Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kamprads nya gåva – delar ut 100 miljoner kr

Ingvar Kamprad har spenderbyxorna på. Under torsdagen meddelades det att Familjen Kamprads stiftelse – där Ikea-grundaren själv är ordförande – delar ut 100 miljoner till olika projekt som rör cancerforskning och hjälpverksamhet för äldre. Foto: Patrik C Österberg All Over Pre
Karin Jirström, överläkare och professor vid Lunds universitet, har fått 1,1 miljon till sin cancerforskning. Hon håller just nu på att undersöka proteinet RBM3 som återfinns hos en stor del av de cancerpatienter som svarar väldigt bra på sina behandlingar. Ett arbete som hon på sikt hoppas ska kunna revolutionera cancervården. Foto: Privat
Charlotte Hommerberg, lärare och forskare i engelsk språkvetenskap, vid Linnéuniversitetet har fått ett anslag på 4 miljoner kronor för att kunna undersöka metaforers betydelse inom cancervården. "Förhoppningen är att man ska bli bättre på att fånga upp och bemöta både patienter och närstående och göra det ofattbara fattbart", säger hon. Foto: Privat
Kamprads Ikea-imperium har möjliggjort miljonregnet. Foto: Lasse Svensson

Ikea-grundaren Ingvar Kamprad lever inte alls upp till myten om snåla smålänningar.

Nu står det nämligen klart att Familjen Kamprads stiftelse kommer att dela ut 100 miljoner kronor till allt från cancerforskning till gungstolsterapi.

– Fantastiskt! säger Lundaforskaren Karin Jirström som fått en dryg miljon i anslag.

Ingvar Kamprad fortsätter att strö miljoner omkring sig.

Julen 2011 bildades Familjen Kamprads stiftelse – där Ikea-grundaren själv är styrelseordförande – i syfte att stödja, stimulera och belöna utbildning och vetenskaplig forskning.

I torsdags offentliggjordes 2015 års bidrag och då stod det också klart att årets anslag uppgår till totalt 100 miljoner kronor.

Karin Jirström, överläkare och professor vid Lunds universitet, är en av mottagarna och har tilldelats 1,1 miljoner kronor.

– Detta är helt fantastiskt och helt ovärderligt. Detta innebär att jag kommer att kunna ha kvar personal i mitt labb som jag verkligen behöver och att vi kanske i förlängningen också skulle kunna starta en klinisk studie på detta, säger hon när Kvällsposten kommer med det glädjande beskedet.

"Kommer revolutionera"

Karin Jirström har hittat ett särskilt protein som återfinns hos en stor del av de cancerpatienter som svarar extra bra på behandling – även om cancern är väldigt spridd. Nu vill hon få chansen att undersöka den så kallade biomarkören närmare för att på sikt kunna rädda eller åtminstone förlänga vissa patienters liv.

– Det här är något jag verkligen tror kommer att revolutionera behandlingen av cancerpatienter. Jag tror att vi inom tio år tack vare detta kommer att kunna bota några patienter med spridd cancer och att det här kommer att ge konkreta resultat, säger hon.

Cancer och äldre

Charlotte Hommerberg, forskare i engelsk språkvetenskap vid Linnéuniversitet, är en annan av anslagstagarna. Hon och hennes fem medsökande – som består både av språk- och vårdvetare – har nu fått ett bidrag på 4 miljoner kronor för att kunna studera användningen av metaforer inom cancervården.

– Jag har själv gått igenom ett bröstcancerbesked och cellgiftsbehandling och haft väldigt nära vänner som inte överlevt. Så jag har själv levt i det här och vet hur betydelsefullt språket är, säger hon.

Cancervård har också varit det övergripande temat för årets utlysningar, enligt Lena Fritzén, verkställande ledamot i stiftelsestyrelsen. Hon säger att stora delar av dagens anslag går till så kallad grundforskning. Stiftelsen har därför försökt hitta projekt som är mer specifika och "verklighetsnära".

– Vi vill bidra på sådana områden där samhället inte riktigt har möjlighet att finansiera och där vi kan fylla en lucka.

Men allt har inte handlat om cancer.

Även hjälpverksamhet för äldre med allt från tennis till gungstolsterapi och musikkaféer har fått extra klirr i kassan.

"Engagerad till tusen"

De olika mottagarna har själva fått ansöka om bidragen. Stiftelsens styrelse har sedan gått igenom ansökningarna i samråd med olika experter för att försöka kvalitetssäkra bidragen.

– Men det slutgiltiga beslutet har ytterst legat på styrelsen, säger Lena Fritzén.

Och enligt henne har styrelseordförande Ingvar Kamprad i högsta grad varit inblandad i arbetet och de beslut som fattats.

– Han är engagerad till tusen och är med på varje möte vi har, säger hon.

Det totala värdet på stiftelsen är i dagsläget uppe i över 3 miljarder kronor. Och så länge inget oväntat händer kommer stiftelsen dela ut ungefär 100 miljoner årligen även i fortsättning, enligt Lena Fritzén.

– Så här kommer det tröska på i all evighet om inte börsen kraschar, säger hon.

 

Här är hela listan på alla som fått ta del av miljonerna.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!