Tobias Andersson, 14, elev, Broby: När jag satt och vid ljusen och lyssnade på Arminas Pileckas brast det nästan för mig. Nu klarade jag det, men det kommer brista. Foto: Christian ÖrnbergTobias Andersson, 14, elev, Broby: När jag satt och vid ljusen och lyssnade på Arminas Pileckas brast det nästan för mig. Nu klarade jag det, men det kommer brista. Foto: Christian Örnberg
Tobias Andersson, 14, elev, Broby: När jag satt och vid ljusen och lyssnade på Arminas Pileckas brast det nästan för mig. Nu klarade jag det, men det kommer brista. Foto: Christian Örnberg
Måns Broström, 13, elev, Broby: Jag hade lektion och plötsligt hörde jag ett litet skrik. Vår lärare stängde dörren och tvingade kvar oss i rummet. Vi gick sen till ett annat rum. Men då visste vi redan, säger han. Foto: Christian ÖrnbergMåns Broström, 13, elev, Broby: Jag hade lektion och plötsligt hörde jag ett litet skrik. Vår lärare stängde dörren och tvingade kvar oss i rummet. Vi gick sen till ett annat rum. Men då visste vi redan, säger han. Foto: Christian Örnberg
Måns Broström, 13, elev, Broby: Jag hade lektion och plötsligt hörde jag ett litet skrik. Vår lärare stängde dörren och tvingade kvar oss i rummet. Vi gick sen till ett annat rum. Men då visste vi redan, säger han. Foto: Christian Örnberg
Tobias Andersson och Måns Broström efter minnesstunden för mördade Arminas Pileckas. Foto: Christian ÖrnbergTobias Andersson och Måns Broström efter minnesstunden för mördade Arminas Pileckas. Foto: Christian Örnberg
Tobias Andersson och Måns Broström efter minnesstunden för mördade Arminas Pileckas. Foto: Christian Örnberg
Ljushavet utanför Göingeskolan. Foto: Christian ÖrnbergLjushavet utanför Göingeskolan. Foto: Christian Örnberg
Ljushavet utanför Göingeskolan. Foto: Christian Örnberg
Skolans uppehållsrum. Foto: Christian ÖrnbergSkolans uppehållsrum. Foto: Christian Örnberg
Skolans uppehållsrum. Foto: Christian Örnberg

Arminas skolkamrater berättar om skräcken

Publicerad

Arminas Pileckas, 15, höggs rakt mot hjärtat mitt under skoldagen på Göingeskolan i Broby.

Enligt Aftonbladet ska den misstänkte gärningsmannen innan mordet ha besökt sajter för att lära sig hur man dödar.

Bara ett tiotal meter från mordet satt en klass mitt under lektion och väntade i skräck bakom den låsta klassrumsdörren.

– Jag hörde ett skrik, men vi fick inte gå ut från rummet, säger Måns Broström, 13.

Två dagar har gått sedan en 14-årig elev misstänks ha huggit ner den ett år äldre Arminas Pileckas på Göingeskolan. Mordet skedde mitt i skolan, där en korridor möter elevernas uppehållsrum.

Både skola och polis har bekräftat att de två pojkarna har haft en schism sen tidigare. Den ska ha pågått i några veckor. Vid lunchtid på måndagen ska den ha kulminerat med att den 14-årige eleven högg ett knivhugg mot Arminas Pileckas.

Kniven tog så illa att Arminas senare under dagen dog till följd av sina skador.

Enligt tidningen Aftonbladet var tragedin inte en slumpmässig handling. Tidningen uppger att 14-åringen noga planerat hur han skulle gå tillväga.

– Det här var ingen blixt från klar himmel. Under jullovet hade pojken varit inne på olika nätsidor som lär ut hur man dödar någon. Det berättade han direkt efter dådet, säger en källa till Aftonbladet.

Uppgifter till Kvällsposten bekräftar att 14-åringen hade planerat dådet. Han ska ha reagerat kraftigt på schismen med Arminas Pileckas och under jullovet bestämt sig för att hämnas, säger Kvällspostens uppgifter.

Han ska ha huggit honom rakt mot hjärtat.

Misstänkte mördaren använde en kökskniv

Aftonbladet skriver att den misstänkte 14-åringen ska ha använt en mindre kökskniv, en så kallad skalkniv. Bladet ska vara decimeterlångt.

– 14-åringen visste var han skulle hugga för att döda, säger en källa till Aftonbladet.

Mordet skedde mitt i Göingeskolan i Broby, i samma korridor som 15-åringens vänner, skolkamrater och bekanta satt.

Elever och personal chockades svårt. Runt 200 elever fanns på plats under måndagen.

– Jag kom ut och såg vad som hänt. Vanligtvis är jag väldigt lugn, men nu sa jag bara "helvete, jävla mög". Jag visste att han aldrig skulle klara det här, säger skoleleven Tobias Andersson, 14, som beskriver sig som en nära vän.

Elever som kände eller umgicks i närheten av Arminas Pileckas beskriver honom som vänlig, snäll och trevlig elev. En kille som alltid ställde upp för sina vänner – vare sig det gäller bråk eller om det handlar om något annat.

Josefine Furdal, 15, gick i samma klass som sin nu avlidne pojken:

– Han var en riktig glädjespridare. Väldigt trevlig och snäll. Han var en stor punkt i klassrummet. Om hela klassen var nere var han en sådan person som alltid kunde få klassen att skratta, säger hon.

Hon var själv på Göingeskolan i måndags, men blev inte vittne till knivattacken, utan satt i korridoren en bit bort.

– Först fattade jag inte vad som hade hänt. Sedan såg vi en massa poliser och ambulanser. Jag trodde inte att det var sant. Att något sådant här kunde hända här, säger hon.

Skedde under lunchrasten

Det var under lunchrasten som dådet inträffade.

15-årige Arminas Pilecka satt i korridoren, som ligger intill det stora uppehållsrummet, där de flesta eleverna tillbringar rasterna. Arminas satt tillsammans med några vänner och pratade, enligt ett vittne på plats.

Måns Broström, 13, befann sig i ett klassrum strax intill korridoren där attacken ägde rum.

– Jag hade lektion och plötsligt hörde jag ett litet skrik. Vår lärare stängde dörren och tvingade kvar oss i rummet. Vi gick sen till ett annat rum. Men då visste vi redan, säger han.

På skolan i Broby går drygt 200 elever. En del låstes in i sina klassrum efter händelsen, och tvingades i skräck vänta på vidare besked.

– Jag hörde ett skrik, men vi fick inte gå ut från rummet, säger Måns Broström.

Exakt vad som ligger bakom knivattacken på Göingeskolan är inte känt, men polisen arbetar efter teorin att det är schismen mellan den misstänkte 14-åringen och Arminas Pileckas som var den utlösande faktorn.

Polisen arbetar nu för att få mer exakt klarhet i varför bråket eskalerade – och slutade i tragedi.

– Naturligtvis var de ovänner vid det tillfället. Vi måste lägga pussel, vi har fått in enorma massa uppgifter och spekulationer. Vi ska först bena ut hur saker och ting hänger ihop, säger Pär Cederholm.

Arminas kamrat: Var på sjukhuset när han dog

Dagen efter attacken var chocken stor på Göingeskolan. All undervisning var inställd – men elever var välkomna till skolan.

Klassrummen som vetter ut mot gården och parkeringen var mörka. De som tagit sig till skolan uppehöll sig i samlingsrummet där de spelade pingis och pratade.

– Jag tror inte jag fattade förrän i dag på skolan när hans plats i klassrummet var tom. Vi hade en ny termin framför oss. Det är så svårt att släppa att man såg honom gå in i klassrummet på morgonen och sedan gick allt så snabbt och allt var helt kaos, säger Josefine Furdal.

Elever, personal och andra i Arminas Pileckas närhet har tänt ljus och samlat dem mitt på Göingeskolans skolgård. Det ligger några nallar där tillsammans med lappar och hälsningar till sin avlidne vän.

Då och då under dagen gick elever ut, sneglade bort mot ljusen och tog några steg mot minnesplatsen.

– Jag kommer ihåg att jag satt klockan halv tre innan i dag och sa för mig själv "för 24 timmar sedan dog han". Jag var med på sjukhuset och det var då han dog. Halv tre, säger Tobias Andersson.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag