Kändispolisen skrev om "offerkoftor"

Inlägget lades upp på Facebook.
Bakom inlägget stod polisen Scott Goodwin.
Foto: Fotograf Mats Samuelsson
Känd som författare till boken "Facebook-polisen".

I ett uppmärksammat Facebook-inlägg manar polisen Scott Goodwin att "offerkofta-invandrare" ska sluta kalla svenskar för rasister.

Goodwin menar att det är viktigt att lyfta frågan.

– Jag tror lika många blivit kränkta av dem som jag kallar för offerkoftor, invandrare, än vad jag tror blivit kränkta av rasister, säger Scott Goodwin till Kvällsposten.

Smålandspolisen Scott Goodwin är känd som "Facebook-polisen", efter att ha skrivit en bok om hur han i tjänsten använder sociala medier.

Nu har Goodwin skrivit ett uppmärksammat inlägg på polisen i Växjö/Alvestas facebook-sida, där han förklarar att han är trött på att bli kallad rasist.

"Till er invandrare som skriker ”rasist” varje gång ni är ifrågasatta eller möter motstånd i livet - sluta med att dra upp ”rasistkortet” från översta fickan i er ”offerkofta”. Varje gång ni gör det tar ni mycket ifrån invandrare som verkligen har blivit utsatta för rasism", skriver Goodwin.

"Bara ytterkanten"

För Kvällsposten utvecklar Scott Goodwin resonemanget som fick honom att skriva inlägget.

– Jag har inte pekat ut någon särskild person, men jag har märkt i min roll som polis och jag har hört från andra att ofta när vi kommer till ett jobb och det är en invandrare som vi kommer till och det inte går på sättet som de vill, så är den första saken de säger: "Du är rasist". Jag säger inte att alla invandrare är så, bara ytterkanten, säger Goodwin.

– Och jag vill poängtera att det är samma sak när det gäller rasister, det är inte så att jag väger en grupp mot en annan. Jag tycker de är lika skyldiga till mycket av den diskussionen som pågår om rasism och invandring. Mellan de här två grupperna finns de flesta, svenskar och invandrare som vill leva ihop utan hat.

"Subjektiv bedömning"

Scott Goodwin säger att han vill lyfta diskussionen, bort från fikabordet, och ger ett exempel.

– Vi åkte till ett jobb innan jul, det var ett stort bråk på Storgatan i Växjö. Vi körde så fort vi kunde till platsen med blåljus och sirener. Det var ett gäng yngre invandrare och det första de sa, innan vi ens visste vad de var, var: "Varför tog det så lång tid? Om vi varit svenskar hade ni kommit mycket fortare?" Att som polis komma med tanken att vi är på väg att hjälpa någon och sen mötas av sådana kommentarer, det är klart att det svider.

Om vi stannar vid ditt exempel. Tror du inte att det kan handla om att det finns personer i Sverige som upplevt sig ha blivit utsatta för strukturell rasism under väldigt lång tid, och därför medför det att de har en sådan bild av polisen?

– Man kan säga det och sen finns en fråga som jag fått många gånger: Vad tycker du rasism är? Jag vänder på frågan och säger att jag inte kan definiera det, det är en subjektiv bedömning. Men det finns vissa saker som man kan säga inte är rasism. Och det är saker som till exempel att de anklagar oss för rasism för att vi inte kommer tillräckligt fort, eller när vi griper någon för ett brott och det första de säger är att vi tar de bara för att vi är rasister. Det är inte rasism. Jag kan inte säga vad som är rasism, för det är en subjektiv bedömning, men jag kan säga vad som inte är rasism, säger Scott Goodwin och poängterar:

"Vi hatar rasism också"

– Spara rasismkortet till du behöver dem. Till du verkligen är utsatt för rasism, för då kommer vi och då gör vi allt vi kan för att hjälpa dig. Vi hatar rasism också. I inlägget skrev jag lika skarpt om rasister, säger Goodwin och syftar på stycket:

"Till er RIKTIGA rasister – varje gång ni blottar era fula åsikter eller höjer era fula röster gör ni det svårare för alla era kära landsmän som inte är rasister. Plötsligt blir flera svenskar rasister i invandrares ögon när du säger att ni talar för ”svenska folket”".

När du som polis skriver ett sådant här brev, tror du att människor som inte blivit utsatta för rasism och som tycker att pratet om rasism i Sverige är överdrivet, ska få vatten på sin kvarn?

– Nej, det tror jag inte. Jag tror att de som verkligen befinner sig på yttersta ytterkanten, det här kommer inte att påverka dem ändå. Jag tror de kommer att säga så ändå. Det är svårt att förklara hur jag tänkte, men jag tänkte väldigt länge innan jag skrev inlägget. Det är inte roligt att jobba som polis och vara mot rasism och sen bli stämplad som rasist för att vi gör vårt jobb.

"Okunskap"

I tidningen Metro riktar Calle Larsson, ordförande för organisationen Centrum mot rasism, kritik mot Facebook-inlägget.

– Jag tror att den här uppfattningen som han har om den vardagliga rasismen är väldigt vanlig. Och det är just största problemet: okunskapen om vad rasism är och hur den fungerar. Detta gör det knappast bättre, säger Larsson till Metro.

Scott Goodwin har läst Metros artikel, men vill inte kommentera Calle Larssons uttalande.

– Jag vill inte bemöta det över huvudtaget, det är en mycket subjektiv bedömning och det är hans bedömning. Jag behöver inte bemöta den kritiken, han får kritisera mig men jag vill inte kritisera honom.

FAKTA

Scott Goodwins inlägg på Växjö/Alvesta-polisens Facebook-sida:

I går blev jag stoppad av en kille som var lite sur över att jag inte hade uppdaterat här på ett tag. Jag ber om ursäkt för det men jag har haft en period på jobbet som har varit delvis tråkig och delvis tragiskt. Det finns mycket som händer i polislivet som man helt enkelt inte kan eller får skriva om.

På förekommen anledning vill jag skriva ett inlägg om rasism. Mina kollegor och jag har blivit kallade för rasister vid ganska många tillfällen den senaste tiden. Som invandrare själv, dessutom en invandrare som har ett jobb där jag många gånger har ställt upp mot rasism, lämnar det en väldigt bitter smak att bli kallad för rasist.

Till er RIKTIGA rasister – varje gång ni blottar era fula åsikter eller höjer era fula röster gör ni det svårare för alla era kära landsmän som inte är rasister. Plötsligt blir flera svenskar rasister i invandrares ögon när du säger att ni talar för ”svenska folket”.

Till er invandrare som skriker ”rasist” varje gång ni är ifrågasatta eller möter motstånd i livet - sluta med att dra upp ”rasistkortet” från översta fickan i er ”offerkofta”. Varje gång ni gör det tar ni mycket ifrån invandrare som verkligen har blivit utsatta för rasism.

Mellan er som är fula rasister och er som är ”offerkofta-invandrare” finns vi - miljontals vanliga svenskar och invandrare - som vill leva ihop tillsammans i ett land utan hat.

Kommentera gärna men inga "fula rasister" eller ”offerkofta-invandrare”, tack! //Scott

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!