Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kamprads söner i tårar – sista löftet till pappan

Ingvar Kamprads söner var med Ikea-grundaren när han somnade in i sitt hem.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Drygt 2 500 Ikea-anställda i Älmhult närvarade vid de dubbla minnesstunderna.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVP
Ingvar Kamprads söner Jonas Kamprad, Mathias Kamprad och Peter Kamprad.Foto: / IKEA

ÄLMHULT. Ingvar Kamprads tre söner var med sin pappa när han somnade in i sitt hem för en vecka sen.

Vid två slutna minnesstunder i Älmhult på fredagen berättade Kamprad-sönerna om sin svåra sorg – och det sista löfte de gav till pappan om Ikea.

– Jag har väldigt svårt att tro att jag har träffat honom för sista gången, sa yngste sonen Mathias Kamprad, 48.

På fredagen hölls två stora minnesstunder för Ingvar Kamprad i Älmhult. Samtliga 5 000 Ikea-anställda på orten bjöds in till de dubbla ceremonierna som hölls i en Ikea-ägd industrilokal, bara ett par hundra meter från det första Ikea-varuhuset. Runt 2 500 personer närvarade.

På plats fanns också Ingvar Kamprads tre söner, Mathias, Peter och Jonas. De tre var samlade när Ikea-grundaren somnade in förra helgen på Bölsö gård i Liatorp utanför Älmhult

Jonas, Mathias, Ingvar och Peter Kamprad tillsammans på Ikeas nya varuhus i Älmhult.Foto: Ikea

På minnesstunderna höll alla tre tal om pappan, och bad personligen om att få krama om de anställda innan minnesstunderna var slut. Flera anställda torkade tårar ur ögonen på vägen ut från minnesstunderna.

En film från sammankomsterna har publicerats på Ikeas intranät där anställda över hela världen kan ta del av de känslosamma talen om företagets grundare.

 

LÄS MER: Kamprads söner hedrade sin pappas sista önskan

 

Sonen Peter: Dedicerar resten av mitt liv

Sönernas framträdanden präglades av både kärlek och tårar. Först upp på scenen under den första minnesstunden, vid 10 på fredagsförmiddagen, var äldste sonen Peter Kamprad, 53. Han berättade om sin plan för att hedra sin pappa.

– Utan en stark företagskultur kommer Ikea en dag försvinna. För att hedra Ingvar har jag beslutat att dedicera resten av mitt liv till företaget och för att förbättra våra värderingar, sa Peter Kamprad.

Med brusten röst avslutade han:

– Och jag vill tacka er så mycket för att ni är här, jag vill ge er en kram. Tack för att ni kom.

Drygt 2 500 Ikea-anställda i Älmhult närvarade vid de dubbla minnesstunderna.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVP

 

LÄS MER: Ingvar Kamprads budskap för Ikeas framtid

 

Sonens tårar: Se vad han lämnar efter sig

Näst på tur stod Ikea-grundarens yngste son, Mathias Kamprad, 48. Han berättade om sorgen och saknaden.

– Tack för att ni kommit hit, för att minnas Ingvar. Vår käre, för mig pappa, ledare, vän, inspirationskälla. Jag är stolt över att stå här, för min egen process. Jag har väldigt svårt att tro att jag har träffat honom för sista gången. Jag behöver stå här.

Jonas, Mathias och Peter Kamprad.Foto: Ikea

Mathias Kamprad tackade de anställda som kommit till minnesstunderna.

– Han lämnade oss i lördags, sex dagar senare har vi alla samlats för att minnas honom. Och … titta på vad han lämnar efter sig. Ni har sett allt i medier, reportagen och alla viktiga och kända människor från hela världen som hyllar honom, hans karaktär, vad han gjort, hans unika ledarskap.

 

LÄS MER: Sönerna har avslöjat Ingvar Kamprads dödsplan

 

Mathias Kamprad: ”Jag saknar honom”

Den yngste Kampradsonen berättade vidare att han inte riktigt förstått sin pappas storhet förrän nu.

– Eftersom jag är en son har jag blivit hemmablind. Jag hade bara en pappa, eller hur, så jag kunde inte jämföra med någon annan. För mig var det som om pappa var vanlig, för jag visste inget annat. Att se hela världen tacka honom och säga så väldigt fina saker om honom är fantastiskt.

– Jag känner mig väldigt trygg, inte trygg för han är inte här, jag saknar honom, men jag känner mig trygg för han har förberett sin död sen det sena 70-talet, början av 80-talet. Och han pratar om det … pratade, det kommer ta tid … så många gånger.

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

 

LÄS MER: Vännen berättar – Ingvar Kamprad kom aldrig över hustrun Margarethas död

 

Sista löftet till Ingvar Kamprad om Ikea

Mathias Kamprad hyllade också sin pappa för Ikeas struktur och beslutet att dela upp det, och att inte börsnotera företaget.

– Jag har inga aktier som jag kan sälja till en tredje part, det kommer hållas ihop, sa Mathias Kamprad och fick i väg ett skämt mitt i tårarna:

– Pengavis hade jag velat ha några av aktierna, men för Ikeas framtid är det fantastiskt att ha vågat säga att ”nej, ni kommer inte få det här”.

Foto: KAMERAPRESS / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ KAMERAPRESS.SE / IBLAB

Mathias Kamprad berättade också om sitt och sina bröders löfte till Ingvar Kamprad innan Ikea-grundaren dog.

– Familjen är en del av framtiden, det känns bra att tillåtas vara med och fortsätta. Det vi lovade var främst att stå för kulturen, och att skydda vårt företags värderingar, sa Mathias Kamprad.

Jonas Kamprad: Avslutar gladare

Sonen avslutade i tårar:

– Ingvar sa alltid att de alltid kan kopiera vår produkt … vårt koncept, men de kan aldrig kopiera vår kultur. Och vi lovade honom att ta hand om det.

Sist upp på scen av sönerna var Jonas Kamprad, 51. Han sa att hans plan egentligen inte var att säga något vid minnesstunden, men att han blev inspirerad av de föregående talarna, däribland de tre vd:arna på de olika Ikea-bolagen.

– Jag ska försöka avsluta gladare, sa Jonas Kamprad inledningsvis och berättade ett minne om en kryssningsresa familjen Kamprad gjorde för många år sen.

Sonen: ”Det har varit en surrealistisk vecka”

– Mamma ville alltid åka på kryssning. Pappa tyckte att det var väldigt dyrt så han ville inte riktigt, men han gick med på det efter några år. Det var all-inclusive, en kostnad och så kunde man äta och dricka hur mycket man ville. Sen upptäckte de att i kabinen kunde man inte dricka kranvattnet, och flaskvattnet kostade två dollar för en liten flaska. Ingvar upptäckte att iskuberna var gratis, så han beställde stora skålar med iskuber två gånger om dagen av rumservice, berättade Jonas Kamprad till publikens skratt.

– Han tog en tom vinflaska från baren och en hårtork, och han fick i det i flaskan.

Avslutningsvis sa Jonas Kamprad:

– Vi saknar honom enormt, det har varit en surrealistisk vecka, men showen måste fortsätta. Tack.

Efter de dubbla minnesstunderna i snöiga Älmhult lämnade sönerna tillsammans.

Ingvar Kamprads dotter Annika Kihlblom, 59, från ett tidigare äktenskap var inte med vid minnesceremonierna. Hon är inte heller verksam inom Ikea.

 

LÄS MER: Kamprads dotter Annika – "Vi hade en bra relation"