På torsdagen dömdes tv-kocken Jan Boris-Möller för trafikolyckan han vållade förra året. Foto: Pernilla WästbergPå torsdagen dömdes tv-kocken Jan Boris-Möller för trafikolyckan han vållade förra året. Foto: Pernilla Wästberg
På torsdagen dömdes tv-kocken Jan Boris-Möller för trafikolyckan han vållade förra året. Foto: Pernilla Wästberg
Han skulle byta fil, tittade lite för länge i backspegeln och uppfattade inte att bilarna framför honom hade stannat. I en av bilarna satt en 23-årig man som fick whiplashskador av smällen bakifrån. Foto: Joachim WallHan skulle byta fil, tittade lite för länge i backspegeln och uppfattade inte att bilarna framför honom hade stannat. I en av bilarna satt en 23-årig man som fick whiplashskador av smällen bakifrån. Foto: Joachim Wall
Han skulle byta fil, tittade lite för länge i backspegeln och uppfattade inte att bilarna framför honom hade stannat. I en av bilarna satt en 23-årig man som fick whiplashskador av smällen bakifrån.  Foto: Joachim Wall

Kändiskocken Möller dömd efter krocken

Publicerad

På torsdagen dömdes tv-kocken Jan Boris-Möller för trafikolyckan han vållade förra året. Den kostade honom 50 dagsböter på sammanlagt 11 000 kronor.

Men han tycker ändå det är skönt att allt är över.

– Jag har tänkt på det här på kvällarna när jag gått och lagt mig, säger han.

Jan Boris-Möller, 58, krockade i november förra året i norra utkanten av Lund. Han skulle byta fil, tittade lite för länge i backspegeln och uppfattade inte att bilarna framför honom hade stannat.

Han bromsade men körde in i bilen framför. I den satt en 23-årig man som fick whiplashskador av smällen bakifrån. Han har varit sjukskriven på heltid sedan olyckan men försöker just nu åtminstone trappa ner på smärtstillande tabletter.

Vållande till kroppsskada

Därför dömdes Jan Boris-Möller nu för vållande till kroppsskada.

Han förnekar inte alls sin skuld till händelsen men understryker att det bara handlade om ett ögonblicks bristande uppmärksamhet – som han nu fått stå till svars för.

– Det var en märklig upplevelse att vara åtalad. Jag ville gärna ha ett ombud men jag hade inte rätt till offentlig försvarare och mitt försäkringsbolag ville inte betala för en. Så jag skötte själv mitt försvar, säger Jan Boris-Möller.

"Bara att betala"

– Jag erkänner att jag har åsamkat den här killen skada. Jag trodde jag skulle berätta min version i rätten men jag fick bara bemöta åklagarens anklagelser.

Jan Boris-Möller tycker också det känns lite konstigt att han fick 11 000 kronor i böter medan en kvinna som i sin tur körde in i hans bil bakifrån vid olyckan klarade sig undan med 2 000 kronor.

– Men man får ta det som det är. Det är väl bara till att svälja det här och betala för sig, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag