Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kampen är över – hjärtsjuke Altin utvisas mot en trolig död

Altin fick ett nytt hjärta i Sverige – nu ska han utvisas
Karin Tran Lunmark, en av Altin Vitias läkare på Barnhjärtcentrum i Lund. Hon har kämpat för att stoppa utvisningen av den hjärttransplanterade 18-åringen. ”Men det har inte gått, det finns inte mer att göra”.Foto: Privat / Privat

I ett litet rum på Ronald McDonaldhuset i Lund ligger Altin Vitia, 18, och räknar ner dagarna av sitt liv.

Inom kort ska han utvisas till en, enligt läkarna, trolig död.

– Jag fick ett nytt hjärta här, en andra chans till ett riktigt liv. Nu vill man ta det ifrån mig.

Kvällsposten har i flera tidigare artiklar berättat om Altin och hans kamp för livet. Under en resa till Sverige från hemlandet Kosovo blev han akut hjärtsjuk i Malmö.

Altin, som sedan tidigare behandlades för hjärtsvikt, blev så allvarligt sjuk att ett nytt hjärta var hans enda chans att överleva.

Beslutet om en hjärttransplantation fattades med stöd i FN:s barnkonvention som klart och tydligt slår fast att alla barn, över hela världen, har rätt till lika vård oavsett deras förutsättningar.

Altins nya hjärta klappar - ett tag till

Den 1 september 2015 fick Altin Vitia sitt nya hjärta. Allt har gått bra tack vare den medicinska behandlingen med immunförsvarshämmande medel som Altin får.

Hjärtat klappar på och Altin har nyligen avslutat sitt första år på det ekonomiska programmet på en gymnasieskola i Lund.

– Det har varit jätteroligt att plugga. Jag gillar att läsa och har fått fina betyg, säger Altin på skånska och med illa dold stolthet.

Altin har gått första året på gymnasiet i Lund, ekonomiskt program, och har fått goda betyg. Foto: Privat / Privat

Även om Altin mår bra just nu så är det inte alltid så. En transplanterad patient måste äta mediciner livet ut och med jämna mellanrum få sin hälsostatus nogsamt utredd. 

Risken att kroppen försöker stöta bort det nya organet är ständigt närvarande. 

Altins hjärta kämpar i motvind, kroppen har upprepade gånger protesterat mot det livsviktiga organet med avstötningsepisoder som följd. Sådana episoder kräver akuta behandlingsinsatser.

Han är också betydligt mer infektionskänslig än andra. 

Med rätt behandling kan man leva ett långt liv som hjärttransplanterad men utan rätt eftervård och uppföljning är chanserna att överleva små.

Altin Vitia har just nu mycket små chanser att ens överleva året ut. Migrationsverket ska, efter att hans ansökan om att bli svensk medborgare avslagits, utvisa honom.

Dock inte till hemlandet Kosovo utan till grannlandet Serbien.

– Vård för transplanterade finns inte alls i Kosovo. En av medicinerna som Altin tar finns inte ens att köpa. I Serbien transplanterar man hjärtan sedan några år tillbaka och Migrationsverket har gjort bedömningen att Altin har rätt till vård där trots att han inte är medborgare i landet, säger Karin Tran Lundmark, läkare på Barnhjärtcentrum i Lund.

Här, på Skånes universitetssjukhus i Lund, fick Altin Vitia, ett nytt hjärta. Nu vill Migrationsverket utvisa honom. Hans läkare fruktar att han kommer att avlida kort efter utvisningen.Foto: EMIL LANGVAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Enligt henne har myndigheten fattat beslutet om att pröva möjligheterna om utvisning till Serbien på felaktig information i utredningen. Altin har ingen anknytning till landet. Han har aldrig varit där, talar inte språket och har ingen person som han känner där.

Trots det är det Migrationsverkets uppfattning att Altin Vitia ska till Serbien.

– De påstår att man som medborgare i Kosovo kan få samma vård som serbiska medborgare, men enligt en analytiker på samma myndighet är den frågan inte helt utredd. Landanalytikern säger att han har information som tyder på att medborgare i Kosovo som inte är etniska serber har mycket svårt att få medicinsk hjälp i Serbien annat än genom inofficiella kanaler och mutor.

De kämpar för mig och det är jag tacksam för.

– Minsta osäkerhet när det gäller tillgången på vård eller rätten till den vård som finns är helt oacceptabel när det gäller transplanterade patienter, säger Karin Tran Lundmark

”Den medicinska uppföljningen är inte, som Migrationsverket påstår, säkrad. Enligt en professor vid sjukhuset i Belgrad är sjukvårdssystemen i Kosovo och Serbien helt separata och Altin kommer inte att omfattas av den allmänna sjukförsäkring som finns i Serbien”, säger Karin Tran LundmarkFoto: Privat

Hon har tillsammans med övriga specialister på Barnhjärtcentrum och Altins advokat, Anna Ekvall, överklagat utvisningsbesluten.

Men förra veckan nådde man vägs ände. Kammarrätten beslöt att inte bevilja prövningstillstånd angående de uppgifter om verkställighetshinder som anförts.

– Vi har provat allt. Nu finns det inget mer att göra, säger Karin Tran Lundmark som anser att varken Migrationsverket eller de rättsliga instanserna har förstått sakens allvar.

– Migrationsverket säger att man har kontrollerat med Serbiens inrikesministerium om de kan tillhandahålla den vård han behöver. Det är klart att de säger ja eftersom Serbien inte har erkänt Kosovo som självständigt, men de säger inte hur. För det kan de inte.

Migrationsverket anser att Altin kan utvisas till Serbien, ett för honom främmande land. Foto: MIGRATIONSVERKET
Fredrik Bengtsson, kommunikationschef på Migrationsverket. Foto: SANNA DOLCK / KVP

I en intervju med SVT i februari berättade Migrationsverkets presschef att förberedelserna för Altins utvisning var klara och att ett läkarteam finns redo att ta emot honom när han kommer. Om detta inte hade varit klart hade utvisningen stoppats, sade han med hänvisning till Altins hälsostatus.

– Det som är avgörande för ett sånt här beslut, när det inte gäller skyddsskäl utan det är vårdbehovet som är själva skälet, så tittar man på om vården finns att tillgå i sitt hemland eller ett annat land som man kan resa till, sade Fredrik Bengtsson, kommunikationschef på Migrationsverket till SVT då.

I ett mejlsvar till Kvällsposten skriver Migrationsverkets pressjour:

”Avtalet mellan Serbien och Kosovo innebär han enkelt kan söka och få medborgarskap där och han har också rätt till vård där. Migrationsverket har en dialog med serbiska myndigheter som säkerställer ett mottagande av honom vid ankomst. Vi har sett till att via hans behandlande läkare i Sverige samla på oss dokumentation kring hans vårdbehov och därefter sett till att informationen överförts till ett vårdteam i Serbien som säger sig kunna ge den vård han behöver. Vård och mediciner finns att tillgå”.

Nedslående besked

Men Karin Tran Lundmark, som har engagerat sig djupt i Altins öde, säger att det inte stämmer.

Det har inte arrangerats några överlämningssamtal mellan sjukvården i Lund och i Serbien. Sådana samtal är av yttersta vikt för att patienternas säkerhet ska bestå.

Karin Tran Lundmark har på eget initiativ varit i kontakt med kolleger i Serbien. Beskeden hon fick var nedslående.

– Den medicinska uppföljningen är inte, som Migrationsverket påstår, säkrad. Enligt en professor vid sjukhuset i Belgrad är sjukvårdssystemen i Kosovo och Serbien helt separata och Altin kommer inte att omfattas av den allmänna sjukförsäkring som finns i Serbien.

– Vidare fick vi veta att det inte går några sjuktransporter från Kosovo till Serbien. Hur ska då Altin ta sig från Kosovo till sjukhuset i Belgrad om han blir akut sjuk, säger Karin Tran Lundmark.

– Handläggningen av det här ärendet är inte rätt mot vare sig Kosovo eller Serbien med tanke på den politiska instabiliteten i regionen och definitivt inte rätt mot Altin vars liv står på spel.

Läkarnas hopp för Altin: Humanitära skäl

I enlighet med den senaste tidens utveckling i ärendet har utvisningen av Altin Vitia bestämts till någon gång mellan 11 juli och 8 augusti.

För att Migrationsverket ska kunna bevilja uppehållstillstånd med stöd av utlänningslagen krävs att det framkommit nya uppgifter som kan hindra beslutet att utvisa Altin Vitia.

”Det som framkommit hittills bedöms alltså inte vara nya omständigheter. Varje överklagande prövas, vad som skulle kunna krävas för ett beviljat uppehållstillstånd går inte att svara på före de eventuella nya omständigheterna prövats”, skriver pressjouren.

Det enda hopp som finns nu är teoretiskt: att Migrationsverket drar tillbaka utvisningshotet av humanitära skäl.

Altin vågar inte tro på något, även om han långt ifrån har gett upp. Men ovissheten tär.

– Doktor Karin och alla andra här i Lund har ställt upp. De kämpar för mig och det är jag tacksam för. Jag vill inte dö. Jag vill stanna här, jag vill leva, säger han, smärtsam medveten om oddsen.

Mitt hjärta är inget experiment, mitt liv är väl inte värt mindre än någon annans?

Hans röst är pigg och han tillåter sig att skratta lite när han berättar om skolan och framgångarna där. I bland suckar han djupt och blir tyst.

– Jag förstår faktiskt inte varför de vill utvisa mig. I Lund fick jag ett nytt hjärta, en andra chans att leva vidare. Men mitt hjärta är inget experiment, mitt liv är väl inte värt mindre än någon annans?

Karin Tran Lundmark.

– Jag förstår inte heller. Jag kan verkligen inte förstå detta. Man skickar en hjärttransplanterad patient till ett för honom främmande land utan medicinsk uppföljning. Det är inhumant och faktiskt alldeles fruktansvärt.

Dagarna går fort nu. Ute skiner solen länge på kvällarna men Altin Vitia har svårt att njuta. Ovissheten gnager inifrån.

Han får gott stöd av personalen på Ronald McDonaldhuset, säger han, och han träffar även en psykolog. Tankarna är många, frågorna också. Men på den viktigaste av alla finns bara ett svar enligt specialistläkarna i Lund.

Altin Vitia har inte gett upp hoppet om att få stanna i Sverige och överleva. Men han är smärtsamt medveten om att oddsen är små.Foto: Privat / Privat

– Det handlar om en sak. Liv eller död. Här i Sverige finns livet, där väntar bara döden.

Hjärttransplantationer utförs på två platser i Sverige

Hjärttransplantationer utförs på två platser i Sverige: På Skånes universitetssjukhus i Lund och på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Det är också i Lund och Göteborg som Sveriges två nationella Barnhjärtcentrum finns.

I Lund utförs omkring 300 barnhjärtoperationer årligen.

Årligen utförs omkring 60 hjärttransplantationer i Sverige. 2-6 av dem utförs på barn.

Överlevnadsgraden ett år efter ingreppet är cirka 90 procent i Sverige, tioårsöverlevnaden 60 procent.

Källa: Hjärt- Lungfonden