Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kampen för den skånska flaggan

Den rödgula flaggan är ännu inte officiell för Skåne.
Foto: SANNA DOLCK
Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande Region Skåne.
Foto: PER WILKENS

Efter att den skånska flaggan nekades platsen bredvid den svenska väcks nu kritik.

Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande, föreslår att den rödgula flaggan ska bli officiell.

– Det är hög tid att den får officiell status, säger Henrik Fritzon.

En röd flagga med ett gult kors – det en symbol som de flesta skåningar känner igen. Den skånska flaggan är den äldsta regionala flaggan i Sverige, men den är trots det ännu ingen officiell flagga för Skåne. 

I ett ärende till regionfullmäktige föreslår nu Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande, att den skånska flaggan ska bli officiell.

– Den gulröda skånska flaggan är väl förankrad, välkänd i Skåne och populär bland skåningar. Det är hög tid att den får officiell status, säger Henrik Fritzon, i ett pressmeddelande.

Togs bort från rådhuset

När Region Skåne bildades, år 1999, sades det att den skånska flaggan skulle finnas utanför Region Skånes byggnader. Även Skånes 33 kommuner uppmanades till att flagga när Skåne på något sätt skulle firas.

I mars 2014 flyttade Region Skåne till Rådhus Skåne i Kristianstad. När regionen flyttade in i byggnaden togs den rödgula flaggan bort från rådhuset. Man visste inte vid tidpunkten huruvida den skånska flaggan fick vaja bredvid den svenska, eller inte. 


LÄS MER: Hur bra är du på skånska?


Frånvaron av den rödgula flaggan utanför rådhuset fick Sverigedemokraterna att lämna in en motion, för att få tillbaka den.

För att få klarhet i saken tillfrågades biträdande statsheraldiker Carl Michael Raab. Han meddelade då att det inte var tillåtet att kombinera den skånska flaggan tillsammans med den svenska, i officiella sammanhang.

"Betyder ingenting"

Carl Michael Raabs uttalande stötte på motstånd, bland annat av Moderaterna.

– Det beskedet betyder ingenting för Region Skåne. Vi har ett beslut sedan 1999 som fortfarande gäller. Den rödgula flaggan ska användas, säger oppositionsledaren Carl Johan Sonesson (M).

Ärendet om den skånska flaggans offentliga status ska behandlas på regionstyrelsen den 5 oktober. Efter det kommer ärendet att behandlas i regionfullmäktige den 23 oktober.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!