Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kallar till krismöte – efter kvinnans död

Nu kallar riksdagens socialutskott ministern Åsa Regnér till ett möte med Försäkringskassan
Foto: Lisa Mattisson Exp / LISA MATTISSON EXP
Kvinnan hittades död på en toalett.
Foto: Privat
Trots att den delvis förlamade 57-åriga kvinnans kroniska sjukdom förvärrats ansåg Försäkringskassan att hon inte behövde hjälp att gå på toaletten.
Foto: LÄSARBILD
Beslutet att vägra henne assistans kom ett dygn innan hon hittades död av städpersonal på en handikapptoalett i Malmö.
Foto: LÄSARBILD

Kritiken mot regeringens försök att få ordning på assistanskostnaderna ökar.

Inte minst efter det uppmärksammade fallet där en ms-sjuk kvinna dog på en handikapptoalett på ett köpcenter i Malmö.

Nu kallar riksdagens socialutskott ministern Åsa Regnér och Försäkringskassans generaldirektör Anne-Marie Begler till möte.

Socialutskottet vill höra regeringen och Försäkringskassan om läget för den personliga assistansen till funktionshindrade.

Det uppmärksammade fallet där en ms-sjuk 57-årig kvinna hittades död på en handikapptoalett gör att kritiken ökar ytterligare mot regeringens försök att få ordning på assistanskostnaderna. Det gäller även Försäkringskassans bedömning av assistansärenden samt direktiven kassan fått av regeringen.

Det är inte utrett än om kvinnans död har någon koppling till beslut vad gäller personlig assistans.

Ska svara på frågor

Vänsterpartiet har begärt att utskottet uppmanar regeringen att stryka en formulering i det så kallade regleringsbrevet till Försäkringskassan för 2016. Den säger att kassan ska bidra till att "bryta utvecklingen" av antalet timmar inom assistansersättningen. Utskottet har inte avgjort frågan men ber barn- och äldreminister Åsa Regnér (S) och Försäkringskassans generaldirektör Anne-Marie Begler att komma för att svara på frågor.

Det var för knappt två veckor sedan som den ms-sjuka kvinnan hittades död på en handikapptoalett på köpcentret Hansa i Malmö.

"Ovärdigt och traumatiskt"

Dagen innan hade hon fått beskedet att hon skulle få mindre hjälp till toabesök, på- och avklädning och dusch - trots att hon tidigare drabbats av flera fallolyckor just på toaletter.

I en intervju med TV4 under onsdagen berättade Cecilia, som var den 57-åriga kvinnans vän och assistent att dödsorsakerna var kvävning och en inre blödning, och att kvinnan troligen led innan hon avled.

– Hennes död är helt onödig, helt ovärdig och traumatisk, sa Cecilia till TV 4.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!