amputation. Efter en avbruten antibiotikabehandling kan Jonas Bergqvison, 36, tvingas amputera sitt ena ben. På onsdag opereras han på nytt. Foto: Ludvig Thunman
amputation. Efter en avbruten antibiotikabehandling kan Jonas Bergqvison, 36, tvingas amputera sitt ena ben. På onsdag opereras han på nytt. Foto: Ludvig Thunman

Kan förlora benet efter avbruten behandling

Publicerad

Läkaren avbröt antibiotikabehandling trots infektionsrisken.

Nu kan Jonas Bergqvison, 36, bli tvungen att amputera sitt ben.

- Jag sitter i en riktig rävsax, säger han.

I februari i fjol genomgick Jonas Bergqvison från Hörby en operation där en skruv sattes i hans högra ben. I november gjordes en liknande operation i det vänstra. Men när spiken, som satts in i högerbenet, började leta sig ut i mars i år togs ett beslut om att operera bort den.

En måndagseftermiddag opererades spiken ut, bara två dagar senare drabbades Jonas Bergqvison av hög feber. Från vårdcentralen skickades han akut till ortopeden.

- Men där vill inte läkaren träffa mig.

Han skickades vidare och vidare. Klockan fyra på morgonen fick han åka hem med en antibiotikakur. Men när infektionen inte vill ge med sig blev det en ny tur till sjukhuset.

- Och den här gången fick jag träffa en läkare som skulle vara insatt i infektioner och ortopedi, säger Jonas Bergqvison.

Flera återbesök

Trots flera återbesök hos samme läkare blev det aldrig bättre. Till slut togs beslut om en operation. Skruvens stag i högerbenet skulle bort.

- Men då säger läkaren också att vi skulle ta bort antibiotikan två veckor innan operationen eftersom han ville ha reda på vilken bakterie jag hade i mitt vänstra ben som strulade.

Jonas Bergqvison protesterade.

- Jag sa bara att infektionen skulle gå över i vänster ben eftersom det är så nyopererat och jag är infektionskänslig.

Men trots invändningen fick han inget gehör från läkaren.

- Jag fick bara till svar att det var han som var läkare.

Erbjöds amputation

Antibiotikan togs bort, operationen genomförs, men bara kort därefter drabbades Jonas Bergqvison av rosfeber i vänsterfoten.

- När jag trampade ner den sprutade det bara var.

I början av sommaren drabbades han av nya komplikationer med kraftiga blödningar. Han svimmade i väntrummet och blev inlagd på infektionsavdelningen.

Sommaren gick och läget blev bara sämre och sämre. För tre veckor sedan blev det en ny ambulanstur till sjukhus.

- När jag kommer in på kirurgen fick jag besked att det enda de kunde erbjuda var amputation. Jag sa bara att det inte var aktuellt.

Han åkte hem, men för en dryg vecka sedan drabbades han av fruktansvärda smärtor och blev åter inlagd.

Genomgår ny operation

På onsdag ska han genomgå en operation. Som en sista utväg ska ett försök att sätta in en ny märgspik i vänsterbenet göras.

Spiken förs in genom foten och hela vägen upp till knäet eftersom skenbenet, vadbenet och fotleden är brutna. Den kritiska delen är när spiken ska skruvas in.

- Hela benet är skinnflått så det är riskmomentet. Det är här bakterierna kan komma in och leda till blodförgiftning eller liknande. Men det vågar jag inte ens tänka på, säger han.

Ingen annan utväg

Drabbas han av en ny infektion finns det ingen annan utväg än att amputera.

- Jag känner mig så fruktansvärt illa till mods. Jag sitter i rullstol i vanliga fall och benen behövs för balansen, säger han.

Och trots den mörka insikten hoppas han ändå att det ska lösa sig.

- Jag måste ta till alla vägar som går.

Kvällsposten har sökt klinikchefen för ortopeden för en kommentar utan framgång.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag