Kamprads julklapp: 966 miljoner kronor

Ingvar Kamprads Ikea avsätter 105 miljoner euro, motsvarande drygt 966 miljoner kronor, till medarbetarnas pension lagom till jul.
Foto: Mats Samuelsson
Julklappen meddelades samtliga anställda på Ikea-varuhusen på fredagen.
Foto: Markus Schreiber

Ingvar Kamprad fortsätter agera jultomte för sina Ikea-anställda.

Lagom till jul meddelar företaget att ytterligare drygt 966 miljoner kronor avsätts till medarbetarnas pension.

Alla som arbetat inom Ikea i minst fem år får samma summa, oavsett var i organisationen man jobbar.

Ikea-grundaren Ingvar Kamprad har på senare tid gjort sig känd för att belöna sin personal vid årets slut. Anställda i Sverige får enligt Karin Bergman, HR-chef för Ikea Sverige, 14 000 kronor extra i pensionsavsättning.

Julklappen meddelades samtliga anställda på Ikea-varuhusen på fredagen.

Pensionsprogrammet "Tack" infördes för två år sedan och pengarna fördelas mellan Ikea-koncernens länder, baserat på varje lands andel av den totala lönesumman.

305 miljoner euro

Hittills har 2,8 miljarder kronor avsatts till lojalitetsprogrammet. Årets pensionsjulklapp avser 966 miljoner kronor globalt.

– Det är vårt sätt att säga tack till våra medarbetare för deras lojalitet och för deras insats till Ikeas framgångar, säger Karin Bergman, HR-chef för Ikea Sverige i ett pressmeddelande,

Programmet berör totalt 128 000 medarbetare i 43 länder. Villkoret är att man måste ha varit anställd i minst fem år.

Samtliga Ikea-anställda omfattas också i ett prestationsbaserat bonusprogram, "One Ikea Bonus", som kan ge varje medarbetare en extra utbetalning, motsvarande ungefär en månadslön varje år om målen uppnås.

Bonusprogram

Även det beskedet kommunicerades ut till de anställda under fredagen.

– Bonusprogrammet är kopplat till respektive varuhus eller annan enhet och de gemensamma mål som är fattade. Det kan ge upp till 130 procent av en månadslön, säger Daniela Rogosic, pressansvarg för Ikea Sverige.

I Sverige har försäljningen på Ikea-varuhusen ökat med åtta procent under det senaste året. Omsättningen på de 19 svenska varuhusen är 14,8 miljarder kronor. Antalet anställda i Sverige är cirka 13 000 personer.

Inför varje jul har Ingvar Kamprad, 89, brukat besöka den årliga julsamlingen på Ikea-varuhuset i Älmhult. Daniela Rogosic har ingen information om hur det blir i år.

Bor i Älmhult

Kamprad är numera skriven i Älmhults kommun. Förra året var 61:a gången som han dök upp på julsamlingen för att personligen hälsa på många av de 1 700 medarbetare och för att hålla sitt jultal. Temat då var kärlek och omtanke om medmänniskorna.

– Bli vän med dina fiaskon och du kommer att lyckas bättre, sa han enligt tidningen Smålänningens medarbetare på plats.

Kamprad sa också:

– Det här är den bästa dagen som den gamle gubben Ingvar upplevt. Det är en fantastisk upplevelse att få vara med om Ikeavärldens bästa julsamling.

Kamprad återkom också gång på gång till vikten av att visa sin kärlek, att ingen är förmer än någon annan och att alla när framgångar tillsammans.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!