Ingvar Kamprad, 87, trumfar många företagsjulklappar i år - de anställda får dela på 950 miljoner kronor – som ska utbetalas i samband med pensionen. Obs! Bilden är ett montage.
Ingvar Kamprad, 87, trumfar många företagsjulklappar i år - de anställda får dela på 950 miljoner kronor – som ska utbetalas i samband med pensionen. Obs! Bilden är ett montage.

Kamprads julklapp till de anställda: 950 milj

Publicerad

ÄLMHULT. Ingvar Kamprad kommer i vanlig ordning att dela ut klappar till sina anställda under den årliga julfesten på centrallagret i Älmhult. Och för att tacka lite extra för ett bra år bjuder han dessutom sina medarbetare på en bonus – ett bidrag till pensionen.

Sin vana trogen dyker Ingvar Kamprad, 87, upp och tomtar för sina anställda på centrallagret i Älmhult under fredagen. Den traditionella festen firar nu 60-årsjubileum. Och gissningsvis kommer de anställda bli extra glada i år. Förutom gröt och pepparkakor kommer det nämligen delas ut en speciell julklapp.

Under torsdagen meddelade möbeljätten att man har avsatt  950 miljoner kronor till ett nytt lojalitetsprogram för de av sina 135.000 anställda som har varit anställda i mer än fem år. Grundprincipen är att pengarna betalas ut när man går i pension.

De första anställda kan räkna med utbetalningar nästa år.

– Vi har precis lanserat det här programmet. Pengarna kommer att betalas ut 2014, säger Sara Paulsson, pressansvarig på Ikea.

Oklart vad som sätts in

Så länge det är lönsamhet i företaget så kommer det årligen avsättas pengar till programmet. Ledningen kommer att göra en bedömning från år till år hur stor summan ska vara.

Årets 950 miljoner ska fördelas mellan anställda i 44 länder.

Ingvar Kamprad meddelade i höstas att hans planerade flytt från Schweiz hem till Sverige flyttats fram till nästa år med hänsyn till hans allvarliga ryggsmärtor. Men nu ska läkarna ha hittat felet och Kamprad ska vara i bättre form.

Kan kräva in skatt

I tidningen Dagens industri spekulerar man kring huruvida en flytt till Sverige skulle kunna komma att innebära en rejäl skattesmäll för Ikeagrundaren.

Ingvar Kamprad anses vara en av världens rikaste män, med en förmögenhet på flera hundra miljarder kronor. Det mesta av kapitalet lär enligt honom själv vara inlåst i stiftelser i Holland och Liechtenstein.

Skatteexperten Peter Sundgren säger till Dagens Industri att svenska skattemyndigheter skulle kunna se Liechtensteinstiftelsen Interogo foundation som Kamprads personliga intäkter och därmed begära in miljardbelopp i skatt.

 

Kvällsposten.se rättar: I en tidigare version av denna artikel uppgavs att de svensk anställda kan få upp till en halv till ett helt års lön extra. Den uppgiften är felaktig. Först nästa år räknar koncernen med att ha en uppfattning om hur många som är kvalificerade för pensionsutbetalningen – och hur mycket en anställd i respektive land får.

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag