Kallbadhuset bjöd in till bad utan könsgränser

Kallbadhuset var extra vackert pyntat med regnbågsfärgerna dagen till ära.
Foto: Privat
Jonas Rincon Dahlberg på Hekajo, företaget som driver kallbadhuset.
Foto: Privat

Kallbadhuset Ribersborg har lockat bad- och bastusugna malmöbor sedan 1800-talet.

Nu har de börjat med ett helt nytt koncept – en könsneutral dag i månaden.

– Vi tycker det är jättepositivt att vi kan ha en dag i månaden för att bidra till ett öppnare samhälle, säger Jonas Rincon Dahlberg på Hekajo, företaget som driver kallbadhuset.

Med start måndagen den 7 maj inledde Kallbadhuset Ribersborg i Malmö ett helt nytt koncept – en queerkväll i månaden – öppen för alla.

– Det innebär att hela badet under första måndagen varje månad är könsneutralt vilket innebär att man kan gå vart man vill. Det är inte uppdelat i manligt och kvinnligt vilket öppnar upp för människor som inte identifierar sig som man eller kvinna, Jonas Rincon Dahlberg.

Initiativet kom till efter att det lämnats in en motion till kommunen om att ha en könsneutral dag på kallbadhuset.

– Detta är resultatet av ett politiskt beslut och vi tycker det är jättepositivt att vi kan ha en dag i månaden för att bidra till ett öppnare samhälle, säger Jonas Rincon Dahlberg.

Krav från Malmö stad

När fritidsförvaltningen i Malmö stad hade upphandlingen av kallbadhuset var just ett av kraven en könsneutral dag varje månad.

– Det är ett samarbete mellan Malmö stad, RFSL och HBTQ-kretsen i regionen. Inför denna dag hade vi utökad information, anpassade trivselregler och volontärer på plats som informerade och anvisningar.

Kallbadhuset på Ribersborg har funnits sedan 1800-talet.
Foto: RONNY JOHANNESSON

Enligt arrangörerna har dagen tagits emot med öppna armar och folk strömmade till anläggningen hela dagen.

– Det har varit jättepositivt och vi har haft enormt tur med vädret. Det är massor av folk som kommit in från att vi öppnade i morse, både vanliga stammisar och en ny målgrupp som hittat hit, det har fungerat både för en yngre generation och den äldre, säger Jonas Rincon Dahlberg.

Bekvämare för icke-binära och transpersoner

Queer Kallis riktar sig till alla men med särskild betoning på HBTQ-personer. Det är ett sätt för kallbadhuset att kunna erbjuda bad för till exempel icke-binära och transpersoner, som inte tidigare känt sig bekväma på badhuset på grund av könsuppdelningen.

– I vanliga fall är alla välkomna till oss men det är ju en anläggning som sedan gammalt är byggd med två sidor för två kön, så att besökaren måste välja den de känner passar bäst.

De som driver Kallbadhuset hoppas nu att initiativet ska leda till att fler känner sig välkomna och att det bidrar till en ökad tolerans i samhället.

– Kallbadhuset är på riktigt en plats för alla och det kanske inte behöver vara uppdelat i framtiden. Vi hoppas detta leder till en ökad öppenhet och större tolerans generellt i samhället. Ingen behöver känna sig exkluderad utan alla ska känna sig inkluderade, säger Jonas Rincon Dahlberg.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!