Kampen om Ikea-miljarderna

Jonas Kamprad, 48Mellansonen. Utbildad designer i Schweiz och inredningsarkitektutbildning i Danmark. Jobbar mest med sortimentsfrågor.God för fem miljarder kronor, enligt Veckans Affärer.Gift med iranskfödda Maryam Vahidi, har två döttrar. Svenskt och Schweiziskt medborgarskap.STARKA SIDOR:Kommunikativ och social. Har ärvt sin fars matintresse.
Foto: Ikea
Mathias Kamprad, 45Yngsta sonen. Ingen akademisk utbildning.Tidigare framgångsrik chef för Ikeas dotterbolag i Danmark.God för fem miljarder kronor, enligt Veckans affärer.Skild från den tidigare Ikeamedarbetaren Catrin Termén, har en dotter och en son. Har nu en ny relation med dottern till Ikeas franchisetagare i Grekland.Svenskt medborgarskap.STARKA SIDOR: Intelligent, fantsifull, idérik, innovativ.
Foto: Ikea
Peter Kamprad, 50Äldst av sönerna. Utbildad civilekonom på Handelshögskolan i Lausanne i Schweiz.Jobbar mest med Ikano. Har ett stort miljöintresse.God för fem miljarder kronor, enligt Veckans affärer.Gift med danskan Laila Andersen, har en son och en dotter.Svenskt och schweiziskt medborgarskap.STARKA SIDOR: Siffror, organisation och struktur. Uppges vara lika kostnadsmedveten som sin far.
Foto: Ikea
Annika Kihlblom, 56Adoptivdotter till Ingvar Kamprad.Inga uppdrag i Ikea. Lever ett anonymt liv, har ett stort intresse för hässtar och äger en hästgård. Annikas dotter Helena Kihlblom har dock arbetat som ställföreträdande varuhuschef för Ikea i Karlstad.Kommer att få ärva en del av sin pappas personliga förmögenhet. Gift med Jan Åke Kihlblom och har två barn – en dotter och en son.
Stefan Kihlblom.
Ingvar Kamprad. Enligt Lennart Dahlgren, som varit med och skrivit boken "Ikea – på väg mot framtiden", går Ingvar Kamprad sina egna vägar mycket mer än vad hans söner gör.
Foto: Bertil Torekull
Lennart Dahlgren har varit med och skrivit boken "Ikea – på våg mot framtiden".
Foto: Mikael Sjöberg
Ingvar Kamprads släktträd.
1 / 8

Ikea och familjen Kamprad är rikare än någonsin.

Ingvar Kamprad, 88, lämnar nu över allt mer av ansvaret till sina söner - Peter, Jonas och Mathias Kamprad som alla tre har framskjutna positioner i imperiet.

Men bland arvingarna finns också mindre kända familjemedlemmar.

Som elektrikern Stefan Kihlblom, 29.

– Ingvar är världens bästa morfar, säger han.

Moskva, en kall vinterdag 2004. Ingvar Kamprad var på besök för att träffa Lennart Dahlgren, som ledde uppbyggnaden av koncernens ryska verksamhet.

De 14 ryska Ikeavaruhusen ligger alla strategiskt placerade i stora Ikeaägda köpcentrum, men Kamprad var missnöjd med tillströmningen av kunder.

Bara 15 procent av alla som besökte köpcentrumen kom till Ikea - siffran borde vara 25 procent, ansåg Ikeas grundare.

- En av Ingvars idéer var då att bygga ut gröna växter-avdelningen till ett varuhus liknande Plantagen i Ikeas lokaler, minns Lennart Dahlgren tio år senare.

Yngste sonen Mathias satte sig emot sin pappas idé. Han menade att handel med växter inte skulle vara tillräckligt lönsam, att marginalerna är för små och att man borde avstå. Och så var fighten i gång, berättar Lennart Dahlgren.

- Ingvar och Mathias är väldigt lika som personer och bråkar jämt. Båda är fokuserade på detaljhandel och när de bråkat klart om en sak så hittar de snabbt ett nytt område att bråka om. De andra två sönerna Peter och Jonas har helt andra personligheter, säger Dahlgren.

Nu står de tre sönerna redo att ta över mångmiljardkoncernen.

---

Ingvar Kamprad började sälja möbler 1947.

2013 omsatte hans livsverk 262 miljarder kronor. Enligt senaste bokslutet gjorde Ikea en vinst på 36 miljarder kronor före skatt - koncernens största vinst hittills.

Ikea är en komplex och svårgenomtränglig organisation som styrs av stiftelser och bolag belägna i Holland, Liechtenstein och i västindiska Curaçao.

Även om det är stiftelser som kontrollerar Ikea-koncernen och Inter Ikeas verksamheter så kommer sönerna en dag ta över makten efter sin pappa. Och det rör sig om tillgångar på hundratals miljarder kronor.

Interogo högst upp

Flera av dessa stiftelser kan nämligen, enligt stadgarna, upplösas och ombildas till bolag.

Men Ingvar Kamprad har gjort allt för att ingen ska kunna ta över eller förstöra hans livsverk.

Högst upp i hierarkin finns stiftelsen Interogo med sina tillgångar på minst 100 miljarder kronor. Stiftelserådet i Interogo består av två jurister, Dr Herbert Oberhuber och Dr Johannes Burger i Liechtenstein. De har den formella makten, men de har också ett skadeståndsansvar om de missköter sig.

Styrelserådet väljs i sin tur av stiftelsens styrelse som består av sju ledamöter - och enligt stadgarna får maximalt tre av de sju platserna tillhöra familjen.

- Ingvar har garderat sig med hängslen, livrem, flytväst och fallskärm, säger en källa.

Men för några år sedan pågick en tuff strid inom familjen Kamprad. Detta beskrivs i boken "Ikea - på väg mot framtiden" av författarna Lennart Dahlgren, Stellan Björk och Karl von Schulzenheim.

Ingvar Kamprad hade en personlig fordran på ett bolag i Interogo-sfären, en fordran som han tidigare hade överlåtit åt sönerna. När sönerna ville utnyttja denna fordran, och ta del av Interogos miljarder, hade fadern ingen förståelse för detta, enligt författarna.

Varför skulle sönerna behöva mer pengar än de redan hade? De ägde ju hela Ikano, som sysslar med bank- och fastighetsverksamhet och som har ett eget kapital på 16 miljarder kronor.

Men sönerna gav inte upp.

Anlitade amerikansk toppjurist

Enligt boken anlitade de en amerikansk toppjurist, vilket Ingvar Kamprad dementerat i Ikeas personaltidning.

Enligt Kvällspostens källor handlar det om juristen Howard Bernstein som bland annat arbetat för den amerikanske presidenten George Bush den äldre.

Det blev dock aldrig någon rättslig prövning men däremot en slags uppgörelse - och konflikten i familjen blev dyr för Ikea. Hittills har fem miljoner dollar betalats ut från ett bolag i sfären, bland annat till advokatkostnader, berättar samma källa för Kvällsposten.

Om miljardbeloppen betalades ut från stiftelsen till sönerna är oklart.

Enligt Lennart Dahlgren, som bland annat varit chef för Ikeas Rysslandssatsning och som under många år varit personlig vän med Ingvar Kamprad och hela hans familj, fick sönerna ut flera betydande belopp. Det framkommer också i boken "Ikea - på väg mot framtiden".

- Det rör sig om flera miljarder. Om det råder inget tvivel, säger Dahlgren.

- Det är väl ingenting ovanligt med det att en grundarfamilj berikar sig på sin skapelse, men det dumma är att man påstår att man inte gör det.

Han säger vidare:

- Det företag som Ingvar Kamprad startade en gång i världen är i dag en så oerhört komplicerad struktur av företag att sanningar lätt kan döljas för den stora allmänheten.

Efter familjefejden har också sönernas makt blivit större - främst är det Mathias inflytande som har vuxit.

Ingvar Kamprad är oerhört krävande, säger Lennart Dahlgren. Men han beskriver också Ikeas grundare som "en komplex person".

– Ingvar går sina egna vägar, mycket mer än vad hans söner gör. Hans vägar är krokiga och han vill känna på folk och förankra sina åsikter innan han tar beslut. Sönerna är mer direkta, säger Dahlgren.

Men att de skulle vara dumma eller otillräckliga - eller vara oduglingar som Ingvar Kamprad ska ha sagt, enligt sin tidigare assistent och medarbetare Johan Stenebo – är ingenting annat än nonsens, menar Dahlgren.

– Det är oförskämt och kränkande att säga att de skulle vara oduglingar. Ingvar kan bli oerhört ledsen och besviken om sönerna inte alltid ställer upp för företaget och då kan det slinka ur ett eller annat ord för mycket. Men det är ingenting annat än tillfällig besvikelse och impulsivitet, säger Lennart Dahlgren.

"Han kommer hela tiden med idéer"

Han beskriver sönerna mestadels i positiva ordalag.

Mathias, 45, är yngst och den i brödratrion som är mest lik sin pappa - en sann entreprenör utan akademisk utbildning.

– Han är initiativrik, mycket intelligent, fantasifull och kommer hela tiden med nya idéer. Han är marknadsföraren och innovatören, säger Dahlgren.

I boken "Ikea på väg mot framtiden" beskrivs Mathias Kamprad som en orolig själ - och författarna berättar bland annat om en stökig ungdomstid med mycket alkohol. Skilsmässan från den 15 år äldre hustrun Catrin Termén, 59, fick också negativa konsekvenser. De två träffades som unga på Ikea of Sweden - Ikeas produktutvecklingsbolag - i Älmhult där Catrin jobbade när Mathias gjorde sin praktik.

I dag har träffat en ny kvinna.

– Mathias har sällskap med dottern till Ikeas franchisetagare i Grekland, Bulgarien och Cypern och mår bra igen vad jag förstår. Jag är verkligen glad för hans skull, säger Lennart Dahlgren.

Mathias Kamprad har också stärkt sin makt i Inter Ikea. Han är bland annat styrelseordförande i moderbolaget Inter Ikea Holding SA och sitter även med i styrelsen i stiftelsen Interogo.

– Problemet är dock att Mathias och Ingvar är alldeles för lika och när de träffas så börjar de bråka. Men man får inte glömma att Ingvar kan vara mycket provocerande mot sina söner, säger Lennart Dahlgren.

I en intervju i Sydsvenskan 2008 sa Ingvar Kamprad:

"Den lille, Mathias, har vinglat lite fram och tillbaka. Han har varit landchef i Danmark och efter det tog han på sig en massa styrelseuppdrag och vill ta en paus och se om han vill ta på sig något operativt ansvar igen."

Peter mest engagerad i Ikano

Lennart Dahlgren är dock övertygad om att Mathias Kamprad är den av sönerna som kommer att bli mest tongivande i Ikea.

– Sönerna kommer utåt sätt agera som en mäktig trojka. Ingen kommer gå ut och säga att det är jag som bestämmer. De är alldeles för smarta för det.

Peter Kamprad, 50, är beskrivs som Mathias motsats. Han är utbildad civilekonom.

– Han är siffernissen, arbetar hårt och sliter, säger Dahlgren.

Peter Kamprad är den som varit och är mest engagerad i Ikano. Han beskrivs också som den av i brödratrion som är mest lojal mot pappan.

Mellanbrodern Jonas Kamprad, 48, arbetar mest med själva möbelrörelsen. Han är utbildad designer och inredningsarkitekt.

– Jonas arbetar med sortimentsfrågor och gör sin grej, säger Lennart Dahlgren.

Jonas Kamprad har ärvt sin pappas intresse för matlagning och har också investerat pengar i en flott restaurang, belägen i Londons finanskvarter.

Peter basar nu över Ikano, Mathias över Inter Ikea. Jonas har inte fått någon styrelseordförandepost, men är styrelseledamot i Ingka Holding.

Dahlgren påstår att Ingvar Kamprad är som sönerna är tillsammans - entreprenör, ekonom och produktutvecklare. Vilket ställer höga krav på dem.

– För framtiden krävs det att de håller samman. Men det kommer de säkert att göra, de förstår vilket ansvar som vilar på dem. Även om de inte skulle hålla sams så kommer de aldrig att visa det utåt.

Det finns ytterligare en gren av Ingvar Kamprads familj – från hans första äktenskap med Kerstin Wadling.

De fick inga egna biologiska barn. Men de adopterade Annika Kihlblom, i dag 56.
Ingvar Kamprad ska tidigt ha gjort en uppgörelse med dottern. Det innebär att hon inte kommer att få ärva något i Ikea. Däremot får hon ärva av Ingvar Kamprads personliga tillgångar som i dag uppgår till 750 miljoner kronor.

Det är inte känt om Annika Kihlblom eller hennes två barn på något sätt finns representerade i stiftelserna som kontrollerar rika Interogo, eller i någon annan stiftelse.

Ingvar Kamprad uppges ha en bra kontakt med dottern och hennes båda barn.
Barnbarnet Helena Kihlblom, 33, arbetade som ställföreträdande varuhuschef på Ikea i Karlstad under några år, men har nu slutat och driver ett bolag i Uppsala som säljer ost och delikatesser.

Hennes bror Stefan Kihlblom, 29, arbetar som anställd elektriker på en elfirma i Stockholm. Han säger att han har god relation till sin morfar.

– Ingvar är världens bästa morfar och vi har bra kontakt. Men att arbeta med försäljning är inte min grej, säger Stefan Kihlblom.

Bor ensam på sin gård

Ingvar Kamprad har vid ett flertal tillfällen hälsat på både dottern och barnbarnen som bor i en kommun norr om Stockholm. Och de ska även ha hälsat på honom och åkt skidor när han bodde i Schweiz.

I dag bor Ingvar Kamprad ensam på sin gård intill en sjö på Älmhults landsbygd - endast några mil från gården där hans stora äventyr än gång började. Och enligt sin assistent, Eva Lundell Fragnière, har han inte samma obegränsade energi som för några år sedan.

– I dag fokuserar han på Ikeas medarbetare och på Ikeas affärsstrategi, speciellt produktutveckling. Den tid som blir över spenderar han tillsammans med familj och vänner, säger Eva Lundell Fragnière.

Så fungerar Ikea

Ikea-koncernen
Ikeakoncernen äger i dag drygt 300 varuhus i 26 länder via moderbolaget – holländskt registrerade Ingka Holding BV. Detta bolag ägs i sin tur av stiftelsen Ingka Foundation.
Det egna kapitalet i moderbolaget uppgår till cirka 250 miljarder kronor.


Inter Ikea
Ägare till varumärket och konceptet är dock Inter Ikea där stiftelsen Interogo Foundation i Liechtenstein är högst upp i bolagshierarkin.
Inter Ikea har de senaste 25 åren fått royalty i form av 3 procent av den årliga omsättningen i Ikea. 70 procent av dessa pengar har gått till den familjekontrollerade stiftelsen Interogo.
2012 hade stiftelsen tillgångar på cirka 100 miljarder kronor. Men ännu mer pengar kom stiftelsen till del när varumärket Ikea såldes av Interogo till ett annat bolag i Inter Ikea-sfären. En intern affär där prislappen sattes av familjen Kamprad.
Vid försäljningen 2012 ska Interogo och familjen ha fått in ytterligare 75 miljarder kronor. Totalt i stiftelsen fanns under en period cirka 180 miljarder kronor.


Ikano
Den tredje pelaren i Kampradsfären är Ikano som sysslar med bankverksamhet, försäkringar och fastigheter.
Ikano ägs av ett bolag i västindiska Curacao som i sin tur ägs av sönerna Peter, Jonas och Mathias Kamprad. Ikano har ett eget kapital på 16 miljarder kronor.
MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!