Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kamp mot tiden att hitta försvunne Lelle

Lelle Hildebrand var 36 år när han försvann. Han hade sambo och två barn, levde ett bra liv och jobbade med hårdrockgruppen Hammerfall.
Foto: ARKIV
I april i år sökte Missing People vid sjön Immeln i nordöstra Skåne efter spår av Lelle Hildebrand. På polisens önskan.
Foto: PEO MÖLLER
Lelle Hildebrands mamma Ingrid Schimmelpfeng, 93, hävdar att Ricard Nilsson "erkänt indirekt" att han dödade turnéledaren.
Foto: LARS PALMBORG
Gänget som har spelat in låten om Lelle: Johan Eklund, Per Olin, Anders Ragnarsson, Erik Fagerberg och Lars Paulström.
Foto: OLLE BERGGREN
Trippelmördaren Ricard Nilsson, nu 42 år, har aldrig erkänt att han har något att göra med Lelle Hildebrands försvinnande. 2020 lär han bli fri.
Foto: TOMAS LEPRINCE
Det var i samband med bandet Hammerfalls spelning på rockklubben Kartago i Sölvesborg i januari 1999 som Lelle Hildebrand gick ut och aldrig kom tillbaka.
Foto: THOMAS PERSSON
Ricard Nilssons grå Subaru undersöktes grundligt utan att polisen kunde hitta något bevis på att Nilsson hade med Lelle Hildebrands försvinnande att göra.
Foto: POLISEN
1 / 8

Sökandet efter den försvunne turnéledaren Lelle Hildebrands kvarlevor är en kamp mot tiden.

Den ende som varit misstänkt för dådet kommer ut ur fängelse om två år.

Sedan i vintras har polisen trappat upp takten i utredningen.

Turnéledaren Lelle Hildebrand, 36, har varit spårlöst försvunnen sedan en spelning med hårdrocksbandet Hammerfall i Sölvesborg den 25 januari 1999.

Bandet spelade på rockklubben Kartago, tidigare Ungdomens hus, på Bancks väg i Falkvik. Två dagar tidigare hade gruppen framträtt i Kristianstad.

Lelle Hildebrand lämnade Kartago under kvällen för att träffa arrangören för Kristianstadskonserten och ta emot gaget för den – 27 000 eller 28 000 kronor, uppgifterna varierar.

Personen han träffade var Ricard Nilsson, 22. Hildebrand steg in i Nilssons bil, en grå Subaru kombi, och har inte synts till sedan dess.

Saknades efter spelningen

Först när spelningen på Kartago var över och bandmedlemmarna packade ihop sin utrustning upptäckte de att Lelle Hildebrand inte var på plats.

De slog larm till polisen som utreder ärendet sedan dess. 19 år och fyra månader har gått utan att turnéledaren eller hans kvarlevor har återfunnits.

Ricard Nilsson, nu 42 år gammal, blev tidigt misstänkt för att ha tagit Lelle Hildebrands liv.

Nilsson nekade bestämt till brottsmisstanken och hävdade att han hade släppt av Hildebrand igen efter att de pratats vid i bilen.

Två veckor senare hittades en portfölj på isen på den tillfrusna sjön Immeln. I portföljen fanns Lelle Hildebrands bärbara dator och 74 000 kronor i kontanter.

Satt häktad i en vecka

Ricard Nilsson häktades i mars 1999 som skäligen misstänkt för mord, alternativt dråp, och satt inlåst i en vecka. Sedan försattes han på fri fot.

Drygt två år senare, i början av juni 2001, friades han från misstanken om att ha bragt Lelle Hildebrand om livet.

Dåvarande chefsåklagaren Tommy Clevenhult i Karlskrona avskrev honom formellt som misstänkt och la ner förundersökningen med motiveringen "brott kan ej styrkas".

Det är en logisk följd av att kroppen inte har hittats och att ingen vet vad som har hänt.

Vid det laget satt dock Nilsson redan inlåst för ett helt annat, uppmärksammat brott – ett trippelmord vid Forsmöllans rekreationsområde i Klippan den 27 september 1999.

Fick livstids fängelse

I januari 2000 hade han dömts till livstids fängelse för morden på Gert Green, 65, Stig Salomon-Sörensen, 65, och dennes son Christer, 32.

De tre männen hade lurats till platsen i tron att Ricard Nilsson ville göra en bilaffär. De satt i sin bil när han sköt ihjäl dem med en pistol av märket Beretta.

Två dagar senare greps Nilsson av polis. Han nekade till morden men dömdes mot sitt nekande. Efter något tiotal år i fängelse erkände han dock de tre morden.

Han berättade att motivet hade varit ekonomiskt. Vid tiden för trippelmordet var Ricard Nilsson djupt skuldsatt och jagades av kronofogden.

Ricard Nilssons livstidsstraff ändrades 2017 till 30 års fängelse. Det mesta pekar på att han sannolikt släpps fri år 2020.

Har nekat hela tiden

Nilsson har hela tiden stått fast vid att han inte har något med Lelle Hildebrands försvinnande att göra.

Men Lelle Hildebrands mamma Ingrid Schimmelpfeng, 93, hävdar motsatsen. Det berättade hon i programmet "Verkligheten" i Sveriges Radio P3 i höstas.

– Jag var uppe på Kumla och träffade honom för omkring 15 år sedan. Han bjöd på kaffe och äppelkaka och vi pratade i minst en timme, sa Ingrid Schimmelpfeng.

– Jag ville att han skulle erkänna att han var inblandad i det som hade hänt Lelle och att han skulle berätta om det. Han erkände indirekt.

Hennes minnesbild var att Ricard Nilsson då sa att "det som hände var inte meningen" och att "han tyckte om Lelle".

"Satte kryss på kartan"

Likhundar hade tidigare markerat i Ivösjön och dykare hade sökt efter Lelles kropp – men förgäves. Så Ingrid hade tagit med sig en karta över sjön till Kumlaanstalten.

– Jag tog fram kartan och bad Ricard Nilsson markera var någonstans de skulle söka. Och han satte ett kryss på kartan, berättade hon.

Men Ricard Nilsson anser sig inte ha erkänt något.

– Det måste hon ha missuppfattat, sa han i P3-programmet.

– Jag har aldrig pratat om något erkännande. Hon kan ha uppfattat något som hon har velat höra, snarare än vad som egentligen har sagts.

Även Lelle Hildebrands syskon har engagerat sig i utredningen.

350 000 kronor i belöning

I februari i år utlyste de en belöning på 350 000 kronor till den som kan lämna information som leder till att kroppen hittas eller att någon döms för mordet.

– Mor fyller snart 94, förhoppningsvis kan hon få somna in med ro i kroppen, sa Lelles bror Guido Hildebrand då till Kvällsposten.

– Polisen är mycket ambitiös och målmedveten i det här, de visar ett stort engagemang för att det här försvinnandet ska lösas och det fick oss syskon att själva känna efter vad vi kunde göra.

Strax därpå drog Lelle Hildebrands vänner i gång en egen insamling för att ytterligare spä på belöningssumman.

De startade en Facebookgrupp som heter "Hjälp till att lösa Lelle Hildebrands försvinnande". Insamlade pengar gick oavkortat till Guido Hildebrands konto.

Saknas av musikerkolleger

Ännu snart två decennier efter försvinnandet är Lelle Hildebrand saknad av sina vänner och kolleger i musikbranschen.

Lelle hade jobbat med band som True Lies, Dolkows, Babies, Stry, Chris Bailey från The Saints, och andra. Han hade varit ljudtekniker, roddare, chaufför och mycket mer.

– Lelle hade klarat sig genom Sydamerika och Australien och så händer detta när han i Blekinge gör ett inhopp med Hammerfall för att deras turnéledare blivit sjuk, sa True Lies-sångaren Per Olin när han släppte en singel till Lelles minne i mars i år.

– Jag hade Lelle till bordet på en fest tre veckor innan han försvann. Han berättade att han var trött på att turnera och ville vara hemma hos sin fru och sina båda barn som då bara var ett och 2,5 år gamla.

Nya initiativ av polisen

Under den gångna vintern har polisen tagit flera nya initiativ i utredningen.

I december genomfördes flera omgångar dykningar i Ivösjön i sökandet efter en kropp. Samma månad återupptogs även formellt förundersökningen om mord.

I början av mars meddelade utredarna att de sökte kontakt med personer som varit på Kartago den kvällen Lelle försvann, och som kunde ha filmat eller tagit bilder.

Lelle Hildebrand bar vid den tidpunkten troligen en klocka av märket Tissot som han köpt året innan i urbutiken Bernhard Huke i Malmö.

– Klockan är försvunnen, sa Bo Lundqvist, chef för Kalla fall-gruppen i polisens Region syd, till Kvällsposten i mars.

Letar efter Lelles klocka

– Vi vill gärna få kontakt med personer som sett en sådan här klocka under omständigheter som de uppfattat som märkliga eller udda. De behöver inte tro att klockan har en koppling till mordet.

I år har polisen också aktivt sökt samarbete med organisationen Missing People för att få hjälp med sökandet.

Lördagen den 7 april gjordes första försöket. Därefter har ytterligare minst ett sök genomförts – men ännu har inga fynd gjorts som fört utredningen framåt.

Men nya insatser ska göras framöver, enligt Bo Lundquist.

– Missing People gör en fantastisk insats och vi ska få hjälp av försvaret med att söka i särskild terräng. Även specialhundar från Danmark ska aktiveras i arbetet.

– I det ärendet bedömer jag att vi har goda förutsättningar att det ska sluta på allra bästa sätt, säger Bo Lundqvist.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!