- Det här bygger på ett missförstånd. Jag har verkligen ingenting emot katter. Men jag medger att jag blandat ut deras mat med råttgift, säger Hemberg. Foto: Christina Sundien
- Det här bygger på ett missförstånd. Jag har verkligen ingenting emot katter. Men jag medger att jag blandat ut deras mat med råttgift, säger Hemberg. Foto: Christina Sundien

Kände sparekonomen la gift i kattskålar

Publicerad

SKANÖR. Den kände sparekonomen Claes Hemberg blandade råttgift i kattmaten som ställts utanför hans tomt i Skanör.

Djurvännen Bitte Lindqvist blev rasande när hon upptäckte vad han gjort. Nu har hon polisanmält Hemberg.

- Det här bygger på ett missförstånd. Jag är inte ute efter katterna. Men deras mat drar till sig råttor. Jag medger att jag blandat ut deras mat med råttgift, säger Claes Hemberg .

När Bitte Lindqvist upptäckte råttgift i kattfodret polisanmälde hon Claes Hemberg. Foto: Sanna Dolck
Råttgiftsfejden blossade upp för en vecka sedan. Ännu har veterligen ingen katt eller annat husdjur dött eller skadats av giftet, som placerats på kommunens mark utanför Hembergs sommarbostad.

- Där bodde till för ett par år sedan en äldre dam som hade ett 15-tal katter. Hon avled och katterna blev hemlösa. Jag förbarmade mig över dem, berättar Bitte Lindqvist.

Bitte Lindqvist är engagerad i organisationen "Förvildade katten Öresund". Hon har lyckats få tio till tolv av katterna omhändertagna och utplacerade i nya hem.

Medan hon arbetat för att hitta ägare också till de tre kvarvarande katterna har hon dagligen gett dem torrfoder i ett buskage vid stugan utanför deras gamla hem. Hon har också sett till att de kastrerats.

Claes Hemberg och hans familj köpte den tomma fastigheten och har det senaste året lagt ner mycket resurser på renovering. I sommar är de bosatta på adressen.

"Ett missförstånd"

- Det här bygger på ett missförstånd. Jag har verkligen ingenting emot katter. Men jag medger att jag blandat ut deras mat med råttgift, säger Hemberg.

- Det var ett sätt att locka fram råttorna och bli av med dem. Tyvärr höll jag inte ständig uppsikt över buskaget. Det regnade. Då kom den här kvinnan och blev mycket upprörd.

Bitte Lindqvist märkte av en ren tillfällighet vad som pågick. Hon konfronterade Claes Hemberg med upptäckten:

- Han erkände, men förklarade att det bara var råttorna han ville ha bort, säger hon och fortsätter:

- Helt befängt. Så grymt. Fåglar igelkottar, katter, hundar till och med barn kan ju få i sig giftet där det ligger på allmän mark. Jag har anmält det till kommunen också.

"Avsikt att plocka bort dem"

Claes Hemberg slår bort anklagelserna.

- Det finns inga fåglar som kryper in i buskarna. Inga hundar heller. Jag placerade skålarna i snåren framför råtthålet. Och hade för avsikt att plocka bort dem.

- Det är synd att göra för stor sak av detta. Jag har ingenting emot katterna. Men den mat kvinnan placerar ut drar till sig råttor och det vill vi inte.

På kommunen avvaktar man resultatet av polisanmälan. Man ska även närmare studera vilka ingrepp Claes Hemberg gjort på grönskan utanför tomtgränsen.

Ska konsultera experter

Inre befäl vid polisen i södra Skåne, Stefan Mårtensson bekräftar anmälan och att den anmälde sannolikt kommer att höras. I övrigt hänvisar han till kommissarie Johan Sundqvist, som beslutar om någon förundersökning ska inledas.

- I vart fall inte för djurplågeri, säger han.

- Men jag ska närmare konsultera lagexperter och även Vellinge kommun för att se om det kan ligga något brottsligt bakom det sätt som råttgiftet påstås ha hanterats i det här fallet.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag