Enligt Anders Ebbessen, överläkare vid Ljungby lasarett, har Kamprad skänkt pengar tidigare till sjukhuset, men det här är den enskilt största donationen. Foto: TV4.Enligt Anders Ebbessen, överläkare vid Ljungby lasarett, har Kamprad skänkt pengar tidigare till sjukhuset, men det här är den enskilt största donationen. Foto: TV4.
Enligt Anders Ebbessen, överläkare vid Ljungby lasarett, har Kamprad skänkt pengar tidigare till sjukhuset, men det här är den enskilt största donationen. Foto: TV4.
Pengarna ska gå till en så kallade CT-skanner vid röntgenavdelningen på sjukhuset. Foto: Totte Lindberg.Pengarna ska gå till en så kallade CT-skanner vid röntgenavdelningen på sjukhuset. Foto: Totte Lindberg.
Pengarna ska gå till en så kallade CT-skanner vid röntgenavdelningen på sjukhuset. Foto: Totte Lindberg.
Sedan ett par år tillbaka finns Familjen Kamprads stiftelse, men de 4,5 miljonerna kommer inte från stiftelsen utan från Ingvar Kamprads egen ficka. Foto: Patrik C Österberg/All Over Press.Sedan ett par år tillbaka finns Familjen Kamprads stiftelse, men de 4,5 miljonerna kommer inte från stiftelsen utan från Ingvar Kamprads egen ficka. Foto: Patrik C Österberg/All Over Press.
Sedan ett par år tillbaka finns Familjen Kamprads stiftelse, men de 4,5 miljonerna kommer inte från stiftelsen utan från Ingvar Kamprads egen ficka. Foto: Patrik C Österberg/All Over Press.

Kamprads nya miljongåva – hjälper svenska sjukvården

Publicerad

Här är Ingvar Kamprads nya miljongåva.

Ikea-grundaren skänker 4,5 miljoner till Ljungby lasarett, skriver Smålandsposten.

– Ja, det stämmer att det är Ingvar själv som donerar dessa pengar och inte stiftelsen, säger Marie Jadner på Region Kronoberg.

Pengarna ska gå till en så kallade CT-skanner vid röntgenavdelningen på sjukhuset.

Enligt Anders Ebbessen, överläkare vid Ljungby lasarett, har Kamprad skänkt pengar tidigare till sjukhuset, men det här är den enskilt största donationen.

Sedan ett par år tillbaka finns Familjen Kamprads stiftelse, men de 4,5 miljonerna kommer inte från stiftelsen utan från Ingvar Kamprads egen ficka.

Ikea-anställda fick 13 000 kronor i julbonus

Tidigare i veckan gav den svenska möbeljätten sina anställda totalt en miljard att dela på i julbonus genom sitt lojalitetsprogram "Tack!".

– Våra medarbetare är otroligt viktiga för oss. Tack! är ett sätt att tacka våra medarbetare för deras lojalitet och det känns roligt att vi har möjlighet att dela med oss på detta sätt, säger Karin Bergman, HR-chef för Ikea-koncernen i Sverige.

Julbonusen gäller alla anställda – och de får samma summa oavsett vilken position de jobbar på och vilken lönenivå de har.

– Vi jobbar aktivt varje dag med att försöka vara en fantastisk arbetsplats, uppmärksamma individen och se till så att alla trivs, utvecklas och vill stanna hos oss, säger Karin Bergman. 

Försäljning på 325 miljarder globalt

Möbeljätten har i dag 20 varuhus i Sverige och totalt 11 500 medarbetare.

Under 2017 landade den totala försäljningen för Ikea Sverige, som har ett brutet räkenskapsår, på 16,4 miljarder kronor.

Globalt redovisar man en försäljning på runt 325 miljarder kronor.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag