Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fler personer tar strid för sin sjukpenning

Det här är Försäkringskassan.
Läkaren Martin Wehlou.
Foto: Privat
Carina Wellton, ordförande i organisationen Solrosuppropet, är kritisk till Försäkringskassans bedömningar.
Foto: Privat
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Kritiken är hård när det gäller Försäkringskassans nya tuffa linje i sjukförsäkringsärenden.

Därför har också antalet beslut som överklagats till förvaltningsrätten mer än fördubblats på två år.

Men bara en bråkdel av patienterna vinner den bittra striden om sin sjukpenning. 

I Skåne län ändrades förra året endast 38 av 693 ärenden.

– Kontakterna med Försäkringskassan är som ett roulettespel, säger läkaren Martin Wehlou.

Svenska folkets sjukskrivningar kostar årligen cirka 36 miljarder kronor. Under förra året fick över 600 000 personer ersättning från Försäkringskassan. 

Samtidigt har kassan i flera år drivit en allt hårdare linje mot personer som drabbats av sjukdom eller skada.

Det har fått till följd att andelen personer som fått avslag ökat stort i hela landet sedan år 2014.

I februari i år rapporterade facktidskriften Fastighetsfolket att andelen personer som 2014 fick sin sjukpenning indragen efter 180 dagar låg på 1,2 procent, eller 5 855 personer.

Prövas mot hela arbetsmarknaden

Tre år senare, år 2017, hade den siffran ökat till 5,8 procent. Det motsvarade 26 587 personer, som fick sin sjukpenning indragen efter 180 dagar.

Vid dag 180 prövas arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden. 

Den nya hårdare bedömningen är inte en följd av nya regler eller lagar som Försäkringskassan tvingats förhålla sig till.

Det handlar i stället om att nuvarande regelverk getts en annan tillämpning, efter att den rödgröna regeringen under förra mandatperioden införde ett siffersatt mål för Försäkringskassans arbete.

Kommer i kläm

Men många människor känner att de kommit i kläm med de nya tillämpningarna. Därför har också antalet överklagade ärenden till förvaltningsrätterna rusat i höjden.

2016 överklagade 2 901 personer sina ärenden. 2018 var den siffran uppe i 7 039 ärenden.

I 15 procent av fallen ändrades besluten av domstolarna. 

I Skåne län har antalet överklagade ärenden ökat från 401 år 2014 till 693 under förra året. 

Men under 2018 ändrade förvaltningsrätten Försäkringskassans beslut i endast 38 av 693 fall.

Samtidigt har en våg av klagomål framförts på olika plan. Mellan läkarna och Försäkringskassan anser många att det råder ömsesidig misstro.

Läkare har i flera fall påpekat den omständigheten att sjukintygen om patienter bedöms av handläggare på Försäkringskassan, som saknar medicinsk utbildning.

Patienterna straffas

– Om läkaren misslyckas med att förklara situationen för handläggaren så straffas patienten som inte får sjukpenningen, säger exempelvis allmänläkaren Martin Wehlou.

Han skrev nyligen med fem andra läkare en uppmärksammad debattartikel i Svenska Dagbladet om situationen, där samarbetet med Försäkringskassan även beskrivs som ett stort arbetsmiljöproblem.

Läkarna beskriver hur de tvingas lägga ner timmar av arbetstiden på att skriva intyg och göra kompletteringar – tid som annars hade kunnat läggas på ren patientvård.

– Det är obegripligt hur ett system växt fram där medicinskt outbildade handläggare på Försäkringskassan ska bedöma medicinska argument och ta medicinska beslut, säger Wehlou. 

Han säger att han länge efterfrågat ett svar från någon ansvarig på socialdepartementet - men att där aldrig kommit något sådant.

 Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan, menar att läkarintyget inte ger automatisk rätt till sjukpenning.

– Det är viktigt att förstå våra olika roller. Läkaren rekommenderar sjukskrivning, sedan är det Försäkringskassan som bedömer arbetsförmågan utifrån olika kriterier, säger hon.

Men Udin tillägger att Försäkringskassan eftersträvar en förbättrad dialog med vårdgivarna.

”Är ett lotteri”

Carina Wellton, ordförande i organisationen Solrosuppropet och själv drabbad av en neurologisk sjukdom, beskriver det också som ett lotteri vilka som beviljas sjukpenning.

– Systemet är inte rättssäkert i dag. Det är godtycke som gäller. Jag tycker det är fruktansvärt att det kan få gå till som det gör i dag.

Hon råder alla som fått sjukpenningen indragen att överklaga. Men också att från början se till att den behandlande läkaren formulerar sig på ett sätt som Försäkringskassan köper.

Wellton har haft flera kontakter med socialförsäkringsministern Annika Strandhäll.

– Vid de samtalen har jag förstått att det inte finns politisk majoritet för någon ändring av nuvarande regler, säger Carina Wellton.


FOTNOT. I en tidigare version skrev vi att Försäkringskassan har ett mål att få ner sjukpenningtalet till 9.0 dagar. Det målet avskaffade regeringen i våras. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!