Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kamprads julklapp till de anställda: 950 milj

Ingvar Kamprad, 87, trumfar många företagsjulklappar i år - de anställda får dela på 950 miljoner kronor – som ska utbetalas i samband med pensionen. Obs! Bilden är ett montage.

ÄLMHULT. Ingvar Kamprad kommer i vanlig ordning att dela ut klappar till sina anställda under den årliga julfesten på centrallagret i Älmhult. Och för att tacka lite extra för ett bra år bjuder han dessutom sina medarbetare på en bonus – ett bidrag till pensionen.

Sin vana trogen dyker Ingvar Kamprad, 87, upp och tomtar för sina anställda på centrallagret i Älmhult under fredagen. Den traditionella festen firar nu 60-årsjubileum. Och gissningsvis kommer de anställda bli extra glada i år. Förutom gröt och pepparkakor kommer det nämligen delas ut en speciell julklapp.

Under torsdagen meddelade möbeljätten att man har avsatt  950 miljoner kronor till ett nytt lojalitetsprogram för de av sina 135.000 anställda som har varit anställda i mer än fem år. Grundprincipen är att pengarna betalas ut när man går i pension.

De första anställda kan räkna med utbetalningar nästa år.

– Vi har precis lanserat det här programmet. Pengarna kommer att betalas ut 2014, säger Sara Paulsson, pressansvarig på Ikea.

Oklart vad som sätts in

Så länge det är lönsamhet i företaget så kommer det årligen avsättas pengar till programmet. Ledningen kommer att göra en bedömning från år till år hur stor summan ska vara.

Årets 950 miljoner ska fördelas mellan anställda i 44 länder.

Ingvar Kamprad meddelade i höstas att hans planerade flytt från Schweiz hem till Sverige flyttats fram till nästa år med hänsyn till hans allvarliga ryggsmärtor. Men nu ska läkarna ha hittat felet och Kamprad ska vara i bättre form.

Kan kräva in skatt

I tidningen Dagens industri spekulerar man kring huruvida en flytt till Sverige skulle kunna komma att innebära en rejäl skattesmäll för Ikeagrundaren.

Ingvar Kamprad anses vara en av världens rikaste män, med en förmögenhet på flera hundra miljarder kronor. Det mesta av kapitalet lär enligt honom själv vara inlåst i stiftelser i Holland och Liechtenstein.

Skatteexperten Peter Sundgren säger till Dagens Industri att svenska skattemyndigheter skulle kunna se Liechtensteinstiftelsen Interogo foundation som Kamprads personliga intäkter och därmed begära in miljardbelopp i skatt.


Kvällsposten.se rättar: I en tidigare version av denna artikel uppgavs att de svensk anställda kan få upp till en halv till ett helt års lön extra. Den uppgiften är felaktig. Först nästa år räknar koncernen med att ha en uppfattning om hur många som är kvalificerade för pensionsutbetalningen – och hur mycket en anställd i respektive land får.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!