Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kamprads generösa
julklapp till personalen

Ingvar Kamprad överraskade personalen på Danska Ikea-varuhus med en bonus lagom till jul.Foto: Fredrik Sjöshult
Även på svenska Ikea kan personalen vänta sig en extra slant.Foto: Lasse Svensson

På Ikea i Danmark kom tomten tidigt i år.

På flera varuhus har personalen fått veta att de kan vänta en julpremie i form av en extra månadslön. Pengarna betalas ut till personal som varit anställd mer än sex månader.

Även på de svenska varuhusen kan personalen räkna med extra tusenlappar.

Ingvar Kamprads Ikea har lagt den danska publiken för sina fötter och särskilt friskt har svängdörrarna på varuhusen snurrat under det senaste verksamhetsåret.

Ikea i Danmark har presenterat en årsomsättning på sammanlagt 3,7 miljarder kronor.

Det har bland annat lett till att personalen på varuhuset i Tåstrup får en hel extra månadslön i bonus. På samma sätt regnar tusenlapparna ner i de anställdas fickor i varuhuset i Ålborg.

Personalens betydelse

– Den fina omsättningen är tack vare alla våra 329 anställda och jag är glad över att ha så fantastiska medarbetare. Det är alltid personalen som gör skillnaden i mötet med kunden, säger varuhuschefen John Kristian Sørensen till den danska tidningen Stiften.

Varuhuset har utsetts till det bästa i Danmark, mycket tack vare en kundenkät där betygen för både varor och betjäning är i topp.

Personalen uppskattar också systemet med bonus.

– Man blir mer motiverad och tar i lite extra, säger köksbiträdet Kathrine Nørgaard som under åtta års tid stått i köket och hanterat Ikeas köttbullar.

Samma i Sverige

– Det är superfett här, helt enkelt toppen, säger Kathrine till tv2nord.

Bonussystemet för Ikeapersonalen finns i Sverige också. Det lanserades 2013 och fick fullt genomslag förra året. Även i år väntas den svenska personalen få utdelning.

– Men i Sverige tas beslutet om storleken först i början av december och sedan sker utbetalningen i slutet av januari nästa år, säger Daniella Rogosic, pressansvarig för Ikea Sverige.

I Sverige finns 19 varuhus och 13 000 anställda. Det tjugonde varuhuset invigs i Umeå i februari nästa år.

Storleken på bonuspengarna kan skifta från enhet till enhet och har att göra med respektive mål som satts upp för verksamheten. Daniella Rogosic har inga uppgifter om storlekarna på årets bonus.