Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kändisarna om skräpet vid kusten: ”Oerhört hjärtlöst”

Rickard Söderberg. Foto: TOMAS LEPRINCE
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Anne Lundberg. Foto: ULF RYD / KVP/EXPR

Just nu pågår Kvällspostens kampanj ”Rädda våra stränder” som uppmärksammar miljö- och klimathoten mot svenska stränder. 

En namninsamling har startats för att regeringen ska prioritera frågan. 

Det är även något som engagerar flera kända sydsvenska profiler som har en stark relation till stränderna.

– När vi hanterar havet och stränder som vi gör nu håller vi långsamt på att kväva oss själva, säger operasångaren Rickard Söderberg.

Söderberg har vuxit upp i Halland och har alltid haft nära till stranden.

När Kvällsposten nu tar upp frågan om nedskräpning och förstöring av stränderna är det något som engagerar även honom.

– Havs- och strandfrågan är en av sakerna jag brinner mest för själv. Havet är som ett blodomlopp för livet självt. När vi hanterar havet och stränder som vi gör nu håller vi långsamt på att kväva oss själva, säger Rickard Söderberg.

Operasångaren ser gärna att fler börjar prata om ämnet som berör stränderna och havet.

– Det är så oerhört hjärtlöst av mänskligheten att gå på det allra fredligaste vi har, det som finns i havet. I samma stund som havet inte lever längre så gör inte vi det heller. Hela symbiosen mellan oss fullständigt havererar då, säger han.

– Det här är inget litet lyxproblem – det är ett apokalyptiskt problem.

”Det är djupt oroande”

SVT-programledaren och journalisten Anne Lundberg bor i sin tur i Skivarp. Även hon tar ton i kampen för stränderna.

Lundberg berättar att hon brukar ta med sig en kasse när hon promenerar längs kusten, för att kunna plocka skräp som dyker upp på vägen.

– Det är klart det är skitdåligt med nedskräpning, oljeutsläpp, klimatförändringar och nedsmutsning. Det berör mig på alla nivåer. Jag bor själv nära havet och min uppfattning är ändå att svenskar är ganska duktiga på att inte skräpa ner. I alla fall på min strand. Däremot oroar jag mig mer för utsläpp och plaster som vi inte ser med blotta ögat, säger hon.

– Klimatförändringarna är vår viktigaste valfråga i år. Det är bara att se till rapporter som visar att uppvärmning av jorden med två grader kommer att göra många platser obeboeliga. Det är djupt oroande. Alla måste hjälpa till.

Kan samla skräp i flera dagar

Författaren Björn Ranelid tillbringar sina somrar i Kivik på Österlen. För honom handlar kampen för stränderna om hela landet.

– Det borde vara en angelägenhet för Sveriges riksdag och regeringen. Tillsammans med Gotland har vi Sveriges vackraste sandstränder i Skåne och jag blir oerhört bekymrad av utvecklingen, säger han.

Han applåderar Kvällspostens kampanj och uppmaning till att gå samman i en skräpplockardag nu på söndag.

– Det är underbart bra. Jag förstår inte varför inte fler människor samlas för att städa på stränderna. Det är bara att bestämma sig, det är hur roligt som helst. Jag går gärna ner sju-åtta timmar och samlar skräp. Man kan köpa kaffe och göra något trevligt av det. Jag hade kunnat göra det gratis flera dagar i sträck, säger Björn Ranelid.

– Jag vill påstå att vi ska göra någon slags fredlig revolution för att hålla snyggt omkring oss. Det är förskräckligt hur mycket skräp det är, säger han.