Regissören Richard Hobert är en av alltfler kändisar som kräver att Ales stenar blir ett världsarv. Foto: GUGGE ZELANDER
Regissören Richard Hobert är en av alltfler kändisar som kräver att Ales stenar blir ett världsarv. Foto: GUGGE ZELANDER

Kändisarna stödjer Ales stenar

Publicerad
Uppdaterad
- Ales stenar är unika med samma magi över sig som Stonehenge i England. Stenarna i Kåseberga ska varken människor eller kor få förstöra!
Regissören Richard Hobert är en av alltfler kändisar som kräver att Ales stenar blir ett världsarv.
Hobert har gjort gemensam sak med sin hustru, skådespelerskan Lena Endre. Båda har skrivit på det upprop som föreningen Ales stenar med forskaren Bob G Lind i spetsen drog i gång för en månad sedan.
En annan av de drygt 30 kändisar som hittills vurmar för Ales stenar är artisten Tomas Ledin:

Vilken utsikt

– Det är en unik plats på många sätt, jag har varit där vid ett flertal tillfällen. Vilken otrolig utsikt!
– Dessutom finns det ju en historik bakom stenarna som talar för sig själv. För mig och min hustru Marie var det självklart att skriva på uppropet, Ales stenar måste bevaras och bli en del av Unescos världsarv, framhåller Tomas Ledin.

Alla vill stödja

Samma inställning har de snart 20 000 skåningar som också satt sina namn på pränt på bara en månad.
– På vilken plats vi än står får vi en otrolig respons. Nästan alla människor vill skriva på.
– En del är förvånade, de har trott att Ales stenar redan är ett världsarv, berättar Bob G Lind.
Uppropet ska pågå i ett år och avslutas vid regeringskansliet i Stockholm. Då hoppas Lind och hans medarbetare kunna överlämna ett par hundra tusen underskrifter som kräver att Ales stenar blir nummer 15 på Unescos världsarvslista i Sverige och det första världsarvet i Skåne.
Då har samtliga städer och större orter i Skåne fått besök av Bob G Lind och hans medarbetare.

Kossorna inget problem

Sparbanken Syd sponsrar redan projektet tillsammans med en del lokala företag. Region Skåne har också visat ett stort intresse att göra samma sak.
Bråket om de kliande kossornas framfart på stenarna i Ale ser också ut att dämpas:
– Kornas framfart är ett problem. Frågan är bara hur vi löser problemet, säger Runo Löfwendahl, geolog hos markägaren, riksantikvarieämbetet:
– Att ta bort kossorna och i stället slåtta gräset är dyrare än vad man tror. Våra resurser är ytterst begränsade.

Lantbrukare klipper

Men Bob G Lind kontrar direkt:
– Då har Löfwendahl inte läst mitt senaste brev. Kostnaden för slåttning står vi för. Vi har redan gjort klart den biten med en lantbrukare i trakten.

FOTNOT. Kommande helg är det Lundabornas tur att få besök av Bob G Lind.
Fredag och lördag kan lundaborna skriva på världs- arvslistor på Lilla Fiskaregatan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag