Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kaféägare misstänks för kokainsmuggling

Kaféägaren misstänks ha byggt om två av sina svenskregistrerade bilar och försett dem med lönnfack som detta. Lönnfacken har lås som styrs elektroniskt.
Foto: Polisen
Smugglingen från Malmö gjordes i bilar som körde över Öresundsbron till Köpenhamn.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

En 44-årig Malmöbo misstänks ingå ett internationellt kriminellt nätverk som smugglat narkotika och vapen. Han har nyligen utlämnats från Sverige till Danmark efter att ha suttit häktad i Malmö.

Till vardags drev Malmöbon ett kafé. Svensk och dansk polis pekar ut honom som en av huvudmännen.

På torsdagen ställdes Malmöbon inför en domare i Köpenhamns byret. Den danske åklagaren beskrev inför domaren hur Malmöbon smugglat narkotika till Danmark i tre svenskregistrerade bilar som byggts om och försetts med dolda utrymmen. Svensk polis har tidigare upptäckt liknande bilar som använts för att transportera narkotika från Malmö till bland annat Göteborg och Stockholm.

Mannen äger själv två av bilarna. Den tredje bilen ägs av en annan man. Bilarna har använts för att smuggla och lämna över sammanlagt 1 650 kilo kokain och heroin. 

Misstänkt knarklager i Malmö

44-åringen misstänks för synnerligen grov narkotikasmuggling i Sverige under tiden 1 oktober förra året fram tills den 26 juni 2019, samma dag som han togs av svensk polis efter att ha anhållits i sin frånvaro dagen innan. Han misstänks även för synnerligen grovt narkotikabrott under samma period på en adress i Malmö.

I samma utredning förekommer flera andra skåningar. En av dem är ägare till den tredje bil som enligt dansk åklagare använts för att smuggla kokain och heroin till Danmark. Tillslaget mot 44-åringen är en del av en internationell utredning mot en smugglingsliga som utgått från Albanien. Utredningen kallas för Operation Goldfinger. I Samma dag som 44-åringen togs av svensk polis greps 31 personer i Danmark. Ligan har haft stora tillgångar i Albanien som enligt Europol beslagtagits av albansk polis.  Förutom svensk, dansk polis och albansk polis har myndigheter i Holland, Belgien, Slovenien och Tyskland gjort tillslag.

Efter att 44-åringen tagits av svensk polis har han suttit häktad i Sverige samtidigt som svensk åklagare bedrivit en förundersökning mot honom. 

– Det är en omfattande utredning både här och i Danmark, enligt Peter Ståhl, åklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet i en tidigare intervju med Kvällsposten.

Kaféägaren nekar

Men på torsdagen utlämnades 44-åringen till Danmark.

Under förhandlingen i Köpenhamns byret nekade 44-åringen till misstankarna men blev häktad som misstänkt för grovt narkotikabrott. I somras dömdes en annan Malmöbo till nio års fängelse i Danmark efter att ha avslöjats ligga bakom en omfattande smuggling av kokain till Danmark. Den mannen hade sitt högkvarter i en lägenhet i Turning Torso. I hans fall smugglades knarket i bilar som lastats med godis som köpts i Malmö för att säljas i Danmark. Han fick vid ett tillfälle förtjänsten på försäljningen av knarket i Danmark skickad till honom i en bil med ett avancerat lönnfack. 

Den bilen stoppades av tullen i Malmö och pengarna beslagstogs.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!