Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mesuts kafé tvingades att stänga: ”Försökt göra rätt”

Det vackra vädret lockar många till uteserveringarna, trots krögarnas försök att hålla nere antalet.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krogägaren Mesut Erkan erkan är kritisk till kommunens kontroller.Foto: Privat

Ett kafé på Lilla torg i Malmö blir först i Skåne att stängas till följd av trängsel. Detta efter att Smittskydd Skåne agerat på rapporter från miljöförvaltningen i Malmö, rapporterar Sydsvenskan.  

Ägaren, som i flera omgångar åtgärdat påtalade brister, är kritisk till beslutet.  

– Framförallt gör det mig väldigt ledsen. Vi har verkligen försökt göra rätt och har korrigerat antalet bord på vår uteservering vid flera tillfällen. Men vid varje kontroll kommer det en ny inspektör som vill nya saker, säger Mesut Erkan, som driver Kafé Pronto på Lilla Torg sedan sex år tillbaka. 

Sedan coronautbrottet har Mesut arbetat aktivt för att anpassa sin servering till rådande restriktioner. 

– Från början hade vi 20 bord, sedan tog vi bort 6-7 stycken. Inspektören tyckte det såg bra ut, men vid nästa kontroll kom en ny inspektör som tyckte vi skulle ta bort fler. Då gjorde vi det. 

I dag har Kafé Pronto bara sju bord kvar på uteserveringen. 

Olika bud från olika kontrollanter

– Det går inte att ta bort fler, så kan vi lika bra stänga ner helt. Vi kämpar för att överleva, säger han. 

Under den senaste veckan har det gjorts ett flertal kontroller på Mesuts kafé. Efter varje kontroll har han åtgärdat påtalade brister. 

– När de var här i går ville de att jag skulle ta bort ytterligare några bord, vilket jag gjorde. De sa att det blev bra.  Trots det skickar de sin rapport till smittskyddet som valde att stänga restaurangen, berättar Mesut som är kritisk till de många buden. 

– De gör det så oerhört svårt för oss restaurangägare att bedriva verksamhet. Det hade varit bättre att alla fått stänga helt och att vi börjat om på ny kula när det här är över, säger han. 

Beslutet hävt under tisdagskvällen

Under tisdagen ska miljöförvaltningen åter ha besökt kafé Pronto. Vid inspektionen konstaterades att de påtalade bristerna gällande trängsel var åtgärdade.

 Vid 17-tiden på eftermiddagen hävde Smittskydd Skåne stängningen. 

– Att smittskyddet svarade så snabbt ser jag som väldigt positivt, säger Mesut. 

Till Sydsvenskan svarar David Lindsjö, enhetschef på miljöförvaltningen, på kritiken om flera olika inspektörer. Enligt honom försöker kommunen så långt som möjligt se till att samma handläggare kommer ut vid återbesök.

– Jag har själv varit på Pronto två gånger och min uppfattning är att de har fått samma information bägge gångerna, säger han till tidningen.