Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kalmarbo åtalas – hade stulet konstverk värt 175 000 kronor

Gärningsmännen vid inbrottet fångades på övervakningsfilm. 33-åringen har dock inte kunnat kopplas till inbrottet.
Foto: Polisen

Ett värdefullt konstföremål stals i fjol från Kosta Art Gallery i Lessebo kommun.

Nu åtalas en 33-årig kalmarbo för häleri efter att ertappats med konstverket vid en tullkontroll i Malmö.

Den 23 juni i fjol utsattes Kosta Art Gallery i Kosta, Lessebo kommun, för ett inbrott och flera värdefulla konstverk stals. Bland annat ett glashuvud gjort av den världskända konstnären Bertil Vallien, värt 175 000 kronor, skriver Barometern.

Mer än ett år senare – den 10 juli i år – var en 33-årig man på väg hem till Kalmar från Tyskland när bussen han åkte med stoppades för tullkontroll i Malmö.

Tulltjänstemännen sökte igenom 33-åringens väska – och hittade då flera föremål som väckte deras misstankar om att han ägnade sig åt kriminell verksamhet.

Hade rånarluvor i väskan

I väskan fanns bland annat en expanderbar batong i kromat stål och två rånarluvor av typen balaklavor. Det mest anmärkningsvärda var dock flera konstföremål, två vaser och bestick – men även det stulna glashuvudet som togs vid inbrottet i Kosta.

Polisen har även hittat ett kvitto från en pantbank i Hamburg som visar att mannen har fått 280 kronor för inlämnade verktyg. Vad det rör sig om för typ av verktyg har 33-åringen dock inte velat uppge. 

I mannens väska hittade tullen en expanderbar batong.
Foto: Polisen

Mannen häktades två dagar efter att han åkte fast i tullen.

I förhör har han sagt att han hade varit i Hamburg för att träffa sin framtida fru och att han hade köpt ansiktsmaskerna som present, i en butik under resan. 

Hade förråd med stöldgods

Till en början misstänktes mannen även för inbrottet och stölden av konstföremålen. Polis och åklagare har dock inte kunnat hitta några bevis som kan styrka den misstanken.

Det stulna konstverket gjort av Bertlin Vallien värderas till 175 000 kronor.
Foto: Polisen

När de gjorde en husrannsakan i ett garage i Kalmar som kopplas till 33-åringen fann de dock fler stulna föremål, såsom en cykel som anmälts stulen under 2017.

Mannen åtalas nu för häleri, smuggling och olovligt förfogande.

Av åtalspunkterna erkänner mannen endast att han hyrt en bil på en mack i Kalmar som han sedan inte lämnade tillbaka på tio dagar. Macken har därför krävt drygt 24 000 kronor i skadestånd, en del av pengarna ska täcka mindre skador som uppstått på bilen i samband med att 33-åringen hade den.

Rättegången mot mannen kommer hållas i Växjö tingsrätt.

Det är inte första gången som konstverk av Bertil Vallien blivit stulna. I maj i år stals en glasbåt gjord av konstnären från ett hotell i Lund. 

Vid flera tillfällen har glasföremål av den världskända konstnären Bertil Vallien blivit stulna.
Foto: TT NYHETSBYRÅNLÄS OCKSÅ: Tjuven lämnade tillbaka glasskepp för miljoner 


Glasbåten som var värd två miljoner kronor återlämnades dock till hotellet en vecka senare. En man ringde sedan till Sydsvenskan och berättade att det var han som stulit båten på "ren impuls" men att han hade ångrat sig när han förstått hur dyrbar den var.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!