Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Känd Malmöförfattare har avlidit – blev 90 år

Foto: TOMAS LEPRINCE

Arbetarförfattaren Mary Andersson från Malmö har avlidit, rapporterar P4 Malmöhus.

Mary Andersson skrev flera böcker med Malmöanknytning. En av hennes romaner omvandlades till musikal på Malmö musikteater med musik av Mikael Wiehe. 

Mary Andersson föddes 1929 och växte upp i ett barnrikehus i Malmö tillsammans med sex syskon. 

Hon började tidigt arbeta och tjänstgjorde på arbetsplatser som Malmö Mekaniska Tricotfabrik, Malmö Strumpfabrik och Kockums Mekaniska Verkstad.

1980 debuterade Mary Andersson som författare när Skånska Teatern i Landskrona gav ”Maria från Borstahusen”. Pjäsen spelades med framgång i Landskrona och även på andra platser i landet.

Musikal i Malmö

Mary Anderssonskrev även faktaböcker. ”Kära MAS 2001” var en hyllning till Malmö Allmänna Sjukhus.

 I ”Asbestarbetarna berättar” avslöjas turerna kring den farliga hanteringen av asbest på Skandinaviska Eternitfabriken i Lomma.

Hennes erfarenhet från en senapsfabrik i Malmö skildrades i romanen ”Dåliga människor”. 

Stycket sattes 1999 upp som en musikal på Malmö musikteater med musik av Mikael Wiehe. Mary Andersson blev genom åren en känd och uppskattad författare.

Mary Andersson avled stilla på sitt vårdboende under natten till lördagen. Hon blev 90 år gammal, rapporterar P4 Malmöhus.