Kandidaterna: De kan ersätta Tegnhammar

Helena Nanne.
Foto: MALMÖMODERATERNA
Håkan Fäldt.
Noria Manouchi.
Foto: PRESSBILD / MODERATERNA

Här är fem kandidater som kan efterträda Torbjörn Tegnhammar. 

Enligt Kvällspostens tidigare ledarskribent Csaba Bene Perlenberg är Helena Nanne det naturliga valet. 

– Det är en stark oppositionspolitiker som arbetar fokuserat och som har åsamkat Socialdemokraterna i Malmö flera skrämselhickor, säger han. 

Statsvetaren Anders Sannerstedt tror dock inte att partiet kommer lägga någon större vikt vid huruvida det blir en kvinna eller man – till skillnad mot diskussionerna på riksplan om Stefan Löfvens efterträdare.  

Moderaterna i Malmö ska nu utse en ny oppositionsledare efter att Torbjörn Tegnhammar avgått till följd av att ett antal tjejer anklagat honom för opassande uppträdande. Partiet har i ett pressmeddelande aviserat att partiets provval, där medlemmarna röstar om i vilken ordning kandidaterna ska stå på valsedeln, kommer bli vägledande för valet av ny ledare. 

– Det är tur i oturen att vi precis ska påbörja ett provval så om en månad vet vi vad medlemmarna vill, konstaterar Peter Ollén, ordförande för Moderaterna i Malmö. 

Peter Ollén är den som tillsammans med Håkan Fäldt fått kliva fram och svara på frågor runt händelseutvecklingen med Torbjörn Tegnhammar. Hans bror, Joakim Ollén, har varit kommunstyrelseordförande två mandatperioder i Malmö – de för övrigt enda år som Malmö haft borgerligt styre. Peter har dock ingen tanke på att ta sig an uppdraget. 

– Nej, det kan vi nog släppa. Jag har mitt företag och ett helt ideellt uppdrag i partiet, säger han. 

”Ett bra namn” 

Läget beskrivs som mycket känsligt inför provvalet och det ska ha gått ut order om att hänvisa alla frågor till Håkan Fäldt – som har tagit rollen som oppositionsledare temporärt. 

Csaba Bene Perlenberg, tidigare ledarskribent på Kvällsposten, numera politisk redaktör på Jönköpings-Posten, ser Helena Nanne som det naturliga valet. Hon sitter i dag i kommunstyrelsen, fullmäktige och är andra vice ordförande i arbetsmarkands– och socialnämnden. 

– Helena Nanne är ett bra namn om Moderaterna har som ambition att ena den gamla alliansen igen för att gå fram med ett gemensamt borgerligt projekt inför kommunvalet 2022, vilket är Moderaternas enda hopp om de vill komma till makten i Malmö, säger han. 

– Malmömoderaterna behöver en ledare som förstår kraften i en enad borgerlighet och som inte försöker fjäska för Sverigedemokraterna eftersom det omöjliggör samarbete med Centern och Liberalerna.

Csaba Bene Perlenberg.

På riksplan är en av de stora frågorna om Sverige ska få sin första kvinnliga statsminister efter att Stefan Löfven aviserat sin avgång i höst. Statsvetaren Anders Sannerstedt tror dock inte att Moderaterna funderar så mycket på den framtida ledarens kön. Att även Håkan Fäldt är ett av namnen är troligt, menar han. 

– Om de inte hade haft Anja Sonesson tidigare så hade det varit alldeles nödvändigt att få in en kvinna. De funderar inte så mycket på varannan damerna som Vänsterpartiet och Socialdemokraterna, de brukar välja den dugligaste personen, säger han. 

Anders Sannerstedt.
Foto: Mikael Risedal

Enklare process – ingen ska lyftas bort

Anders Sannerstedt konstaterar att Moderaterna också står inför en enklare process då ingen ska lyftas bort. 

– Det har historiskt förekommit lite hugg i ryggen i partiet och inte varit helt smärtfria processer när ledare har lyfts bort men nu ska man bara välja den bästa lösningen. Malmömoderaterna har också en tradition av att byta ut folk ganska snabbt, man har hållit ut betydligt längre i Socialdemokraterna. 

Hur mycket tror du processen med Torbjörn Tegnhammar har skadat partiet – och påverkar valet 2022? 

– Jag tror inte att det skadar speciellt mycket.  Det är trots allt ett kvar år till valet. Men den stora utmaningen är att göra ett nytt namn känt och populariserat. 

– Det kommer vara väldigt avgörande i kommunerna hur det går på riksplanet. Om Moderaterna går jättebra på riksplanet så avspeglas det lokalt också. Sedan handlar det också om de borgerliga partierna lyckas få en enad front i Malmö. 

De kan efterträda Torbjörn Tegnhammar

Helena Nanne, 29
Jobbar som politisk sekreterare i partiet sedan fyra år tillbaka och de senaste två åren har hon också suttit som ledamot i kommunstyrelsen. 


Håkan Fäldt, 70

Vd för Pronovum och är gruppledare för partiet. Han har uppdrag som ledamot i flera nämnder och utskott, bland annat är han vice ordförande i valberedningen och arvodeskommittén. 


John Eklöf, 30

Har suttit i kommunfullmäktige sedan 2014 och är sedan januari 2019 2:a vice ordförande i grundskolenämnden, samt vice ordförande i Malmö stads parkeringsaktiebolag. Han är även ersättare i kommunstyrelsen. 


Noria Manouchi, 30

Är moderat riksdagsledamot sedan 2018, där hon företräder Malmö kommun. Hon är suppleant i en mängd utskott, bland annat utbildning, social och finansutskottet. 


John Roslund, 45

Sitter som ledamot i regionfullmäktige och är vice ordförande i SUS sjukhusstyrelse. Han är även andra vice ordförande hälsa- vård och omsorgsnämnden i Malmö.

TV: Torbjörn Tegnhammar (M) avgår efter anklagelserna

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!