Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Känd gängkriminell får 170 000 kronor

Förra året tog polisen filmer i beslag som ansågs visa hur en 30-årig misstänkt gängledare i Malmö hanterade kriminella kontanter med en elektrisk sedelräknare.

Nu får han ännu mer pengar att räkna.

Justitiekanslern ger mannen 170 000 kronor i ersättning för tio månader i häkte under 2019 – för ett brott som bara gav dagsböter.

30-åringen satt häktad från den 16 februari till den 16 december 2019 anklagad för mycket grova brott, men släpptes direkt efter rättegången. Han dömdes sedan bara till dagsböter.

Mannen misstänktes vara drivkraften bakom ”termosligan” som genomförde sprängningar i Malmö 2018. Sprängmedlet doldes i termosflaskor.
Foto: Polisen
En elektrisk sedelräknare laddades med tjocka buntar kontanter, medan männen filmade med sina mobiler.
Foto: POLISEN

Han hade bland annat pekats ut som ledare för den så kallade termosligan, som misstänktes ha legat bakom flera sprängdåd utförda med hjälp av termosar i Malmö 2018.

När mannen var misstänkt för narkotikabrott och penningtvätt var ett av bevisen mobilfilmer som visade hur hundratusentals kronor i kontanter räknades i en lägenhet han disponerade.

Halv miljon i kontanter

Polisen hade slagit till mot lägenheten vid Möllevången i Malmö och hittat sammanlagt 439 850 svenska kronor och 395 euro i kontanter, plus två Rolexklockor värda 515 000 kronor.

Dessutom säkrades alltså filmer från flera av de inblandade personernas mobiltelefoner.

Filmerna visade bland annat hur en elektrisk sedelräknare fylldes med pengar, och hur männen i lägenheten räknade tjocka buntar sedlar på 500 euro och 200 euro.

30-åringen svor sig fri och förklarade:

– Det är inte mina pengar, jag har inte med dem att göra.

Begärde 325 000 kronor

30-åringen begärde i slutet av oktober förra året drygt 325 000 kronor i ersättning av staten för det oberättigade frihetsberövandet.

Hans advokat skrev att hans klient ”tagit mycket illa vid sig av misstankarna” och fortfarande mådde dåligt. 

Tjocka buntar med sedlar på 200 euro och 500 euro syntes på filmerna.
Foto: POLISEN
Maskinen räknade blixtsnabbt hundratusentals kronor.
Foto: POLISEN

Lidandet kunde anses vara extra stort eftersom brottmålet hade varit mycket uppmärksammat och fått omfattande publicitet, hette det i advokatens skrivelse.

Justitiekanslern halverade i stort sett den begärda summan och beviljade på tisdagen mannen 170 000 kronor i ersättning för frihetsberövandet.

Satt häktad för länge

”Vid en samlad bedömning anser justitiekanslern att sökanden har varit frihetsberövad längre än vad som skulle ha varit fallet om brottsligheten hade bedömts på det sätt som slutligen skedde”, skriver JK.

”Sökanden (har) varit ålagd restriktioner under en så lång tid att han har rätt till en förhöjd ersättning för en del av frihetsberövandet.”

Mannen sitter nu häktad igen, misstänkt för olaga frihetsberövande, grovt rån och försök till grov utpressning.


TV: Filmerna inifrån Malmös undre värld

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!