Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kallrökt fisk smittad av listeria – två döda och sju sjuka

Den här kallrökta öringen har nu stoppats i Danmark.

Danska Livsmedelsverket gick på fredagen ut med en varning att äta kallrökt öring som importerats från Estland, skriver tidningen Ekstrabladet.

Den importerade fisken bär på listeriabakterien och ska enligt danska myndigheter ha orsakat två dödsfall i år.

Den kallrökta öringen VORES Koldrøget Ørred har bland annat sålts av av livsmedelskedjorna Bilka och Føtex i förpackningar om 200 gram.  Ytterligare en produkt pekas ut, Blue Ocean røget ørred, som sålts av Meny-butiker.

Den kallrökta öringen har funnits till försäljning över hela Danmark.

Fyra kvinnor och fem män i åldrarna 52-90 år har insjuknat i listera. Två av dem avled i år.  

Risk för gravida

Framför allt äldre men också personer med försvagat immunsystem men också gravida och nyfödda barn är extra känsliga för bakterien.

Danska Statens Serum Institut har sedan 2016 försökt spåra orsaken till ett listeriautbrott i Danmark. På fredagen gick danska motsvarigheten till svenska Livsmedelsverket ut med en varning för den kallrökta öringen från Estland.

Sverige och svenska butiker ska enligt Livsmedelsverket inte ha importerat samma smittade kallrökt fisk.

Förpackad gravad och rökt fisk är de livsmedel där risken för listeriabakterier visat sig vara störst, enligt svenska Folkhälsomyndigheten. Bakterien är tålig och kan växa i kylskåpstemperatur.

Folkhälsomyndigheten har mer information på sin hemsida om listerabakterien.