Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Känd trädgårdsdesigner utmanade snökaoset

Mässgeneralen Linnea Olsson är nöjd med starten av trädgårdsmässan även om snön ställer till det och man har sett ett visst tapp på besökare.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN
Trädgårdsdesignern Peter Englander fick kämpa hårt för att ta sig till Malmö från egna gården på Österlen i snöröken.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN
Karl Fredrik Gustavsson från Eklaholm på Österlen, med vårens stora trend: tulpaner med lök som man placerar direkt ner i vaser eller lådor.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN
Anton Odhnoff, Filippa Bonander och Veronika Johansson från Malmö söker inspiration till såväl odling på friland som i växthus. För dem är ekologiskt tänkande viktigt och de hittade många idéer på mässan.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN
Vilma Joneby, Alexandra Lindroth, Daniella Ståhl och Victoria Holmgren är snart färdiga florister och visar upp sina gymnasiearbeten från Hvilans utbildning i Åkarp - brudbuketter som besökarna kan rösta på. Andra elever på skolan visar upp tre olika slags trendträdgårdar som också går att rösta på.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN
Pia Christiansen från Gilleleje i Danmark lär ut konsten att fläta växtstöd av pil, en tusenårig teknik. Här med Cecilia Ward och Monika Bengtsson från Malmö.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN
Våren har kommit till Malmö, åtminstone på trädgårdsmässan.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN
Peter Englander insåg att det skulle bli problem att köra bil från Simrishamn till Malmö - men trotsade farorna och lyckades till slut komma fram.
Foto: ANDERS GRONLUND / ANDERS GRÖNLUND, KVÄLLSPOSTEN. ANDERS GRÖNLUND
Massor med spännande tulpansorter.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN
På mässan söker många inspiration för både hemmet och trädgården med balkongen.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN
1 / 10

Medan det är full vinter och snökaos ute har våren hittat in till Malmös årliga trädgårdsmässa.

Men vintervädret stoppar många besökare. Utställaren och trädgårdsdesignern Peter Englander kämpade i flera timmar i snöröken för att ta sig fram från Österlen.

– Det var bara jag och en bil till, resten låg i dikena. Jag var på väg att ge upp flera gånger, hade ont i magen och hög puls, berättar han.

Peter är välkänd programledare i trädgårdstv. Förutom tre säsonger i Trädgårdstoppen i TV8 har han varit jurymedlem i SVT:s trädgårdskampen, där han presenterades som ”Mannen som tog Medelhavet till Österlen”.

Men Peter har också under många år haft uppdraget att bidra med en idéträdgård på den stora trädgårds- och villamässan i Malmö. Mässan hålls traditionsenligt första veckan i mars.

Peter Englander var nära att fastna i snökaoset på Österlen.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN

Den här gången var det dock rena dramatiken när Peter Englander skulle ta sig till Malmö under snökaosets värsta dag. 

Alla varnade

Alla sa till honom att det var omöjligt att ta sig fram, han testade tidigt på morgonen och fick ge upp två kilometer från Simrishamn och vända om. Men lite senare gjorde han ett nytt försök.

– Det var ju ren katastrof om det skulle bli en tom monter så jag fattade beslutet att bara åka.

Han tänkte på Astrid Lindgrens bok Bröderna Lejonhjärta och citatet: "Det finns saker man måste göra, även om det är farligt. Annars är man ingen människa utan bara en liten lort", packade bilen full med växter och körde mot Ystad.

– Det var bara jag och en bil till, resten låg i dikena. Jag tänkte att jag inte skulle fega ur, och att man måste kunna ha lite tur också. Det är inte ofta man tänker så som modern människa. Men jag hade ont i magen hela tiden och hög puls. Det var en riktig pärs.

Späckat program

Han kom fram till Malmö till slut och fick idéträdgården på plats.

– Det är inte riktigt lika många besökare som vanligt. Folk har svårt att ta sig hit i snön och det här vädret ger kanske inte så många vårkänslor, säger han.

Tusentals personer besöker mässan i Malmö för att möta årets första vårblommor.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN

Mässgeneralen Linnea Olsson bekräftar att det hittills varit lite tapp jämfört med tidigare år.

– Vi förstår att snön ställer till det, men är man sugen på vår ska man absolut ta sig hit. Man möts av dofterna från blommande vårblommor bara man kommer in.

Egen holk

Utöver idéträdgårdar och inspiration finns som vanligt späckat program på de två scenerna. Trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson och tv-profilen Jesper Aspegren leder  samtalen om alltifrån tomatodling och kreativa mattips till byggnadsvård och amorteringsregler.

– Och man kan också själv få prova på att göra fågelholkar och binda blommor med mera, det är aktiviteter som varit borta i några år men som är tillbaka nu, säger Linnea Olsson.

Mässan pågår under hela helgen.