Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kamprads sista brev – lyfte fram sönerna

Efter Ingvar Kamprad: Nu bygger Jesper Brodin framtidens Ikea
Ingvar Kamprad grundade Ikea redan som 17-åring.Foto: PIERO OLIOSI / POLARIS/ IBL
Ingvar Kamprad på det kungliga slottet 2015.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Ikea-grundaren Ingvar Kamprad gick bort 91 år gammal 2018.

I en bok av hans tidigare assistent Staffan Jeppsson publiceras några av Kamprads egna brev – bland annat det sista han någonsin skrev.

– Det var något man kunde vänta sig av Ingvar, säger författaren.

Ingvar Kamprads arbetsgärning är vida känd. Redan som 17-åring grundade han Ikea, möbelföretaget som sedan växte och blev ett världsomspännande imperium, och han själv blev en av världens rikaste personer.

Den 27 januari 2018 somnade han in 91 år gammal efter en kort tids sjukdom. 

I den nya boken ”Breven berättar” framkommer nya sidor av entreprenören. Boken är skriven av Staffan Jeppsson, från Malmö men numera bosatt i Belgien, som jobbade som Kamprads assistent och ”högra hand” åren 1990–1997.

”Han var skapt på det viset”

Jeppssons bok kretsar kring flera av de otaliga brev som Ingvar Kamprad skrev som ett sätt att kommunicera med högre chefer och styra företaget på.

– Ur den stora hög av handskrivna brev valde jag ut 18 med speciellt visionär prägel. Jag kände Ingvar rätt så väl och just den visionära aspekten karakteriserade honom. Ett visionärt perspektiv och ett passionerat ledarskap. Så var han skapt., säger Staffan Jeppsson.

Många av breven visar en personlig sida av Kamprad. Inte minst det sista han någonsin skrev, som hittades några månader efter hans bortgång.

– Det var något man kunde vänta sig av Ingvar. Jag förväntade mig att ett sådant brev skulle hittas efter hans bortgång., säger Jeppsson.

Staffan Jeppsson arbetade nära Ingvar Kamprad under flera år.Foto: Pressbild
Ingvar Kamprad och Staffan Jeppsson.Foto: PRIVAT

Uttrycker sin tacksamhet

I brevet inleder han med orden ”Tack och farväl!” och ”Så är min egen saga slut”.

Sedan beskriver han sin tacksamhet gentemot alla medarbetare genom åren, sin familj och allt han fått vara med om genom Ikea. 

Han passar även på att skicka i väg några råd till både den yngre generationen och den äldre – och att han hoppas på det ”sunda förnuftets återkomst”.

”Själv har jag aldrig trott på statistik med sina kurvor och staplar eller rigida marknadsundersökningar – det är bara en pytteliten del av sanningen. De är oftast beslutskraftens stora fiender. Enkelheten och det sunda förnuftets tid är visst inte förbi, men hoten är många”, skriver han enligt boken ”Breven berättar”.

Sönernas löfte till Kamprad

Mot slutet av brevet vänder han sig till Ikea-familjen, som han kallar det, och ber den att ha samma generösa förtroende för hans söner Peter, Jonas och Mathias som man har haft för honom.

”De har alla tre lovat att tillsammans med er föra vårt verk vidare i tjänst åt de många människorna. Hemmet är och förblir det centrala i varje människas liv”, förklarar han i brevet enligt boken.

Skickades till alla medarbetare

Slutorden blev sedan en variant av hans ofta förekommande fras, nämligen ”Ni står just i början – underbara framtid.”

– Ingvar brukade säga ”vi står just i början, underbara framtid”. Nu ändrade han till ni. Det gjorde att det blev lite sorgligt över det hela, säger Staffan Jeppsson.

När hans avskedsbrev kom ut översattes det och distribuerades till alla medarbetare på Ikea.

– Han har vigt hela sitt liv åt Ikea, han pratar till och med om Ikea-familjen, hans stora familj. Han var en fadersgestalt för många i Ikea, och därför beslöt någon att det skulle översättas och skickas ut. Tonen i brevet är den vi känner igen, säger författaren Staffan Jeppsson.

TV: Mats Larsson om krocken med ryska fartyget i Öresund

”Det är väldigt, väldigt smalt”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!