ingen modersmålsundervisning i nationella minoritetsspråk alls, konstaterar man i en rapport. 

Utöver det kallar man också den informationen om modersmålsundervisningen som finns på kommunens hemsida för ”bristfällig”. 

Kommunen menar att man informerar om rätten till undervisningen på sin hemsida och att där även erbjuds en anmälningsblankett, men Skolinspektionen påpekar att den blanketten gäller modersmål generellt – inte i nationella minoritetsspråk, där eleverna har utökad rätt till undervisning. 

Nu har Skolinspektionen lagt ett föreläggande om att kommunen omedelbart måste åtgärda de stora bristerna senast i mars nästa år och presentera dessa åtgärder för myndigheten. 

Ansvarig: ”Beklagligt” 

Sverigedemokraten Louise Erixon, kommunstyrelsens ordförande i kommunen och sambo med Jimmie Åkesson, avböjer att kommentera och hänvisar till Kith Mårtensson, M, som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden. 

På onsdagskvällen hade hon inte tagit del av Skolinspektionens beslut, men menar att man följer lagen och att det är ny information för henne om det är så att man inte gör det: 

– Den informationen som jag tagit del av gällande modersmålsundervisningen är att vi erbjuder modersmålsundervisningen enligt lagens riktmärken och att vi gjort det tidigare läsår också. 

En stund senare, när Mårtensson läst handlingen, skriver hon i ett meddelande: 

”Brister som naturligtvis inte ska existera och ska åtgärdas skyndsamt. Beklagligt.”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!