Kan förlora benet efter avbruten behandling

amputation. Efter en avbruten antibiotikabehandling kan Jonas Bergqvison, 36, tvingas amputera sitt ena ben. På onsdag opereras han på nytt. Foto: Ludvig Thunman

Läkaren avbröt antibiotikabehandling trots infektionsrisken.

Nu kan Jonas Bergqvison, 36, bli tvungen att amputera sitt ben.

- Jag sitter i en riktig rävsax, säger han.

I februari i fjol genomgick Jonas Bergqvison från Hörby en operation där en skruv sattes i hans högra ben. I november gjordes en liknande operation i det vänstra. Men när spiken, som satts in i högerbenet, började leta sig ut i mars i år togs ett beslut om att operera bort den.

En måndagseftermiddag opererades spiken ut, bara två dagar senare drabbades Jonas Bergqvison av hög feber. Från vårdcentralen skickades han akut till ortopeden.

- Men där vill inte läkaren träffa mig.

Han skickades vidare och vidare. Klockan fyra på morgonen fick han åka hem med en antibiotikakur. Men när infektionen inte vill ge med sig blev det en ny tur till sjukhuset.

- Och den här gången fick jag träffa en läkare som skulle vara insatt i infektioner och ortopedi, säger Jonas Bergqvison.

Flera återbesök

Trots flera återbesök hos samme läkare blev det aldrig bättre. Till slut togs beslut om en operation. Skruvens stag i högerbenet skulle bort.

- Men då säger läkaren också att vi skulle ta bort antibiotikan två veckor innan operationen eftersom han ville ha reda på vilken bakterie jag hade i mitt vänstra ben som strulade.

Jonas Bergqvison protesterade.

- Jag sa bara att infektionen skulle gå över i vänster ben eftersom det är så nyopererat och jag är infektionskänslig.

Men trots invändningen fick han inget gehör från läkaren.

- Jag fick bara till svar att det var han som var läkare.

Erbjöds amputation

Antibiotikan togs bort, operationen genomförs, men bara kort därefter drabbades Jonas Bergqvison av rosfeber i vänsterfoten.

- När jag trampade ner den sprutade det bara var.

I början av sommaren drabbades han av nya komplikationer med kraftiga blödningar. Han svimmade i väntrummet och blev inlagd på infektionsavdelningen.

Sommaren gick och läget blev bara sämre och sämre. För tre veckor sedan blev det en ny ambulanstur till sjukhus.

- När jag kommer in på kirurgen fick jag besked att det enda de kunde erbjuda var amputation. Jag sa bara att det inte var aktuellt.

Han åkte hem, men för en dryg vecka sedan drabbades han av fruktansvärda smärtor och blev åter inlagd.

Genomgår ny operation

På onsdag ska han genomgå en operation. Som en sista utväg ska ett försök att sätta in en ny märgspik i vänsterbenet göras.

Spiken förs in genom foten och hela vägen upp till knäet eftersom skenbenet, vadbenet och fotleden är brutna. Den kritiska delen är när spiken ska skruvas in.

- Hela benet är skinnflått så det är riskmomentet. Det är här bakterierna kan komma in och leda till blodförgiftning eller liknande. Men det vågar jag inte ens tänka på, säger han.

Ingen annan utväg

Drabbas han av en ny infektion finns det ingen annan utväg än att amputera.

- Jag känner mig så fruktansvärt illa till mods. Jag sitter i rullstol i vanliga fall och benen behövs för balansen, säger han.

Och trots den mörka insikten hoppas han ändå att det ska lösa sig.

- Jag måste ta till alla vägar som går.

Kvällsposten har sökt klinikchefen för ortopeden för en kommentar utan framgång.

Det här är #akut-kollen

Vi vill veta vad som har hänt. Mejla till akutkollen@kvp.se med dina tips om vården.

Syftet med Kvällspostens initiativ #akutkollen är att med din hjälp granska hur det är ställt med landets akutmottagningar. Vi vill att du som vårdas, har en anhörig som vårdas eller själv jobbar inom akutvården skickar din berättelse. Var vårdades du? Hur blev du bemött? Hur länge fick du vänta? Vad gick fel?

På Twitter kan du kommentera artiklarna under hashtaggen #akutkollen

akutkollen@kvp.se

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!