Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kamprad firar 90 år med 13 000 anställda

Ingvar Kamprad fyller 90 år och bjuder 13 000 Ikea-anställda på tårta.Foto: Patrik C Österberg All Over Pre / ALL OVER PRESS PATRIK C ÖSTERBE ALL OVER PRESS SWE
Det första Ikea-varuhuset öppnar 1958 i Älmhult.Foto: OLLE WESTER
Kamprad framför Ikea-varuhuset i Kungens kurva i Stockholm, som härjades av en brand.
Ingvar Kamprad provsitter en fåtölj i Kungens kurva-varuhuset 1965. Foto: Jacob Forsell

Lantbrukarsonen från Agunnaryd i Småland har blivit stor.

I dag fyller Ingvar Kamprad - mannen som möblerat de svenska folkhemmen – 90 år.

Dagen till ära firar Kamprad med att äta tårta med 13 000 Ikea-anställda i Sverige.

Det ska böjas i tid, brukar man ju säga och i Ingvar Kamprads fall visade sig sinnet för affärer redan i femårsåldern.

Den unge smålänningen började sälja tändstickaskar som hans moster hjälpt honom att beställa. Priserna var låga, men partierna så stora att det ändå blev vinst.

Som tioåring gick Ingvar omkring bland gårdarna och sålde påsar med morotsfrön. Han började även sälja nylonstrumpor, juldekorationer och kulspetspennor.

Resten är ett stycke svensk nutidshistoria och startar med att Ingvar Kamprad som 17-åring etablerade handelsfirman Ikea i Älmhult. Namnet Ikea var en förkortning för Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd, alltså adressen till den gård i Ljungby kommun där han bodde.

 

LÄS OCKSÅ: Ikeas Ingvar Kamprad hyllas på 90-årsdagen

 

1945 började Kamprad annonsera i lokalpressen och sälja på postorder. Två år senare började han sälja möbler och 1951 kom den första katalogen. Två år senare öppnade han en möbelutställning i Älmhult.

De första platta paketen kom 1955 och var en idé av formgivaren Gillis Lundgren. Nu var snöbollen satt i rullning och affärerna med lågprismöbler blev snabbt mer omfattande.

Ingvar Kamprad har fått ta emot pris som entreprenörernas entreprenör. Han har utsetts till både riddare och hedersdoktor. Och fått medalj av kungen och Ingenjörsakademin för nyskapande och entreprenörsanda.

Så skapade Ingvar Kamprad möbeljätten

1926 Ingvar Kamprad föds 30 mars i Pjätteryd, inte långt från Älmhult i Småland. Han visar tidigt ett sinne för affärer. När han bara är fem år gammal säljer han tändstickor, som hans moster hjälpt honom att beställa.
1943 Som 17-åring registrerar Ingvar sitt företag: Ikéa. Accenten över e är inspirerat av det franska företaget La Société Evergood, som gjorde pennorna som Ingvar fick svensk agentur för. Under de första tio åren driver han sitt företag som postorderföretag från sitt hem på gården. Sortimentet består till att börja med av allt från pennor till fiskedrag, men möbler och husgeråd dominerar snart.
1953 Ikea öppnar en permanent möbelutställning i en gammal snickerifabrik i Älmhult.
1955 Ikea börjar formge sina egna produkter framför allt för att arga konkurrenter har övertalat leverantörer att bojkotta företaget.
1956 En medarbetare får idén att skruva av benen på ett LÖVET bord och skicka det i ett platt paket för att göra det enklare för kunderna att frakta hem det.
1958 Det första Ikea varuhuset öppnar i Älmhult förstås!
1965 Stockholm får sitt första IKEA varuhus.
1971 Det nya Ikea varuhuset i Kungens Kurva i Stockholm står färdigt ett år efter att det förstörts i en brand. Den ombyggda butiken har en restaurang, självbetjäning i inredningsavdelningen och andra ingredienser som så småningom kommer att bli en del av hela IKEA konceptet.
1973 Det första Ikea varuhuset utanför Skandinavien öppnas i Schweiz.
1985 Ikea gör sitt inträde i USA med ett varuhus u Philadelphia.
1998 Ikea öppnar sitt första varuhus i Kina det 137:e i världen i staden Shanghai.
2000 Ikea kommer till Ryssland och öppnar ett varuhus i Moskva.
2006 Ingvar Kamprad fyller 80 år samma år som det första varuhuset i Japan slår upp sina portar.

 

Fakta: Ikea

Kamprad erkänner att hans dyslexi spelat en stor roll i hur han utformat företaget. De svenskklingande namnen på möblerna har exempelvis valts av Kamprad för att han haft svårt att komma ihåg deras lagernummer.

2015 fanns 328 Ikeavaruhus i 28 länder. Företaget sålde varor för 31,9 miljarder euro. Antalet anställda var 128 000 personer. I Sverige fanns 19 möbelvaruhus och 13 000 anställda.

Smålänningen Kamprad har själv bestämt att det ska finnas restaurang i varje varuhus med motivering att "inga affärer görs på fastande mage". Där ska också finnas lekrum eftersom "ingen kan göra affärer med barn springande runt benen".

Satsningarna har fallit väl ut och sammantaget gjort Ingvar Kamprad rik som ett troll.

Men allt har inte varit en dans på rosor. Längs vägen har mörka moln tornat upp sig då och då.

 

LÄS OCKSÅ: 14 tillfällen då Kamprad varit riktigt sparsam

 

Kritik riktades mot möbelgurun när han bestämde sig för att lämna Sverige och flytta till Schweiz för de låga skatternas skull.

Det stormade också rejält när det avslöjades att Ingvar Kamprad en gång varit aktiv i nazivänliga Nysvenska rörelsen på 1940- och 50-talen. Han hade innan dess även varit medlem i högerextrema nationalsocialistiska partiet Svensk socialistisk samling.

Kamprad förklarade det hela med "förvillelser" och skrev ett brev till alla anställda där han gjorde avbön. Uppmärksamheten blev dock stor och i USA övervägde judiska organisationer att bojkotta Ikea-varuhusen.

Ikea har aldrig varit utlagt på börsen och kommer inte att bli det

Enligt tidskriften Bloomberg var Ingvar Kamprad 2014 god för 350 miljarder kronor och rankade honom då som världens åttonde rikaste. I november 2015 uppskattade tidningen Veckans Affärer att förmögenheten ökat till 610 miljarder kronor och att Kamprad då var Sveriges rikaste person.

Om summan stämmer skulle Ingvar Kamprad vid det tillfället ha klättrat till fjärde plats på Bloombergs lista.

Men andra uppgifter, som bland annat kom fram i samband med bouppteckningen efter avlidna hustrun Margareta Kamprad, visade att Ikeagrundarens förmögenhet "bara" uppgick till 750 miljoner kronor.

Miljarderna från Ikea hade Kamprad enligt flera tidningsartiklar lagt i stiftelser i skatteparadis.

Ikea har aldrig varit utlagt på börsen och kommer inte att bli det. Det har Ingvar Kamprad alltid varit tydlig med.

Margareta och Ingvar

– Jag visste att endast ett långsiktigt perspektiv kunde garantera våra tillväxtplaner och jag ville inte att Ikea skulle bli beroende av ekonomiska institutioner, har han sagt.

I dag styrs företaget av ett komplicerat nätverk av utländska stiftelser där insynen är minimal, men där familjen Kamprad ändå har kontroll.

Ingvar Kamprads söner Peter, Jonas och Mathias Kamprad har alla tongivande positioner i företaget.

 

LÄS OCKSÅ: Sakerna du inte visste om Ingvar Kamprad

 

Att Ingvar Kamprad fortfarande äger Ikea är dock en missuppfattning, enligt hans förre talesperson Per Heggenes.

– Att kontrollera och äga är inte samma sak. Stiftelserna som äger Inter Ikea och Ikea Group äger sig själva och får bara använda pengarna till två ändamål: investeringar i Ikea-relaterade verksamheter samt till filantropiska ändamål, har han sagt i en intervju i Sydsvenskan.

Tittar du på mig tror jag inte jag har någonting som inte är inköpt på en loppmarknad

Ingvar Kamprad flyttade 2014 åter hem till Sverige, efter mer än 40 år utomlands och efter att hustrun Margaretha avlidit.

Kamprad slog sig ner på sin gård vid Liatorp utanför Älmhult. Där umgås han med pensionärer i trakten och syns ibland i ortens livsmedelsaffär.

Vid flera tillfällen har han skänkt stora summor pengar till både sjukvård och pensionärer.

Bilden av honom som en sparsam smålänning har han inget emot att den fortsätter att odlas.

– Tittar du på mig tror jag inte jag har någonting som inte är inköpt på en loppmarknad, berättade han för TV4:s Jesper Börjesson i ett dokumentärprogram tidigare i år.

Tittar på tyger 1989.Foto: Lars Nyberg

Trots sin ålder har Kamprad inte släppt taget om sitt livsverk.

– Ingvars roll i dag är som senior rådgivare med fokus på medarbetarna på Ikea och affärsstrategi, speciellt produktutvecklingen, säger företagets pressansvarige Jakob Holmström till Expressen.

Den tid som blir över sägs Ingvar Kamprad tillbringa tillsammans med familj och vänner.

Ikeas donationer

Ingvar Kamprads livsverk Ikea och dess förgreningar donerar pengar och ägnar sig år välgörenhetsarbete via en rad olika stiftelser.
***
Ikea foundation är Ikea-koncernens välgörenhetsstiftelse. Den stöder framför allt kvinnor, barn och ungdomar i u-länder. Bland annat är Ikea foundation partner med Unicef och har de senaste 15 åren investerat miljardbelopp i barns rättigheter.
– Ikeas insats har fått bestående inverkan på barns liv runt hela världen, säger Unicef-chefen Anthony Lake på unicef.se.
Enligt sin egen hemsida donerade Ikea foundation 2015 sammanlagt 1,1 miljarder kronor i olika insatser för att stötta barn som växer upp i några av världens fattigaste område.
***
Familjen Kamprads stiftelse grundades av Ingvar Kamprad i december 2011. Sedan dess har stiftelsen delat ut 225 miljoner kronor.
– Vi har två ändamål, utbildning och forskning, och hjälpverksamhet till behövande äldre, säger Lena Fritzén, styrelseledamot i stiftelsen.
Stiftelsen har ett kapital på 2,6 miljarder kronor. Ingvar Kamprad donerade personligen 50 miljoner kronor i samband med grundandet 2011. Samtidigt donerades runt 900 miljoner av Inter Ikea Group och året efter ytterligare runt 900 miljoner kronor av Ikano Group. 2011 togs dessutom beslutet att Inter Ikea Group årligen kommer att donera runt 270 miljoner kronor till stiftelsen, så länge resultatet i bolaget medger det.
***
Förutom Ikea foundation och Familjen Kamrads stiftelse ligger de olika Ikea-knutna företagen - och Ingvar Kamprad själv - bakom flera olika välgörenhetsinitiativ.
Bland annat Agunnarydsstiftelsen, som Ingvar Kamprad grundade 2011 som en hyllning till sin hembygd. Kamprad har själv donerat runt 60 miljoner till stiftelsen, vars ändamål är att skapa möjligheter för fler att bo och verka i socknen.
Så sent som förra veckan, i samband med sin 90-årsdag, donerade Kamprad en kvarts miljon till Grimslövs folkhögskola och tidigare i år skänkte han fem miljoner kronor till Älmhults kommun.

Hur firar ni att Ingvar Kampad fyller 90?

– Det sker bara i all enkelhet med tårta och fika, säger Jakob Holmström.

Enligt Kamprads egen sekreterare Eva Lundell Fragniére får Ikea nästan dagligen förfrågningar från hela världen om att intervjua Ingvar Kamprad.

– Vi är ödmjuka inför det stora intresset för både honom och Ikea. Men Ingvar ger inte några intervjuer utöver de som redan är gjorda, hälsar hon.

Ikeas 2015 i siffror

34,1 miljarder kronor (3,5 miljarder euro) var vinsten efter skatt för verksamhetsåret 2015. Samma period året innan var vinsten 32,1 miljarder kr.
41,9 miljarder kronor (4,1) var vinsten före skatt.
310,8 miljarder kronor sålde Ikeakoncernen varor för sammanlagt, en ökning med 11,2 procent.
8 miljarder kronor betalade koncernen i bolagsskatt och 6,8 miljarder kronor i lokala skatter.
6,5 miljarder kr delades ut till ägarbolaget Stichting INGKA Foundation, en ökning med 58 miljoner kr.
Källa: Ikea

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!